МАКЕДОНИЈА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ – ТАЈНИ ПРОЈЕKАТ ТРЕЋЕ АЛБАНСKЕ ДРЖАВЕ

МАКЕДОНИЈА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ – ТАЈНИ ПРОЈЕKАТ ТРЕЋЕ АЛБАНСKЕ ДРЖАВЕ

9 фебруара 2021

(foto: Pixabay)

Kомпликовани почетак преговора Северне Македоније за приступање Европској унији, захваљујући Бугарској, добио је нови тон после опасне поруке бугарског министра одбране да Македонија може постати чланица ЕУ само уколико се прикључи Бугарској, или уколико постане албанска провинција.Дакле, избор је — или Велика Албанија или Велика Бугарска.

Ристо Никовски, бивши дипломата, сматра да све што се чује из Софије у последње време није случајно, али каже да иако образац мало личи на „косовски синдром“, не може се рећи да је то у питању из више разлога почев од тога да је Македонија суверена држава што Kосово није.

Велика Бугарска и Велика Албанија — а где је Македонија

„Ово је повампирени бугарски фашизам из Другог светског рата, али и политика јачих и важнијих политичких играча коју Софија, као и увек у историји, само следи“, каже наш саговорник.

Никовски сматра да је „врховни вођа“ овакве бугарске реторике Вашингтон који је свестан да на овим просторима не може бити рата јер би се тако отворила широм врата Русији која би се у јачем облику појавила на Балкану. Због тога је, каже он, Америка прибегла политичком „рату“.

„Дакле, ако већ нема ратова онда се иде на ‘политичка решења’ које Софија само следи. Та се комбинација углавном своди на неку поделу Македоније, на утицај Бугарске и на решавање великоалбанског питања чиме би се границе релативизирале,“ објашњава наш саговорник из Скопља.

Све је почело 2001…

Зато се, каже он, Македонија руши изнутра почев од агресије из 2001. године која је дошла са Kосова, а у режији НАТО-а и Вашингтона. То није, наравно, било случајно као што није случајно ни то на шта је све Македонија морала да пристане у последње време.

„У том правцу се води политика и да се затвори пост-југословенско питања и мислим да у том правцу Софија настоји да реши своје историјске синдроме. То што Бугарска говори да ми немао свој језик, да нас нема као нације, све је то реализација сценарија који је пре 30 година зацртан у Вашингтону“, тврди наш саговорник.

По његовим речима, на томе да се Македонци избришу се ради од тада, а сада је тај пројекат у финалној фази која је започела после катастрофалног потписивања уговора са Грчком и Бугарском и после усвајања закона о албанском језику.

Федерализација Македоније

„Тиме је практично Македонија језички федерализована а све дуго је само техничко питање. Али, то је амерички сценарио и то ће трајати још неко време иако мислим да неће моћи да успе. Немојте се заваравати ни око Велике Албаније. Оцепљењем Kосова од Србије тај пројекат је 70 одсто реализован. Спајање Kосова и Албаније је питање техничко, а и да се формално не споје, они су већ једна јединка. Сад је на реду Македонија и део где живе Албанци, зато се иде на федерализацију Македоније стварањем треће државе Албаније релативизацијом граница“, објашњава наш саговорник.Где је реакција ЕУ

Милан Гулић стручњак за регион са Института за савремену историји сматра да би на изјаве из Бугарске требало да реагује Европска унија јер долазе од високог званичника државе која је њихова чланица.

„Територија данашње Македоније је у Другом светском рату управо и била подељена тако да је један део окупирала Бугарска, а други Албанија. Сада се питамо да ли бугарски министар одбране призива та времена“, пита наш саговорник.

Он сматра да би и званична Софија морала да појасни овај став свог министра да би се знало да ли је то његов лични или став Софије.

„Ово одудара од обичаја политике ЕУ. Да се овако нешто чуло из престоница неких других земаља Брисел то не би толерисао“, додаје наш саговорник.

Двоструки аршини очито постоје и оно што је некоме дозвољено некоме другоме није, напомиње Гулић алудирајући на однос ЕУ према Србији по питању Kосова, иако сматра да не може да се повуче паралела са оним што Бугарска прича везано за Македонију.

(Спутник)

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivke says:

  Svi saveznici iz 2 sv.rata su opet pomahnitali i trenutno pobedjuju i pokuksavaju da prave reviziju

 2. Aco says:

  Dadose im 99te zracni prostor i kopno da koriste e pa sad za hvala u jaram. Neka bratko kad ides na komsiju sa dusmanom...

 3. Риста says:

  Који тајни пројекат? Па све је јавно и све шта спремају знамо већ скоро пола века. Само је сада Македонија у центру. Као што су отели КиМ, тако ће отети део Македоније са Албанцима, део Црне горе са Албанцима и вероватно на крају и део Грчке. Ко то не зна? Нема ту никакве тајне а Спутњик по обичају открива млаку воду. А за Бугарску је Спутњик у праву. Они гледају да откину макар једну мрвицу од свега тога, мада нису у плану. Ту не треба заборавити и турске интересе. И они ће имати значајну улогу, уколико се у односу Исток - Запад ништа не промени. Олакшавајућа околност, ако је олакшавајућа, је да Србију чврсто држи Америка и за сада ту нема места за Турску. Изгледи да Исток, Кина и Русија, нешто ураде на Српским територијама су готово непостојећи. Осим да нас пелцују. То им је дозвољено. Испред Србије је тежак век који неће преживети олако.

 4. Archelay says:

  Makedonska populacija 16,8% kao i nepostojeca istocno susedna,zivi u snovima.Prosla su vremena kada su mesetari krojili planove ko ce kako,ko sa kimko sme,ko ne sme-kuvati corbu tako da,nitu ce Makedonija nestati,nitu ce KiM biti tudza svojina.Sticajem medzunarodnim okolnostima njhova fantazija sve vise i vise isparava tako da docice vreme njihovog pokajanja pri cemu ostace posledice po njihovim grbacama.

 5. Gagi says:

  Braco i sabraco, nijedan istorijski dogadjaj nije slucajan, sve se to planira i vremenom ostvaruje. Nas problem je sto smo slepi i lenji, dok mi sve resavamo sabljom i izginucem, nasi dusmani to rade misaono i bez zurbe. Unistenje naseg naroda je planirano odavno, verovatno od onog istorijskog momenta kada su Rimljani pod ratnom prisilom napustili ovaj prostor gde su se radjali njihovi Cezari. Niko danas ne ulazi u problematiku, od kog naroda koji je tu ziveo su oni oteli ovaj prostor i ko je tu bio pre njih. To ociledno nije bitno, oni traze svoju "pravdu" koja je brutalna i nasilnicka, krajnje duhovno kvarna. Kroz vekove oni pokusavaju da objedine njihovu sferu uticaja na ovom prostoru, tako su nam "namestili" Turke, posle tog neuspeha su sami krenuli da ginu, onda nam ubise domacina nase kuce Aleksandra. Iza toga, posle II rata, njihovom "slobodom" citaj (okupacijom) nam ponovo dosolise. NISU ONI KRIVI sto zele da ostvare svoj cilj, krivi smo mi sami sto smo to dopustili. Odnosno, krivi su najslabiji medju nama koji su uvideli da ce u IZDAJI i sluzenju okupatora, pronaci formulu za sebe i svoju neradnicku sustinu. Nas problem je sto jos spavamo i dozvoljavamo da nas kojekakve ljudske protuve i dalje zastrasuju svojim mocnim sponzorima. Knjaz Milos je takve, zive vesao na svojoj krusci ispred kuce za primer celom Serbskom narodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u