МАКЕДОНИЈА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ – ТАЈНИ ПРОЈЕKАТ ТРЕЋЕ АЛБАНСKЕ ДРЖАВЕ

MAKEDONIJA U VELIKOM PROBLEMU – TAJNI PROJEKAT TREĆE ALBANSKE DRŽAVE

9 februara 2021

(foto: Pixabay)

Komplikovani početak pregovora Severne Makedonije za pristupanje Evropskoj uniji, zahvaljujući Bugarskoj, dobio je novi ton posle opasne poruke bugarskog ministra odbrane da Makedonija može postati članica EU samo ukoliko se priključi Bugarskoj, ili ukoliko postane albanska provincija.Dakle, izbor je — ili Velika Albanija ili Velika Bugarska.

Risto Nikovski, bivši diplomata, smatra da sve što se čuje iz Sofije u poslednje vreme nije slučajno, ali kaže da iako obrazac malo liči na „kosovski sindrom“, ne može se reći da je to u pitanju iz više razloga počev od toga da je Makedonija suverena država što Kosovo nije.

Velika Bugarska i Velika Albanija — a gde je Makedonija

„Ovo je povampireni bugarski fašizam iz Drugog svetskog rata, ali i politika jačih i važnijih političkih igrača koju Sofija, kao i uvek u istoriji, samo sledi“, kaže naš sagovornik.

Nikovski smatra da je „vrhovni vođa“ ovakve bugarske retorike Vašington koji je svestan da na ovim prostorima ne može biti rata jer bi se tako otvorila širom vrata Rusiji koja bi se u jačem obliku pojavila na Balkanu. Zbog toga je, kaže on, Amerika pribegla političkom „ratu“.

„Dakle, ako već nema ratova onda se ide na ‘politička rešenja’ koje Sofija samo sledi. Ta se kombinacija uglavnom svodi na neku podelu Makedonije, na uticaj Bugarske i na rešavanje velikoalbanskog pitanja čime bi se granice relativizirale,“ objašnjava naš sagovornik iz Skoplja.

Sve je počelo 2001…

Zato se, kaže on, Makedonija ruši iznutra počev od agresije iz 2001. godine koja je došla sa Kosova, a u režiji NATO-a i Vašingtona. To nije, naravno, bilo slučajno kao što nije slučajno ni to na šta je sve Makedonija morala da pristane u poslednje vreme.

„U tom pravcu se vodi politika i da se zatvori post-jugoslovensko pitanja i mislim da u tom pravcu Sofija nastoji da reši svoje istorijske sindrome. To što Bugarska govori da mi nemao svoj jezik, da nas nema kao nacije, sve je to realizacija scenarija koji je pre 30 godina zacrtan u Vašingtonu“, tvrdi naš sagovornik.

Po njegovim rečima, na tome da se Makedonci izbrišu se radi od tada, a sada je taj projekat u finalnoj fazi koja je započela posle katastrofalnog potpisivanja ugovora sa Grčkom i Bugarskom i posle usvajanja zakona o albanskom jeziku.

Federalizacija Makedonije

„Time je praktično Makedonija jezički federalizovana a sve dugo je samo tehničko pitanje. Ali, to je američki scenario i to će trajati još neko vreme iako mislim da neće moći da uspe. Nemojte se zavaravati ni oko Velike Albanije. Ocepljenjem Kosova od Srbije taj projekat je 70 odsto realizovan. Spajanje Kosova i Albanije je pitanje tehničko, a i da se formalno ne spoje, oni su već jedna jedinka. Sad je na redu Makedonija i deo gde žive Albanci, zato se ide na federalizaciju Makedonije stvaranjem treće države Albanije relativizacijom granica“, objašnjava naš sagovornik.Gde je reakcija EU

Milan Gulić stručnjak za region sa Instituta za savremenu istoriji smatra da bi na izjave iz Bugarske trebalo da reaguje Evropska unija jer dolaze od visokog zvaničnika države koja je njihova članica.

„Teritorija današnje Makedonije je u Drugom svetskom ratu upravo i bila podeljena tako da je jedan deo okupirala Bugarska, a drugi Albanija. Sada se pitamo da li bugarski ministar odbrane priziva ta vremena“, pita naš sagovornik.

On smatra da bi i zvanična Sofija morala da pojasni ovaj stav svog ministra da bi se znalo da li je to njegov lični ili stav Sofije.

„Ovo odudara od običaja politike EU. Da se ovako nešto čulo iz prestonica nekih drugih zemalja Brisel to ne bi tolerisao“, dodaje naš sagovornik.

Dvostruki aršini očito postoje i ono što je nekome dozvoljeno nekome drugome nije, napominje Gulić aludirajući na odnos EU prema Srbiji po pitanju Kosova, iako smatra da ne može da se povuče paralela sa onim što Bugarska priča vezano za Makedoniju.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Ivke says:

  Svi saveznici iz 2 sv.rata su opet pomahnitali i trenutno pobedjuju i pokuksavaju da prave reviziju

 2. Aco says:

  Dadose im 99te zracni prostor i kopno da koriste e pa sad za hvala u jaram. Neka bratko kad ides na komsiju sa dusmanom...

  • Kostakos says:

   Srbija dala svoj prostor da je bombarduju.

 3. Rista says:

  Koji tajni projekat? Pa sve je javno i sve šta spremaju znamo već skoro pola veka. Samo je sada Makedonija u centru. Kao što su oteli KiM, tako će oteti deo Makedonije sa Albancima, deo Crne gore sa Albancima i verovatno na kraju i deo Grčke. Ko to ne zna? Nema tu nikakve tajne a Sputnjik po običaju otkriva mlaku vodu. A za Bugarsku je Sputnjik u pravu. Oni gledaju da otkinu makar jednu mrvicu od svega toga, mada nisu u planu. Tu ne treba zaboraviti i turske interese. I oni će imati značajnu ulogu, ukoliko se u odnosu Istok - Zapad ništa ne promeni. Olakšavajuća okolnost, ako je olakšavajuća, je da Srbiju čvrsto drži Amerika i za sada tu nema mesta za Tursku. Izgledi da Istok, Kina i Rusija, nešto urade na Srpskim teritorijama su gotovo nepostojeći. Osim da nas pelcuju. To im je dozvoljeno. Ispred Srbije je težak vek koji neće preživeti olako.

 4. Archelay says:

  Makedonska populacija 16,8% kao i nepostojeca istocno susedna,zivi u snovima.Prosla su vremena kada su mesetari krojili planove ko ce kako,ko sa kimko sme,ko ne sme-kuvati corbu tako da,nitu ce Makedonija nestati,nitu ce KiM biti tudza svojina.Sticajem medzunarodnim okolnostima njhova fantazija sve vise i vise isparava tako da docice vreme njihovog pokajanja pri cemu ostace posledice po njihovim grbacama.

 5. Gagi says:

  Braco i sabraco, nijedan istorijski dogadjaj nije slucajan, sve se to planira i vremenom ostvaruje. Nas problem je sto smo slepi i lenji, dok mi sve resavamo sabljom i izginucem, nasi dusmani to rade misaono i bez zurbe. Unistenje naseg naroda je planirano odavno, verovatno od onog istorijskog momenta kada su Rimljani pod ratnom prisilom napustili ovaj prostor gde su se radjali njihovi Cezari. Niko danas ne ulazi u problematiku, od kog naroda koji je tu ziveo su oni oteli ovaj prostor i ko je tu bio pre njih. To ociledno nije bitno, oni traze svoju "pravdu" koja je brutalna i nasilnicka, krajnje duhovno kvarna. Kroz vekove oni pokusavaju da objedine njihovu sferu uticaja na ovom prostoru, tako su nam "namestili" Turke, posle tog neuspeha su sami krenuli da ginu, onda nam ubise domacina nase kuce Aleksandra. Iza toga, posle II rata, njihovom "slobodom" citaj (okupacijom) nam ponovo dosolise. NISU ONI KRIVI sto zele da ostvare svoj cilj, krivi smo mi sami sto smo to dopustili. Odnosno, krivi su najslabiji medju nama koji su uvideli da ce u IZDAJI i sluzenju okupatora, pronaci formulu za sebe i svoju neradnicku sustinu. Nas problem je sto jos spavamo i dozvoljavamo da nas kojekakve ljudske protuve i dalje zastrasuju svojim mocnim sponzorima. Knjaz Milos je takve, zive vesao na svojoj krusci ispred kuce za primer celom Serbskom narodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *