Македонски безбедњаци спремили оружје за терористе из Куманова

Македонски безбедњаци спремили оружје за терористе из Куманова

31 маја 2015

000_APP2001031223494-656x365 688Бивши припадник албанске паравојне ОНА, а садашњи службеник Управе за безбедност и контраобавештајни рад МУП Македоније (УБК) је у Куманову дочекао чланове терористичке групе, пише приштински лист „Коха Диторе“ позивајући се на изворе у шиптарској тајној служби која је прислушкивала припаднике кумановске групе од 2. априла, или 23 дана пре напада на македонску караулу Гошинце, односно 37 дана пре битке у кумановском Дивљем насељу.

Према тим разговорима, које шиптарска тајна служба има у аудио и видео формату, четворица припадника кумановске групе, тројица са окупираних територија и један из Македоније, су контактирали са припадницима македонске тајне службе. Један од њих је бивши борац ОНА, који сада ради у македонској тајној полицији, и он је у Куманову био контакт припадницима терористичке групе.

Приштински лист наводи да један македонски тајни агент албанске националности има иницијале Х.Б. а други, са иницијалима Ш. М. је запослен у Агенцији за обавештајни рад. Реч је о Шенаси Мехметију, а његов идентитет је у емисији Портала на косовској телевизији открио Хамди Ндрецај, познат као командант Пантери, који није у рођачкој вези са убијеним Мирсадом Ндрецајем, алијас командант НАТО. Мехмети је, према сазнањима листа „Коха Диторе“, Хамди Ндрецају рекао да ће полиција у караули Гошинце оставити 60 калашњикова, 60 пиштоља и 3 сандука муниције.

Претходно су се, према прислушкиваним разговорима, лидери терористичке групе пожалили македонском тајном агенту Шенаси Мехметију да немају оружја за акције у Македонији. Без и једног испаљеног метка, терористичка група са окупираних територија је у ноћи између 20. и 21. априла заузела караулу Гошинце и оданде однела огромну количину оружја које је вероватно коришћено за напад на кумановско Дивље насеље. Након разбијања терористичке групе у Куманову, део сакривеног оружја из карауле Гошинци је пронађен.

Према сазнањима, постојао је договор између косовских терориста и македонских тајних агената да нема пуцања или жртава приликом напада на караулу Гошинце и у Куманову. О том договору су знала само четворица из групе која је бројала 44 људи.

Караула Гошинце је била заузета без жртава, али је 9. маја у Куманову један од терориста, који није знао за тај договор, отворио ватру и убио полицајца, након чега се разгорела битка у којој је убијено осам македонских полицајаца и десет терориста.

Измакли контроли

План вођа је био да неке припаднике групе позову у Куманово на састанака штаба и да их онда предају полицији, али су они отворили ватру на полицајце и ситуација се отргла контроли. Приштински лист наводи да је група изнајмила пет кућа које су биле повезане рупама у зидовима и да су житељи кумановског Дивљег насеља знали да се терористи налазе у њиховом комшилуку. Зато је 70 одсто становништва евакуисано у ноћи када су почеле борбе. Вероватно зато и није било жртава међу цивилима.

(Д. Љ. Јоксић / Вести)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Branko says:

    Reporter ovog clanka dokazuje koliko je nepismen, s time sto na srpskom naziv siptar=albanac, ukoliko se radi o ironiji odnosno mrznji prema tim ljudima, sto ne bi trebalo. Ako vec pravilno bi se izgovaralo Shqiptar. A ako se radi o nekoj glupavoj Seseljovoj teoriji onda i srbi koji zive u Bosni bi bili bosanci sto normalno ne bi odgovaralo, je njegova je teorija albanci zive u Albaniji a svi drugi su siptari. Ovime se dokazuje da ovaj pisac-reporter je nepismen i ne poznaje svoj jezik, ipak ovo citaju ambasadori, atasea itd, samo se dokazuje primitivizam srpskog naroda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u