Македонски безбедњаци спремили оружје за терористе из Куманова

Makedonski bezbednjaci spremili oružje za teroriste iz Kumanova

31 maja 2015

000_APP2001031223494-656x365 688Bivši pripadnik albanske paravojne ONA, a sadašnji službenik Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad MUP Makedonije (UBK) je u Kumanovu dočekao članove terorističke grupe, piše prištinski list „Koha Ditore“ pozivajući se na izvore u šiptarskoj tajnoj službi koja je prisluškivala pripadnike kumanovske grupe od 2. aprila, ili 23 dana pre napada na makedonsku karaulu Gošince, odnosno 37 dana pre bitke u kumanovskom Divljem naselju.

Prema tim razgovorima, koje šiptarska tajna služba ima u audio i video formatu, četvorica pripadnika kumanovske grupe, trojica sa okupiranih teritorija i jedan iz Makedonije, su kontaktirali sa pripadnicima makedonske tajne službe. Jedan od njih je bivši borac ONA, koji sada radi u makedonskoj tajnoj policiji, i on je u Kumanovu bio kontakt pripadnicima terorističke grupe.

Prištinski list navodi da jedan makedonski tajni agent albanske nacionalnosti ima inicijale H.B. a drugi, sa inicijalima Š. M. je zaposlen u Agenciji za obaveštajni rad. Reč je o Šenasi Mehmetiju, a njegov identitet je u emisiji Portala na kosovskoj televiziji otkrio Hamdi Ndrecaj, poznat kao komandant Panteri, koji nije u rođačkoj vezi sa ubijenim Mirsadom Ndrecajem, alijas komandant NATO. Mehmeti je, prema saznanjima lista „Koha Ditore“, Hamdi Ndrecaju rekao da će policija u karauli Gošince ostaviti 60 kalašnjikova, 60 pištolja i 3 sanduka municije.

Prethodno su se, prema prisluškivanim razgovorima, lideri terorističke grupe požalili makedonskom tajnom agentu Šenasi Mehmetiju da nemaju oružja za akcije u Makedoniji. Bez i jednog ispaljenog metka, teroristička grupa sa okupiranih teritorija je u noći između 20. i 21. aprila zauzela karaulu Gošince i odande odnela ogromnu količinu oružja koje je verovatno korišćeno za napad na kumanovsko Divlje naselje. Nakon razbijanja terorističke grupe u Kumanovu, deo sakrivenog oružja iz karaule Gošinci je pronađen.

Prema saznanjima, postojao je dogovor između kosovskih terorista i makedonskih tajnih agenata da nema pucanja ili žrtava prilikom napada na karaulu Gošince i u Kumanovu. O tom dogovoru su znala samo četvorica iz grupe koja je brojala 44 ljudi.

Karaula Gošince je bila zauzeta bez žrtava, ali je 9. maja u Kumanovu jedan od terorista, koji nije znao za taj dogovor, otvorio vatru i ubio policajca, nakon čega se razgorela bitka u kojoj je ubijeno osam makedonskih policajaca i deset terorista.

Izmakli kontroli

Plan vođa je bio da neke pripadnike grupe pozovu u Kumanovo na sastanaka štaba i da ih onda predaju policiji, ali su oni otvorili vatru na policajce i situacija se otrgla kontroli. Prištinski list navodi da je grupa iznajmila pet kuća koje su bile povezane rupama u zidovima i da su žitelji kumanovskog Divljeg naselja znali da se teroristi nalaze u njihovom komšiluku. Zato je 70 odsto stanovništva evakuisano u noći kada su počele borbe. Verovatno zato i nije bilo žrtava među civilima.

(D. LJ. Joksić / Vesti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Branko says:

    Reporter ovog clanka dokazuje koliko je nepismen, s time sto na srpskom naziv siptar=albanac, ukoliko se radi o ironiji odnosno mrznji prema tim ljudima, sto ne bi trebalo. Ako vec pravilno bi se izgovaralo Shqiptar. A ako se radi o nekoj glupavoj Seseljovoj teoriji onda i srbi koji zive u Bosni bi bili bosanci sto normalno ne bi odgovaralo, je njegova je teorija albanci zive u Albaniji a svi drugi su siptari. Ovime se dokazuje da ovaj pisac-reporter je nepismen i ne poznaje svoj jezik, ipak ovo citaju ambasadori, atasea itd, samo se dokazuje primitivizam srpskog naroda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *