Македонски лидери постигли договор о изласку из кризе

Makedonski lideri postigli dogovor o izlasku iz krize

16 jula 2015

Tan2015-7-15_619534_4_620x0Lideri četiri najveće partije u Makedoniji su rano jutros, posle višečasovnih pregovora uz posredovanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, postigli dogovor za izlazak zemlje iz političke krize, preneli su makedonski mediji.

„Mogu da vam kažem da smo postigli dogovor koji su potpisali lideri četiri najveće partije i zadovoljan sam postignutim“, izjavio je Han novinarima posle razgovora sa liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevim, DUI Ali Ahmetijem i DPA Menduhom Tačijem.

Han je naglasio da su se lideri saglasili oko prevremenih parlamentarnih izbora i da će fokus nadalje biti na implementaciji izveštaja o ostalim preporukama Evropske komisije.

Neposleredno posle završetka susreta premijer Nikola Gruevski i lider opozicione SDSM izneo je stav o postignutom dogovoru, rekavši:

„Politička kriza u Makedoniji je rešena, evropske perspektive Republike Makedonije ostaju otvorene, a privreda se oslobađa stega nametnutih političkom krizom i nastaviće da raste što znači nova radna mesta i nove investicije”.

On je zahvalio svima koji su pomogli u čitavom procesu, pre svega predstavnicima EU i SAD, trojici evroposlanika i posebno komesaru Hanu.

Premijer Gruevski je objasnio da će se u skladu sa postignutim dogovorom, kao sistemsko rešenje od sada pa za sve naredne parlamentarne izbore 100 dana pred svake parlamentarne izbore vlada povlačiti, a biće formirana nova zadužena za spovođenje izbora.

Gruevski je objasnio da to u ovom slučaju znači da će VMRO-DPMNE kandidovati privremenog premijera za period od 100 dana, počev od 15. januara 2016. do izbora koji će biti održani 24. aprila 2016.

„Kako niko ne bi imao alibi i izgovore za izborne rezutate, saglasili smo se da će, počev od 20. oktobra pa do izbora SDSM uz prethodne konsultacije sa VMRO-DPMNE i DUI dati predlog za tehničkog ministra za unutrašnje poslove što znači ličnost koja ni na koji način nije povezana ni sa jednom političkom partijom“, dodao je on.

Prema dogovoru, osim za MUP, SDSM će predložiti ministra za rad i socijalnu politiku. U ministarstvima za finansije, poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i za informativno društvo će biti određeni zamenici ministara sa pravom veta.

Lider najveće opozicione partije Zoran Zaev je izrazio zadovoljstvo sporazumom postignutim na liderskom sastanku i rekao da se današnjim dogovorom potvrdilo sve što je njegova partija i koalicioni partneri poručivali u projektu „Istina za Makedoniju“.

Predviđeno je da 15. septembra bude izabran specijalni tužilac koji će biti zadužen da sprovede istragu u vezi sa sadržajem, dokazima i argumentima iz prislzuškivanih telefonskih razgovora.

„Novi javni tužilac sa potpuno autonomnim ovlašćenjima će dobiti materijale koji na transparentan način treba da budu procesuirani, paralelno preko skupštinskih komisija a njihov sadržaj će takođe biti dostupan javnosti. Najvažnije od svega je što će se činjenice i dokazi imati pravne posledice“, rekao je Zaev.

Zaev je dodao da će se opozicija početkom septembra vratiti u Sobranije i kako je rekao, aktivno učestvovati u sprovođenju svih segmenata postignutog dogovora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *