МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОНОВИО БРИСЕЛУ: „Не!“

MAKEDONSKI PREDSEDNIK PONOVIO BRISELU: „Ne!“

3 aprila 2017

Djordje Ivanov g55

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov još jednom je rekao „ne“ Briselu kada je reč o zahtevu da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Ivanov je, naime, rekao danas da je predsedniku Saveta Evrope Donaldu Tusku preneo da je njegov stav o tom pitanju nepromenjen, preneli su makedonski mediji.

Zaev je zajedno sa albanskim partijama DUI i Besa okupio parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika, ali Ivanov odbija da mu poveri mandat za sastav nove vlade, dok se ne otklone zakonske i političke prepreke.

Ivanov smatra da politički lideri treba da se bave sprovođenjem reformi, a ne albanske platforme.

– Razgovarao sam sa Tuskom o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji. Znam šta su mi ustavne obaveze kao predsednika i znam šta je praksa u Makedoniji od 1992. kada je reč o načinu davanja mandata. Moj stav je vrlo jasan i ostaje nepromenjen – rekao je Ivanov novinarima nakon razgovora sa Tuskom.

Makedonski predsednik je rekao i da je sa Tuskom razgovarao o migrantskoj krizi.

Takođe, kazao je da bi vlada, koju bi formirao Zaev, bila ucenjena i suprotna Ohridskom sporazumu, što bi omogućilo manipulaciju građanima i ohrabrila bi međuetničke sukobe.

Tusk je kazao da je Makedoniji potrebno jedinstvo i naglasio da politička kriza koči zemlju na njenom putu ka EU.

– Ova produžena kriza nastavlja da koči evroatlantski put Makedonije. Vi još uvek možete naći rešenje koje se zasniva na demokratskim principima pristojnosti i zdravog razuma. Samo takvo rešenje može biti održivo. Kada nađete takvo rešenje možete računati na našu podršku – rekao je Tusk.

KOMENTARI2 komentara

  1. lilit says:

    Bravo, to je pravi predsednik a ne kao ovaj "naš", ide kod Angele Merkel da mu ona restartuje mozak

  2. deda mraz says:

    Daj Makedonac poconi vise te sipce da picite a mi onda mozemo sljam komunisticki u CG isto tako i naravno sipce jer ovi sipci i komunisti tj. sljam koji Amerika placa sve vise i vise uzimaju maha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *