МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК поново одбио Брисел и Запад!

MAKEDONSKI PREDSEDNIK ponovo odbio Brisel i Zapad!

16 aprila 2017

„Formiranje vlade bez datog mandata je pravno neutemeljeno i takva vlada neće biti legitimna“, izjavio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. On je u intervjuu austrijskom „Viner cajtungu“ rekao da, prema članu 90. makedonskog Ustava, samo šef države može da preda mandat za formiranje vlade.

U slučaju da parlament izabere vladu bez mandata, imali bismo dve vlade – jednu tehničku vladu i drugu vladu bez legitimiteta predsednika, koja nije zasnovana na Ustavu.

– To znači da bismo ušli u još veću krizu – istakao je Ivanov za austrijski list.

On je naveo da stranka VMRO-DPMNE nije uspela da formira koaliciju sa partijama makedonskih Albanaca u roku od 20 dana, kako je propisano Ustavom.

– Preciznije, koalicija je nastala sporazumno. Međutim u poslednjem trenutku, dogodio se telefonski poziv i koalicija je raskinut – rekao je Ivanov.

Na pitanje ko je pozvao telefonom, on je odgovorio: „Vi ste novinar, možete da istražite“.

Upitan šta bi se dogodilo kada bi bio izabran predsednik parlamenta, a lider SDSM-a se ponovo dogovorio sa strankama makedonskih Albanaca da oforme vladu, Ivanov je odgovorio da takvoj koaliciji ne bi dao mandat.

– Takvoj koaliciji neću dati mandat iz političkih razloga – rekao je Ivanov ističući da je „tiranska platforma“ politička prepreka.

Ivanov je u intervjuu ocenio da „tiranska platforma“ predstavlja direktno mešanje i ugrožavanje nezavisnosti Makedonije i da zahtevi u okviru platforme nisu samo politički opasni ve su i neustavni.

– „Tiranska platforma“ dovela je do institucionalne krize, blokade vlade, neuspešnog izbora predsednika parlamenta – rekao je Ivanov i izrazio nezadovoljstvo jer je osuda Evropske unije izostala u pogledu platforme.

Upitan o komentarima koje je rusko Ministarstvo spoljnih poslova iznelo o razvoju situacije u Makedoniji, Ivanov je rekao da se Rusija nikada nije mešala u makedonsku politiku, već da je samo iznosila svoje mišljenje, što je, kako je rekao, legitimno.

On je u intervjuu jasno izneo stav da Makedonija nema drugi strateški cilj osim pristupanja EU i NATO-u.

Na pitanje da li bi SAD trebalo da preuzmu lidersku ulogu na Balkanu, Ivanov je odgovorio da Amerika više nije ono što je nekad bila.

– Verujem da je doba „paks amerikana“ završeno – rekao je on.

Komentarišući novu administraciju SAD, Ivanov je rekao da bi predsedniku Donaldu Trampu trebalo dati vremena.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nemanja Vlahović says:

    Ja svim srcem želim Makedoniji da sačuva svoju kakvu-takvu nezavisnost, istovremeno se stidim zbog kukavičluka, oportunizma, slugeranjstva, plaćeništva i izdajništva naše političke "elite" i političara (čast - veoma retkim - izuzecima).

  2. andje says:

    Odbijaj to burazeru, odbijaj, odbilo im se o glavu da Bog da ali i daće Bog! Pravedan je Gospod daće svima pa i nama po delima našim, ali mi zato da izdržimo do kraja u pravednosti i veri Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *