МАKРОН ХРВАТИМА УВАЛИО ПОЛОВНЕ „РАФАЛЕ“: Ево колико су СТАРИ авиони

MAKRON HRVATIMA UVALIO POLOVNE „RAFALE“: Evo koliko su STARI avioni

27 novembra 2021

Francuski lider se nalazi u dvodnevnoj poseti našim zapadnim susedima, gde će danas potpisati sporazum o strateškom partnerstvu.Emanuel Makron, predsednik Francuske, doputovao je juče po podne u prvu posetu Hrvatskoj jednog šefa francuske države otkada je Hrvatska proglasila nezavisnost nakon raspada SFRJ. Makron i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Zagrebu su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu, a glavni razlog njegovog dolaska je zaključenje ugovora o prodaji aviona tipa „rafal“.

Antidron puške su spremne – Zagreb pod opsadom

Zbog posete Makrona u Zagrebu su na snazi vanredne mere. Blokirane su ulice kojima će se kretati delegacija sa francuskim predsednikom, a policija je zamolila građane da imaju razumevanja za saobraćajne gužve. Makron će se kretati u blindiranom „mercedesu“, a osim snajperista postavljenih po strateškim tačkama, pripremljene su i antidron puške kako bi se sprečili eventualni napadi iz vazduha. Hrvatski MUP je odbio da saopšti koliko je policajaca, tajnih agenata i pripadnika drugih službi angažovano na obezbeđenju Makrona.

Hrvatska je u maju najavila da će, u cilju modernizacije svog vojnog vazduhoplovstva, kupiti 12 aviona „rafal“ francuskog proizvođača „Dasol avijasjon“. Vrednost posla je oko milijardu evra i to je ujedno najveća hrvatska narudžbina oružja od raspada bivše Jugoslavije. U pitanju su avioni stari deset godina. Vlada u Zagrebu juče je održala sednicu na kojoj je potvrđeno davanje saglasnosti ministarstvu odbrane za kupovinu aviona u periodu od 2022. do 2026. Kupovina aviona privukla je veliku pažnju javnosti, a portal Obris.org nedavno je preneo da Hrvatska nabavlja 12 letelica koje neće imati najsavremeniju opremu u vidu radara i naoružanja. Hrvatska će prve avione dobiti 2023.

Ugovor o kupovini podrazumeva i obuku 12 pilota, kao i mehaničara i specijalista za pojedine sisteme lovaca, poput elektornike, sistema naoružanja i vatrogasaca. Najvažniji deo aviona „rafal“ jeste radar „tales RBE2“, reč je o PESA radaru, koji ima nepokretnu antenu i elektronsko skeniranje. Radar može da prati istovremeno 40 ciljeva u vazduhu i napada njih osam. Procenjeni domet je 180 kilometara i može veoma brzo da menja modove rada i otkriva ciljeve, osim u vazduhu, i na kopnu i na moru. Ovim radarima biće opremljeni „rafali“ koje želi da kupi Grčka, dok će oni za Hrvatsku imati slabije radarske sisteme. Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja. Cilj mini-evropske turneje je priprema francuskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2022.

KOMENTARI25 komentara

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  Je li pokazao ausvajs na ulazu u KROmanjoniju ? A ovi avioni su smece.

  • Veliki brat says:

   To "smeće" je milijun puta jače i bolje od Migova 29 ;)

   • Za Srbiju says:

    Mogu da sleću na američke nosače aviona i da krcaju nuklearne rakete. Baltičke zemlje i Poljska odbili da nuklearnim oružjem krenu na Rusiju, pa se javili hrvati. Jer im je u glavi pravi cilj-Beograd i Srbija. Sa takvim oružjem planiraju da nas zatru za sva vremena.

    • Dražen Jovan Petrović says:

     Isporuka će još pričekati. Macronu je glavno da je glupim hrvatijancima uvalio polovne avione za 1,2 milijarde evrića. Za to će generacije hrvatijanskih radnika još dugo lomiti kičmu. Sad hrvatijanci moraju potrošiti i drugu ogromnu lovu za osposobljavanje pilota, obuku tehničkog osoblja, pripremiti evriće za njihove plate, rezervne dijelove, preskupo gorivo.....

   • Patriota says:

    A ja bih voleo da mi kažeš u čemu je "Rafal" koji je dobila Hrvatska bolji od naših MiG-ova29.Prvo, ti NE ZNAŠ nivo modernizacije naših aviona i NE ZNAŠ na kom su nivou njihovi "Rafali".A pošto si "stručnjak" za vojne avione i na neviđeno znaš koji je bolji,objasni nama neznalicama u čemu je razlika i šta je to bolje na "Rafalu"?

    • Ovcoizovani covid idioti says:

     Pa hrvoju je krivo sto sam rekao istinu a evo ja u Puli i hrvati mi govore da jr to sve srranje, staro i uzaludno jer je srpska vojska dalelo jaca od njihove koja je u raspad stanju.

    • Robert Wronsky says:

     Kao prvo, vaši Migovi su proizvedeni 1989. i pripadaju više generaciji 3 nego generaciji 4. Najstariji Rafal koji se isporučuje Hrvatskoj proizveden je 2011., ostali kasnije i pripadaju generaciji 4,5 ili 4+, tj, najmodernijim borbenim avionima ove klase. Te stare kante, koje vi hoćete modernizirati u 4+ u Srbiji i dalje će ostati stare kante, što bi rekli, nebo i zemlja u usporedbi sa hrvatskim Rafalima.

    • Srbin says:

     PatriJoto, Rafal i Mig-29 u bilo kojim varijantama uopšte ne idu u istu rečenicu. Rafal je bar jedno dve klase iznad Miga 29 u svakom pogledu. To je kao poređenje Pežoa 508 i Lade specijal. Mig-29 je inače, prilično loš avion sam po sebi, nije namenjen za ostvarivanje vazduhoplovne prevlasti, već za zadatke frontovskog lovca, potrošnog, jeftinog i jednostavnog, bez naročitih sposobnosti van osnovne namene. Taj tip borbenih zadataka se gotovo potpuno izgubio u modernom ratovanju što je samo zapečatilo sudbinu ovog već lošeg aviona. Dobar je za obaveznu civilnu kontrolu vazduhoplovnog prostora i to je otprilike sve.Modernizacijom je u određenoj meri osposobljen za dodatne zadatke, ali ljudi moraju da shvate da je to samo šminkanje ostarele babe i da taj avion nema šta da traži na nebu među modernim višenamenskim aparatima. Može da se suprotstavi samo avionima sa nikakvim ili vrlo limitiranim lovačkim sposobnostima ili armijama koje uopšte i ne poseduju RV, poput CG, BiH ili Albanije.

     • opet ja says:

      Mislim da je Rafal za Hrvate u F3F varijanti, što znači da ima najnoviji AESA radar, Spektra sistem za ometanje poslednje generacije i naravno aktivno navođene -ispali-i-zaboravi- v-v rakete MICA. To znači da ih naše 29ke neće ni detektovati, a već će biti oborene...ne daj Bože.. Ima dobar tekst na Tango Six.

    • Slovenac says:

     Seljo, si čuo za NATO? Znam da jesi i opet češ jer si glup i ne učiš iz istorije, budalo servijanska.

     • Apis carnica says:

      Alo hlapčura natovska, marš v štalo kidat nazi nato govno. Krvati nemajo za kerozin, džabe se kurče ovi Rafali padajo od Pancirja ko tepke!

    • Boban says:

     Bože,Bože,čitam ove komentare i cudim se,ima li još na ovom Balkanu toliko glupih i zatucanih??!!!!

 2. Kulak says:

  Zavrnuo Macron rvate kao rvati Sberbank u onom slučaju Agrokor. Kad se radi biznis s rvatima, tu jedino treba paziti ko će koga da prevari. Ništa drugo.

  • Miki says:

   Bata Kole je kupio Sberbanku i "zasao im za leđa

  • Slovenac says:

   I to od srbina? Ha,ha,ha laž i muljanje je jedino šta znate, pobednici kosovske bitke, hahahahaha

   • Suzuki Vitara says:

    Janez, da li je Bosnjo otisal doma, pa da se i ti jadan, omrsis kod sopstvene zene? Malo je razlokana, al nek te tesi, da je nije dohfatio neki Srbin i razvuko ko pracku. Jesu raspusne vase slovjanke, ko keruse u teranju. A nigde qurca bez Srbina il bosanca. Nije im lako, narajcane, a trpe i cekaju. pravog. Od vas feminiziranih, hasne nema.

  • Karital says:

   Neka je on zavrnuo..samo, vi u zraku (vazduhu) nemate nikakve šanse.Rujo vam je uvalio T-72 i ostalu bezvrijednu gvcžđuriju na poklon, dok za S-500 traži pola srbije.Uskoro stiže Leopard 2A6., sa doniranom, zastarjelom sovjetskom tehnikom nemate šanse.Jedina opcija koja vam preostaje je pristupanje NATO paktu.

   • Gardista says:

    Ko visoko leti, nisko pada. Koliko ce kostati nalet tim avionima...toliko da jadna Hr ce ih vise cuvati po hangarima nego uciti pimpeke pilotiranju. Naoruzanje je posebna prica...uzeo cigo Benz-a, pa nema za gorivo...

 3. Biogradlija says:

  Da. Ivica Todorić uvalio Rusima iz Sberbank-a frizirane računovodstvene izveštaje, a oni progutali udicu i odobrili njegovom Agrokoru ogroman kredit koji neće biti vraćen. Proučio Makron ceo slučaj Agrokor pa uvalio kromanjoncima polovne kante za 1.200.000.000 evra koje će uglavnom da trunu u skladištu. Lisac!

  • Portopranco says:

   Teško hrvatijanskom radniku.Zato i biže svi u Irsku.A mi Srbi protirani iz Dalmacije pivamo od sriće dok gledamo Macrona kako je hrvatijanske budaletine oderao.

 4. Daniel Jackson says:

  Od glupiuh clanaka, samo su gori glupi komentari. Niti su Rafali (njih 12) znacajni, niti se procjenjuje njihova sposobnost po kriterijuma polovnih automobila. Posebno je "interesantan" komentar po kome bi hrvatski Rafali ugrozili Rusiju. Cirkus! Jos samo da vidimo cime ce bankrotirana Hrvatska da plati te avione. Ovakvi clanci i komentari bi trebalo da nas uveseljavaju.

  • Beli Orao says:

   Rekao si svima gore u kojem grmu leži zec! Kromanjoni će dobiti smeće za skupe euriće ! A termin isporuka i vremenski raspon govori dovoljno , još malo da ih francuzi poderu pa će ih kromanjonima dati !

 5. Mate says:

  Koja je ovo kolektivna psihoza i mržnja prema Hrvatima, teška prishijatrija i psihopatologija. Trebalo je uzeti F18 Superhornet, ali i ovo bolje nego ništa. Za tih 1,2 milijarde eura moglo se utrenitrati i naroužati svakog stanovnika Hrvatske sa najmodernijim protuavionskim i protutenskovskim naoružanjem.

  • Portopranco says:

   Mogla je rvacka sa tih 1,2 milijarde evrića naraniti gladne hrvatijance da ne moraju više kopati po kontejnerima. Ovako će lizanje po kontejnerima ostati sudbina hrvatijanskog naroda. Odnosno onog dijela hrvatijanaca koji prežive ovu koronu.

   • Robert Wronsky says:

    Gladni Hrvati imaju prosjecnu placu 1000 eura a jadni Srbi 500. Kako li izgledaju tek njihovi komtejneri..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *