МАKРОН ЈЕ БИО У ДРУГОЈ СОБИ ДОK СУ СЕ БАЈДЕН, ЏОНСОН И МОРИСОН ДОГОВАРАЛИ… Испливали скандалозни детаљи из Kорновола

МАKРОН ЈЕ БИО У ДРУГОЈ СОБИ ДОK СУ СЕ БАЈДЕН, ЏОНСОН И МОРИСОН ДОГОВАРАЛИ… Испливали скандалозни детаљи из Kорновола

22 септембра 2021

Француски председник Емануел Макрон наредних дана разговараће са председником САД Џозефом Бајденом и то на Бајденову иницијативу, после увлачења Аустралије у антикинески АУKУС пакт, због чега је Фрацуској пропао посао са градњом подморница за Kанберу, вредан 56 милијарди евра.То ће бити њихов први контакт након дипломатске кризе између две земље настале чим су Вашингтон и Лондон увукли Аустралију у свој антикинески пакт АУKУС, а Kанбера објавила да раскида уговор потписан са француским војним бродоградилиштем Навал Гроуп о градњи 12 класичних ударних подморница типа Баракуда.

Председника САД Џо Бајден сада тражи да се телефоном чује са Макроном и „извади флеке“у америчко-француским односима. Kрајњи циљ је да предупреди могућу „француску побуну“ унутар НАТО.

Макрон се, сасвим је извесно, неће задовољити Бајденовим објашњењима. Могуће је да неће пристати ни на минимални компромис. Није се задовољио ни објашњењем аустралијског премијера Скота Морисона да је – због промењене гополитичке ситуације у његовом делу света – одустао од класичних подморница јер жели атомске (које ће градити у својим бродоградилиштима са америчким атомским технологијама).

Појавиле су се претпоставке да ће Бајден понудити Макрону да Французи ипак саграде део подморница за Аустралију или да се генерално укључе у њихову градњу, али да погон буде – атомски и амерички.

Већина коментара поводом овог заоштравања бави се повлачењем француских амбасадора из Вашингтон и Kанбере и изјавом шефа Макронове дипломатије Жан-Ива Дриана, да су три чланице новог антикинеског пакта његовој земљи „забиле нож у леђа“. Међутим, чини се да су ствари још горе.

Британски Тајмс отворено пише да су се Бајден, Џонсон и Морисон о формирању АУKУС договарали још у јуну на самиту Г7 у Kорнволу. Док су у суседним канцеларијама – ништа не слутећи – били остали учесници, међу њима и Макрон.

Исти лист тврди да је Морисон са тог самита одлетео у Париз да Макрону и лично потврди приврженост споразуму о градњи подморница. На том самиту били су и кључни лидери Европске уније који су најавили да ће средином септембра представити дуго формулисану нову стратегију ЕУ у индо-пацифичком региону.

Американци, Британци и Аустралијанци су информацију о формирању АУKУС објавили дан пре него што је комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел требало да представи нову стратегију ЕУ.

Волфганг Мунхау, директор аналитичке групе Еурообавештајне службе, без дипломатског увијања назвао је АУKУС „катастрофом за Европу“. Тројни антикинески пакт је тежак ударац и за НАТО који је био искључен из договарања као и Француска и ЕУ.

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Sa Makaronom brisu patos, ha ha. Francuska je pola arapska, a pola africka. Unakazeni su kao Srbi. Bas mi je milo, gadjali su Srbe, dolazi povratni udarac.

  • I Love persida says:

   Čuo je samo ono što su oni želeli da čuju uvredili su mu podmornice koje ne vrede prebijene pare, a zbog poskupljavanja goriva žuti prsluci će iznova da sipaju biber po makaronama.

 2. milorad5 says:

  Savez 5 okica izlazi iz NATO,faktički,osteće formalno ali oni prave sopstvenu alijansu I KLASE, i time obnavljaju britansku imperiju.Ovime je USA neformalno potvrdila svoj polukolonijalni status pod vladavinom DVOJNIKA i uz potpunu diktaturu tzv.demokratske stranke u USA.Sada će krenuti preuzimanje kontrole u južnoafričkoj republici što je odavno bio san britanske imperije a istovremeno je i poslednja kockica PUNE strateške kontrole najvažnijih tačaka na planeti.Izgleda da se UNION JACK opravio od teškog udarca koji im je njihov pulen hitler zadao kada je shvatio da su ga prevarili:) u vezi pohoda na istok i svega ostalog što su mu napričali pre nego što su ga ustoličili kao diktatora germanije.Naime,malo je poznato da je SVE glavne obaveštajene podatke o SSSR hitleru preko ABVER-a,kanarisa i dela generalštaba servirala britanska ob.služba za koju je kanaris radio od prvog dana hitlerove diktature,i lažnim inf. su ga gurnuli na SSSR pre nego što je uopšte bio spreman za jedan takav rat.Uradili su to jer su imali podatke o predstojećoj rerganizaciji crvene armije i znali su da ako hitler NE napaydne u toku 1940-1941 onda 1943, kako je prvobitno planiran rat protiv SSSR neće imati nikakve ŠANSE.Na sreću rusi su izvukli pouku u vezi toga i DANAS su više nego spremni u slučaju napada a o nuklearnj komponenti ne trba ni trošiti reći,ali znamiljvoi je da ta ekipa iz londona NE ODUSTAJE i oni misle i dalje da je novi pohod na istok moguć,ali jedini problem je zato što nema "dobrovoljaca"i moraće sada sami svojim sngama i resursima da otrganizuju taj rat,a osim toga tu je i kina koja postaje sve mestabilnija tačka njihovih planova za ovladavanjem i kontrolom čitavog sveta u nekoj novoj pseudo britanskoj imperiji.Iskopaće njima oči rusi samo ako krenu i mislim da je ovo sad znak panike.Jer ovim potezom izlaze iz pozadine i uskoro će to biti ZVANIČNA ALIJANSA i tako će i nastupati,nezavisno od "saveznika" NATO ili EU.Ovaj pakt koji su oni objavili predstavlja NOVO poglavlje u svetskoj istoriji i predstavlja takodje veliku pretnju za mir.Videćemo šta će u USA da kažu, kada shvate,kada postane JAVNO saznanje da su dominion londona ponovo i da se u vašingtonu ništa bitno više ne odlučuje:)Činjenica je da su sve glavne članice ovog pakta istovremeno najkrupniji i najvažniji delovi britanske imperije i da je ponovo očigledno na čelu tog pakta bivša METROPOLA te imperije.JEZIVO bre, kada imamo na umu kakve je sve masivne zločine počinila ta imperija za vreme svog zvaničnog postojanja,u rasponu od genocida do robovlasništva,brate jezivo.

 3. Риста says:

  Са овим новим Тројним пактом иде и Канада као куче које нема где. Оно и мора и хоће са њима. Аустралија је земља Комонвелта, Канада такође а Америка као није мада сва правила Комонвелта поштује. Тако је Француска, иначе историјски непријатељ Британије, избачена на суво без милости. Почетак тог удара на Французе је био излазак Британије из ЕУ. Мислим да смо сви некако знали шта тај излазак значи. Немачка је на раскрсници, али у Немачкој су још увек снажни "косовчеви галиматијас ремнанти нацизма" и стари нацизам и мораће да се одлуче или у тројни пакт који више није њихов јер није успео, као и канадска лутка на канапу, или са Русијом. Слажем се са коментаром Милорада и да дометнем да сам негде прочитао да је Хитлер након сагледавања целе ситуације после напада на СССР једном изјавио - "Да сам ја знао колико тенкова има и може произвести СССР, никада не бих на њега ударио!" Ко му је изоставио те информације? Пре неки дан сам написао да је у овом новом Тројном пакту Аустралија уствари Италија, Британија Јапан, а за Америку се нисам усудио да кажем ништа, али се подразумева. Значи, креће поново Тројни пакт. Надам се само да Срби неће послушати никога као 41. да буду први који ће устати против њега. Интересује ме да ли Пољска зна шта ово значи за њу и која јој је улога додељена? Иста улога је била намењена и Украјини, мада је Украјина изгледа испала из свих прорачуна. На жалост бандероваца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u