МАKРОН ЈЕ БИО У ДРУГОЈ СОБИ ДОK СУ СЕ БАЈДЕН, ЏОНСОН И МОРИСОН ДОГОВАРАЛИ… Испливали скандалозни детаљи из Kорновола

MAKRON JE BIO U DRUGOJ SOBI DOK SU SE BAJDEN, DŽONSON I MORISON DOGOVARALI… Isplivali skandalozni detalji iz Kornovola

22 septembra 2021

Francuski predsednik Emanuel Makron narednih dana razgovaraće sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i to na Bajdenovu inicijativu, posle uvlačenja Australije u antikineski AUKUS pakt, zbog čega je Fracuskoj propao posao sa gradnjom podmornica za Kanberu, vredan 56 milijardi evra.To će biti njihov prvi kontakt nakon diplomatske krize između dve zemlje nastale čim su Vašington i London uvukli Australiju u svoj antikineski pakt AUKUS, a Kanbera objavila da raskida ugovor potpisan sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group o gradnji 12 klasičnih udarnih podmornica tipa Barakuda.

Predsednika SAD Džo Bajden sada traži da se telefonom čuje sa Makronom i „izvadi fleke“u američko-francuskim odnosima. Krajnji cilj je da predupredi moguću „francusku pobunu“ unutar NATO.

Makron se, sasvim je izvesno, neće zadovoljiti Bajdenovim objašnjenjima. Moguće je da neće pristati ni na minimalni kompromis. Nije se zadovoljio ni objašnjenjem australijskog premijera Skota Morisona da je – zbog promenjene gopolitičke situacije u njegovom delu sveta – odustao od klasičnih podmornica jer želi atomske (koje će graditi u svojim brodogradilištima sa američkim atomskim tehnologijama).

Pojavile su se pretpostavke da će Bajden ponuditi Makronu da Francuzi ipak sagrade deo podmornica za Australiju ili da se generalno uključe u njihovu gradnju, ali da pogon bude – atomski i američki.

Većina komentara povodom ovog zaoštravanja bavi se povlačenjem francuskih ambasadora iz Vašington i Kanbere i izjavom šefa Makronove diplomatije Žan-Iva Driana, da su tri članice novog antikineskog pakta njegovoj zemlji „zabile nož u leđa“. Međutim, čini se da su stvari još gore.

Britanski Tajms otvoreno piše da su se Bajden, Džonson i Morison o formiranju AUKUS dogovarali još u junu na samitu G7 u Kornvolu. Dok su u susednim kancelarijama – ništa ne sluteći – bili ostali učesnici, među njima i Makron.

Isti list tvrdi da je Morison sa tog samita odleteo u Pariz da Makronu i lično potvrdi privrženost sporazumu o gradnji podmornica. Na tom samitu bili su i ključni lideri Evropske unije koji su najavili da će sredinom septembra predstaviti dugo formulisanu novu strategiju EU u indo-pacifičkom regionu.

Amerikanci, Britanci i Australijanci su informaciju o formiranju AUKUS objavili dan pre nego što je komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel trebalo da predstavi novu strategiju EU.

Volfgang Munhau, direktor analitičke grupe Euroobaveštajne službe, bez diplomatskog uvijanja nazvao je AUKUS „katastrofom za Evropu“. Trojni antikineski pakt je težak udarac i za NATO koji je bio isključen iz dogovaranja kao i Francuska i EU.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Sa Makaronom brisu patos, ha ha. Francuska je pola arapska, a pola africka. Unakazeni su kao Srbi. Bas mi je milo, gadjali su Srbe, dolazi povratni udarac.

  • I Love persida says:

   Čuo je samo ono što su oni želeli da čuju uvredili su mu podmornice koje ne vrede prebijene pare, a zbog poskupljavanja goriva žuti prsluci će iznova da sipaju biber po makaronama.

 2. milorad5 says:

  Savez 5 okica izlazi iz NATO,faktički,osteće formalno ali oni prave sopstvenu alijansu I KLASE, i time obnavljaju britansku imperiju.Ovime je USA neformalno potvrdila svoj polukolonijalni status pod vladavinom DVOJNIKA i uz potpunu diktaturu tzv.demokratske stranke u USA.Sada će krenuti preuzimanje kontrole u južnoafričkoj republici što je odavno bio san britanske imperije a istovremeno je i poslednja kockica PUNE strateške kontrole najvažnijih tačaka na planeti.Izgleda da se UNION JACK opravio od teškog udarca koji im je njihov pulen hitler zadao kada je shvatio da su ga prevarili:) u vezi pohoda na istok i svega ostalog što su mu napričali pre nego što su ga ustoličili kao diktatora germanije.Naime,malo je poznato da je SVE glavne obaveštajene podatke o SSSR hitleru preko ABVER-a,kanarisa i dela generalštaba servirala britanska ob.služba za koju je kanaris radio od prvog dana hitlerove diktature,i lažnim inf. su ga gurnuli na SSSR pre nego što je uopšte bio spreman za jedan takav rat.Uradili su to jer su imali podatke o predstojećoj rerganizaciji crvene armije i znali su da ako hitler NE napaydne u toku 1940-1941 onda 1943, kako je prvobitno planiran rat protiv SSSR neće imati nikakve ŠANSE.Na sreću rusi su izvukli pouku u vezi toga i DANAS su više nego spremni u slučaju napada a o nuklearnj komponenti ne trba ni trošiti reći,ali znamiljvoi je da ta ekipa iz londona NE ODUSTAJE i oni misle i dalje da je novi pohod na istok moguć,ali jedini problem je zato što nema "dobrovoljaca"i moraće sada sami svojim sngama i resursima da otrganizuju taj rat,a osim toga tu je i kina koja postaje sve mestabilnija tačka njihovih planova za ovladavanjem i kontrolom čitavog sveta u nekoj novoj pseudo britanskoj imperiji.Iskopaće njima oči rusi samo ako krenu i mislim da je ovo sad znak panike.Jer ovim potezom izlaze iz pozadine i uskoro će to biti ZVANIČNA ALIJANSA i tako će i nastupati,nezavisno od "saveznika" NATO ili EU.Ovaj pakt koji su oni objavili predstavlja NOVO poglavlje u svetskoj istoriji i predstavlja takodje veliku pretnju za mir.Videćemo šta će u USA da kažu, kada shvate,kada postane JAVNO saznanje da su dominion londona ponovo i da se u vašingtonu ništa bitno više ne odlučuje:)Činjenica je da su sve glavne članice ovog pakta istovremeno najkrupniji i najvažniji delovi britanske imperije i da je ponovo očigledno na čelu tog pakta bivša METROPOLA te imperije.JEZIVO bre, kada imamo na umu kakve je sve masivne zločine počinila ta imperija za vreme svog zvaničnog postojanja,u rasponu od genocida do robovlasništva,brate jezivo.

 3. Rista says:

  Sa ovim novim Trojnim paktom ide i Kanada kao kuče koje nema gde. Ono i mora i hoće sa njima. Australija je zemlja Komonvelta, Kanada takođe a Amerika kao nije mada sva pravila Komonvelta poštuje. Tako je Francuska, inače istorijski neprijatelj Britanije, izbačena na suvo bez milosti. Početak tog udara na Francuze je bio izlazak Britanije iz EU. Mislim da smo svi nekako znali šta taj izlazak znači. Nemačka je na raskrsnici, ali u Nemačkoj su još uvek snažni "kosovčevi galimatijas remnanti nacizma" i stari nacizam i moraće da se odluče ili u trojni pakt koji više nije njihov jer nije uspeo, kao i kanadska lutka na kanapu, ili sa Rusijom. Slažem se sa komentarom Milorada i da dometnem da sam negde pročitao da je Hitler nakon sagledavanja cele situacije posle napada na SSSR jednom izjavio - "Da sam ja znao koliko tenkova ima i može proizvesti SSSR, nikada ne bih na njega udario!" Ko mu je izostavio te informacije? Pre neki dan sam napisao da je u ovom novom Trojnom paktu Australija ustvari Italija, Britanija Japan, a za Ameriku se nisam usudio da kažem ništa, ali se podrazumeva. Znači, kreće ponovo Trojni pakt. Nadam se samo da Srbi neće poslušati nikoga kao 41. da budu prvi koji će ustati protiv njega. Interesuje me da li Poljska zna šta ovo znači za nju i koja joj je uloga dodeljena? Ista uloga je bila namenjena i Ukrajini, mada je Ukrajina izgleda ispala iz svih proračuna. Na žalost banderovaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *