МАКРОН ЈЕ ПРВИ ЛИДЕР СА ЗАПАДА који је схватио шта се дешава! ЕВО ШТА ОН РАДИ…

MAKRON JE PRVI LIDER SA ZAPADA koji je shvatio šta se dešava! EVO ŠTA ON RADI…

21 decembra 2019

Već mesec dana traju rasprave o tome koliko je francuski predsednik Emanuel Makron bio ozbiljan kada je rekao da EU ne može da posluje niti rešava svoje ključne probleme bez Rusije.

„Pri preispitivanju ključnih odnosa, pre svega valja napomenuti odnose sa Rusijom. Znam da su mnogi od vas u svojoj karijeri radili stvari u kojima vas je sve teralo da ne verujete Rusiji. Nakon pada Berlinskog zida te odnose smo, zbog niza nesporazuma, izgradili sa nepoverenjem. Dolazim da revidiram te odnose bez ikakve naivnosti. Ali želeo bih da naglasim nekoliko očiglednih činjenica. Nalazimo se u Evropi. Poput Rusije. A ako u nekom trenutku ne možemo da učinimo nešto korisno s Rusijom, ostaćemo u situaciji potpuno neplodne napetosti. I dalje ćemo imati zamrznute sukobe u čitavoj Evropi. Evropa će ostati poprište strateške borbe između Sjedinjenih Država i Rusije. Mi ćemo i dalje osećati posledice Hladnog rata u našoj zemlji i nećemo stvoriti uslove za veliki projekat obnove evropske civilizacije, o kojem sam upravo govorio. Jer sve se to ne može učiniti bez dubokog promišljanja naših veza s Rusijom“, rekao je Makron u svom govoru 27. avgusta 2019. na tradicionalnoj konferenciji ambasadora, koja se svake godine organizuje u Jelisejskoj palati.„Pored toga, verujem da je izbacivanje Rusije iz Evrope velika strateška greška. Činjenica je da guramo Rusiju prema izolaciji, što povećava napetosti ili stvara savez s drugim velikim silama poput Kine, što nije u našem interesu. Istovremeno treba napomenuti da su naši odnosi izgrađeni na nepoverenju i to smo dokumentovali. Kibernetički napadi, destabilizacija demokratija, moderni ruski projekat koji je duboko konzervativan i protivi se projektu EU… Koreni svega toga sežu u devedesete i 2000-e, kada se dogodio niz nesporazuma, a Evropa, naravno, nije uspela da odigra svoju odgovarajuću stratešku ulogu i stvorio se utisak da se radi o trojanskom konju Zapada, čiji je krajnji cilj da uništi Rusiju. U Rusiji su se, zauzvrat, oblikovale ideje s ciljem uništenja Zapada i slabljenja Evropske unije. Upravo je to ono do čega smo došli. Ne možemo da se žalimo i možemo da ostanemo u pozicijskom ratu, ali to koči naše interese. Ne zanima nas pokajničko pokazivanje slabosti prema Rusiji, izjavljivanje potrebe da zaboravimo sve dosadašnje nesuglasice i sukobe po svaku cenu i da težimo zatopljavanju odnosa. Ne. Ali verujem da moramo radikalno da revidiramo gramatiku tih odnosa“, dodao je francuski predsednik.

UGOVOR RUSKE KOMPANIJE UTLC ERA I FRANCUSKE PLATFORME „DELTA 3“

Sada, nakon njegovog govora u kom se dotakao svih gorućih problema u svetu i položaju Francuske u njemu, stiže vest da će železnički terminal u ruskom gradu Kalinjingradu služiti kao mesto povezivanja za železnice između severne Francuske i nekoliko kineskih provincija, uključujući Šangaj. Ova ruta će ojačati francusko-rusku trgovinu i otvoriti nove kanale distribucije u Francuskoj.

Potpisano je novo francusko-rusko partnerstvo u železničkom sektoru u kom je dogovoreno stvaranje železničke veze s projektom „Delta 3“, multimodularnom platformom u Duržu, koju će francuska strana graditi u saradnji sa ruskim železničkim operaterom UTLC ERA i terminalom u ruskom gradu Kalinjingradu.

“Francuska ostvaruje mnogo trgovine s Rusijom, ali to se danas radi kamionima”, rekao je direktor prodaje projekta „Delta 3“.

Iako železničke veze s Rusijom traju 15 do 20 dana, one su do deset puta jeftinije nego prevoz robe vazdušnim putem.

POVEZIVANJE KINE S POSTOJEĆIM LINIJAMA

Ova ruta će obezbeđivati i brži uvoz robe iz mnogih kineskih provincija, uključujući Šangaj, Jivu ili čak Čongćing. Potonji je najbliži Vuhanu, kineskom gradu 1.500 kilometara zapadno od Šangaja, koji je s Duržom već povezan železnicom kojom upravlja nemačko-kineska zajednička veza DBO.

Od juna je veza aktivna jednom nedeljno, a nedavno se proširila i na kineski grad Si’an. Voz koji se sastoji od 40 kontejnera dovozi robu proizvedenu u kineskim fabrikama direktno francuskim kompanijama, na primer u Dekatlon.

Nova linija bi mogla da bude pokrenuta već sledeće 2020. godine, navodi izvor koji je dodao kako je desetak kompanija na severu Francuske već zainteresovano za uključivanje u projekat.

“To bi omogućilo, na primer, uvoz delova iz Kine za francuske fabrike automobila, a na drugoj strani slanje delova proizvedenih u Francuskoj, kako bi proizvodi mogli da se sastave u kineskim fabrikama. Te razmene se danas obavljaju avionom”, izjavio je generalni direktor platforme „Delta 3“.

Ovaj projekat će otvoriti nove mogućnosti distribucije u Francuskoj i olakšati poslovanje i kineskim i francuskim kompanijama, a Rusija, osim što će i sama lakše i brže da posluje sa Francuskom, dobija ulogu železničkog tranzitnog čvorišta koje povezuje Francusku s Kinom.“Tada ćemo, putem naših železničkih veza, moći da distribuiramo sve što dolazi iz Kine i Rusije na jug Francuske, u Španiju, pa čak i u Beneluks”, dodao je generalni direktor platforme „Delta 3“.

Ovaj projekat se nikako ne uklapa u strategiju „izolacije“ Rusije i Kine, koju je Vašington usvojio kao kategorički imperativ, a nedavno, na samitu u Londonu, u zajedničkoj deklaraciji, potvrdio i NATO.

(logicno.com)

KOMENTARI10 komentara

 1. krojač says:

  Pa sad ne znam da li će se francuzi provući sa "novom gramatiko". Čak i ako Rusi prihvate tu njihovu gramatiku, ostaće vrlo ružan utisak u celom svetu. Onoliko iživljavanje na Rusiji godinama, onolike uvrede na račun Rusije, Rusa i njihovih političara, onolike klevete za sve što im je samo moglo pasti na pamet, a onda "puj pike ne važi. Šta ima veze, to su samo Rusi koji su navikli na sve naše gadosti. Oni ćute i trpe i tako i treba jer su oni niža rasa". Ne znam kako će Rusi reagovati, ali ja lično bih vam zahvalio na novoj gramatici i tražio prvo izvinjenje, a zatim javno objašnjenje (priznanje) svih podvala koje su sa zapada upućene Rusiji, uključujući i obaranje malezijskog aviona, trovanje Škripalja, mešanje u unutrašnje poslove zapadnih zemalja, sankcije ruskih sportista i političara zbog dopinga pojedinih sportista. Ne bih prihvatio Makronove izgovore u stilu "nismo mi", jer jesu, svi su bili složni u optuživanju i ruženju, svi zapadni mediji su skakali po živcima milionima Rusa, a ti živci nešto znače, ne francuzima, to smo videli, ali znače Rusima i njihovim političarima. Dakle, gospodo zapadnjaci poklonite se i počnite sa izvinjenjima, a onda redom sa priznanjima i ispovestima, jer bez te dobre volje bojim se da će Rusi odbiti da vas slušaju kojom god gramatikom da govorite. ,

  • E.Lirsch says:

   Dok je ova garnitura Kremaljskih jajara na vlasti Rusima nece biti bolje. U to nema sumnje. Vasingtonska mocvara je i tamo usidrila njihove ljude-neljude. A "car" voli ad se dogovara sa "zaapdnim partnerima". Zapadu se moze kako hoce sa rusijom. Kina je vec nesto drugo i u to ce se i trulez zapadnjacki ubrzo uveriti.

   • Milan says:

    Praviš podle zamene teza kao da ti je Milan Kučan tata. Rusija mora da izdvaja značajna sredstva u vojno-industrijski kompleks, a očigledno je da gospodari SAD nastoje da napravi trku u naoružanju koja bi ekonomski iscrpljivala i slabila Rusiju. To je minimum koji SAD očekuje, a koji bi im poslužio da prouzrokuje iznutra nezadovoljstvo i smenu vlasti u Kremlju. Dakle ruskom narodu nije bolje zbog agresivne i podle američke politike, a ne zbog vlasti u Kremlju. ... Ispravno je što Putin razgovara za "zapadnim partnerima", pa kakvi god da su. Ti si bre lud, hoćeš svetski rat po svaku cenu.

   • Slobodanka says:

    Ne mora da Vam se dopada ni Makron ni Putin, ali ipak dosad najžešće evropske antiruske kampanje stizale su iz V.Britanije, Nemačke, Holandije, Poljske, Estonije, a država Francuska nije prednjačila u tome. Za "zapadne partnere" odavno vam je objašnjeno da se taj izraz u Rusiji koristi sa ironičnim humorom. Ne budite zadrti bukvalista. ... Setite se ko je Orbana doveo na vlast? Ali on već duže vreme štiti i brani svoju državu Madjarsku. Niste Vi Rusiji deda sa autoritetom,a sa pravom da dedek stalno nešto pridikuje, prigovara i kritikuje. Možda bi naš dedek da zagospodari Kremljom i celom Rusijom?

   • persida says:

    Rusiju vodi izdanik Putin, a Kineze predvode pravi Kinezi koji ce Zapadu zavrnuti siju.

    • Mile says:

     Baš zgodno da imamo besplatnog stručnjaka-politikologa za Peking i Moskvu. I to u jednoj likuši sa bajatim imenom Persida.

  • Milan says:

   Odluka Francuske da saradjuje sa Rusijom i Kinom je korisna po mir u Evropi. Što je veća ekonomska saradnja država Evropske Unije sa Rusijom to postaje sve manje verovatno da će države EU pristati da posluže NATO-u kao poligon za pokretanje rata protiv Rusije iz Evrope. Ali u tom smislu opasan problem su manje ekonomski značajne zemlje Evropske Unije iz istočne i srednje Evrope, ali veoma zagrižene prema Rusiji. To su zemlje poput Poljske, Estonije-Litvanije-Letonije, Rumunije, a u novije vreme i Bugarska. Ukrajina je staro žarište NATO-a, ali ona nije članica EU, a sve je manje verovatno da će ona uspeti da izazove ratni sukob sa Rusijom. Dakle nema potrebe da Rusija sada očekuje neka posebna izvinjenja od Francuske, pametnije je da Rusija korak po korak topi agresivno ludilo Zapada, ali i da u toj povećanoj saradnji sa Zapadom veoma dobro vodi svoje ekonomske računice.

 2. Ivke says:

  Ista prica i podlost kao sa Gadafijem

 3. Pera says:

  Kako iko moze da veruje tom kretencicu sto zeni maminu prijateljicu ? Pa zar ne vidite da jevreji dovode na vlast u svojim kolonijama ostecene ljude koji ce ih bezpogovorno slusati ? Navedite mi bar jednog normalnog predsednika u njihovim kolonijama ? Ako ne znate koje su to drzave, vidite ko je u nato,u plus mi i jos po neki kao s.arabija, kuvajt, emirati, u srednjoj i juznoj americi, aziji, japan, juzna koreja, tajvan itd.!

  • Miraš says:

   1. Makron ima samo jedan plus > on je Francuz. A kao Francuz treba da zna kako je Šarl de Gol video Evropu. "Da, to je Evropa, od Atlantika do Urala, to je Evropa, to je cela Evropa, to će odrediti sudbinu sveta." ... Dakle CELA EVROPA ĆE ODREDITI SUDBINU SVETA. Ako Zapadna Evropa ne prihvati tu ulogu, ona će slabiti i propadati. Makron to već sada ima kod kuće u Francuskoj, ne protestuju "Žuti prsluci" od dobra. ... 2. Nemačka uvodi sankcije Rusiji i predvodi celu EU u tome, ali ta ista Nemačka ponaša se veoma licemerno prema celoj EU jer saradjuje sa Rusijom kad prepozna dobar interes za svoju Nemačku poput gasovoda Severni tok 2. Zašto i Makron ne bi bio tako slično dvoličan, ali u interesu Francuske? Pročitajte više: http://edukacija.rs/izreke-i-citati/sarl-de-gol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *