МАКРОН НЕ ПОДИЖЕ СЛУШАЛИЦУ: И даље је љут на савезнике

МАКРОН НЕ ПОДИЖЕ СЛУШАЛИЦУ: И даље је љут на савезнике

25 септембра 2021

Премијер Аустралије Скот Морисон је на заседању Генералне скупштине УН признао да је настојао у више наврата да контактира са француским председником Емануелом Макроном, али да у томе није успео.Макрон, љут због аустралијског одбијања да купи наручене подморнице од Париза, једноставно, не одговара на његове позиве.

– Још нисмо добили прилику да се чујемо. Бићемо стрпљиви – рекао је Морисон.

Први министар Аустралије је такође додао да је раскид уговора о куповини 12 подморница од Француске био тешка одлука и рекао да разуме очито разочарање Француске, али је и бранио аустралијске интересе.

Паралелно, Канбера је најавила набавку најмање осам подморница на нуклеарни погон од Американаца или Британаца. Ова аквизиција обавиће се после дугих месеци тајног преговарања, што је нарочито наљутило Париз.

Пре само три месеца, Скот Морисон је био гост Емануела Макрона у Јелисејској палати, где су у пријатељској атмосфери разговарали и о подморницама. Том приликом Макрон је уверавао високог госта у пун ангажман Француске да до краја испуни уговор. Морисон се захвалио Макрону и за подршку Француске у, како је рекао, тешким временима у Индопацифику.

Због тога, између Париза и Канбере нема знакова отопљавања који су могли да се виде у односима с Вашингтоном. Француска и не помиње враћање свог амбасадора у Аустралију, а Макрон неће да разговара с Морисоном, као што је то урадио с Бајденом.

– Мислим да ће бити потребно више времена да се реше ова питања, него она која су решена између САД и Француске – признао је Морисон.

У међувремену, бивши аустралијски премијер, преко страница „Монда“ је поручио да Аустралија, можда има важне стратешке или техничке разлоге да промени мишљење, али да ниједан разлог не може да оправда начин на који се понела према Француској.

У Белој кући лидери ‘’четворке’’ кују одговор на моћ Кине

Лидери Квадрилатералног безбедносног дијалога САД, Јапана, Индије и Аустралије, који деле забринутост због „растуће моћи и понашања Кине“ састали су се у Белој кући.

Састанак се одржава недељу дана пошто су Вашингтон, Лондон и Канбера објавили безбедносни пакт АУКУС, према ком Аустралија добија технологију за изградњу нуклеарне подморнице, што је наишло на осуду Пекинга и гнев Париза. Уочи састанка је саопштено да ће четворка разговарати о инфраструктури, здрављу, науци, технологији, свемиру и сајбер простору.

(Вечерње новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Možda je ljut na saveznike ali je sa hostesama uvek OnLine.

  2. Čist je ko Suza says:

    Pa dajte čoveku malo sira i vina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u