МАКРОН НЕ ПОДИЖЕ СЛУШАЛИЦУ: И даље је љут на савезнике

MAKRON NE PODIŽE SLUŠALICU: I dalje je ljut na saveznike

25 septembra 2021

Premijer Australije Skot Morison je na zasedanju Generalne skupštine UN priznao da je nastojao u više navrata da kontaktira sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ali da u tome nije uspeo.Makron, ljut zbog australijskog odbijanja da kupi naručene podmornice od Pariza, jednostavno, ne odgovara na njegove pozive.

– Još nismo dobili priliku da se čujemo. Bićemo strpljivi – rekao je Morison.

Prvi ministar Australije je takođe dodao da je raskid ugovora o kupovini 12 podmornica od Francuske bio teška odluka i rekao da razume očito razočaranje Francuske, ali je i branio australijske interese.

Paralelno, Kanbera je najavila nabavku najmanje osam podmornica na nuklearni pogon od Amerikanaca ili Britanaca. Ova akvizicija obaviće se posle dugih meseci tajnog pregovaranja, što je naročito naljutilo Pariz.

Pre samo tri meseca, Skot Morison je bio gost Emanuela Makrona u Jelisejskoj palati, gde su u prijateljskoj atmosferi razgovarali i o podmornicama. Tom prilikom Makron je uveravao visokog gosta u pun angažman Francuske da do kraja ispuni ugovor. Morison se zahvalio Makronu i za podršku Francuske u, kako je rekao, teškim vremenima u Indopacifiku.

Zbog toga, između Pariza i Kanbere nema znakova otopljavanja koji su mogli da se vide u odnosima s Vašingtonom. Francuska i ne pominje vraćanje svog ambasadora u Australiju, a Makron neće da razgovara s Morisonom, kao što je to uradio s Bajdenom.

– Mislim da će biti potrebno više vremena da se reše ova pitanja, nego ona koja su rešena između SAD i Francuske – priznao je Morison.

U međuvremenu, bivši australijski premijer, preko stranica „Monda“ je poručio da Australija, možda ima važne strateške ili tehničke razloge da promeni mišljenje, ali da nijedan razlog ne može da opravda način na koji se ponela prema Francuskoj.

U Beloj kući lideri ‘’četvorke’’ kuju odgovor na moć Kine

Lideri Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga SAD, Japana, Indije i Australije, koji dele zabrinutost zbog „rastuće moći i ponašanja Kine“ sastali su se u Beloj kući.

Sastanak se održava nedelju dana pošto su Vašington, London i Kanbera objavili bezbednosni pakt AUKUS, prema kom Australija dobija tehnologiju za izgradnju nuklearne podmornice, što je naišlo na osudu Pekinga i gnev Pariza. Uoči sastanka je saopšteno da će četvorka razgovarati o infrastrukturi, zdravlju, nauci, tehnologiji, svemiru i sajber prostoru.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mirko says:

    Strašni i odurni Francuzi a ovi su još i gori.

  2. Si Ju Leter Aligeder says:

    Možda je ljut na saveznike ali je sa hostesama uvek OnLine.

  3. Čist je ko Suza says:

    Pa dajte čoveku malo sira i vina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *