МАКРОН НИКАДА НИЈЕ БИО ОВАКО ПОНИЖЕН! Меркелова поручила Французу…

MAKRON NIKADA NIJE BIO OVAKO PONIŽEN! Merkelova poručila Francuzu…

25 novembra 2019

Odnos između francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada. Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu.

“Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja”, rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.Makron je ranije oštro kritikovao NATO i prouzrokovao gnevne reakcije u savezu. U intervjuu „Ekonomistu“ francuski predsednik zaključio da je savez zbog nedostatka dogovora doživeo „moždanu smrt“, da bi Merkel odmah nakon toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera radi proslave 70. godišnjice saveza.

“Odnosi između Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje”, izjavila je Klaudia Major, analitičar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Kao ambiciozan francuski predsednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Makron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, nemačkog federalizma i koalicione vlade, izjavila je Major.

Njegova želja, „na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način“, da „predvodi i remeti“ u sukobu je s nemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom poslednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu je na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka., koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti „nedostatak političke diskusije u savezu“.Drugi uzrok inicijative su potezi SAD i Turske u Siriji, bez dogovora s NATO. Amerika je povukla snage sa severa Sirije, otvorivši put turskoj ofanzivi protiv kurdske milicije Narodne zaštitne jedinice (JPG), što je izazvalo kritike gotovo svih drugih partnera u savezu.

“Ne mogu samo da sedim i da se pretvaram da se ništa nije desilo”, odgovorio je Makron na sastanku sa Merkelovom, aludirajući na postupanje SAD i Turske.

“Posle Makronovog oglašavanja i samostalnog delovanja Amerike i Turske u Siriji, za ministra Masa je očigledno da postoji akutan nedostatak takve rasprave o velikim strateškim temama i da je ona neophodna”, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

 1. Miraš says:

  Francuska i Nemačka i evropski deo NATO-a koja god rešenja sad da odaberu ne mogu ništa protiv odluka SAD-a. Čak ne mogu ništa da preduzmu ni protiv Turske ili u korist Turske, jer za EU-rupu biće na prvom mestu i opredeljujući odnosi na relaciji Vašington-Ankara. Makron bolje shvata lošu situaciju po EU i želi da se zapadna Evropa izvuče iz sadašnjeg pasivnog i lošeg položaja. Dok Makron nastoji da u svetskim razmerama podigne značaj Evrope, Nemačka je prilično operisana od geopolitike i od svetske politike. Nemačka se drži starog kursa za relativno mali Zapadni Balkan, a ne vidi da cela EU tone u svetskim razmerama. To neslaganje samo će dovesti još do veće konfuzije unutar EU. Što se tiče vojnog saveza NATO i komisije stručnjaka koja bi imala zadatak da nadomesti „nedostatak političke diskusije u savezu“ - tek to je promašaj. Ta komisija, ako zaživi, radiće u stilu "trla baba lan da joj prodje dan", preživaće kao krava samo ono i onoliko koliko joj ostavi SAD.

 2. M says:

  Merkelova je uništila Njemačku,a bogme i još neke države!I to sve po diktatu!Sad joj je muka od Mikrona?!?Nek pogleda u špiglo,tek će joj onda pozliti!

  • Mrki says:

   Nemačka nema više ni volje ni snage da upravlja evropom u takvom stilu kao što upravlja sada, obistinili su se Hitlerovi snovi u smislu najjače evro zemlje što se tiče ekonomije i mini kolinija ali se još uvek ne priča nemački po celoj evropi...Što se tiče drugih stvari u vezi Nemačke tu tek treba da dodju određeni problemi: Nemačka ima problem sa 1000% povečanim kriminalom, koji su ga dobili uz primanje migranata a bogami ni Francuska nije izuzetak, ako ovako nastave temelj EUrope je poljuljan, crkve zatvorene, mešano stanovništvo koje širi mržnju i seje strah za sopstveni život, Francuska i Nemačka su matirane, bez Rusije su ugroženi jer će jih Ameri ostaviti isto kao Gadafija ili Sadama. Dolazi do velikih promena, to neće biti dobro za Zapadnu Evropu jer neće moči da se brane od migranata...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *