МАКРОН ОДГОВОРИО ТРАМПУ

MAKRON ODGOVORIO TRAMPU

3 decembra 2019

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je u utorak stav da je NATO u stanju „moždane smrti“.

On je to rekao, na razočaranje članica Alijanse, uoči početka samita te organizacije u Londonu.

„I dalje tako mislim“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom SAD Donaldom Trampom.Tramp je nekoliko sati ranije rekao da je Makronov stav „veoma uvredljiv“ za Alijansu koja sutra obeležava 70 godina postojanja.

Makron je u novembru izjavio da je NATO u stanju „moždane smrti“, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

Francuski predsednik je danas rekao da Turska ponekad sarađuje s posrednicima Islamske države i dodao da Turskoj i dalje zamera to što se bori protiv kurdskih boraca na severu Sirije, jer ti borci pomažu u borbi protiv džihadista.

„Turska se bori protiv onih koji su se borili zajedno s nama. A ponekad sarađuje s posrednicima Islamske države“, rekao je Makron.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodanka says:

    Dakle Makron u nekim stvarima drži tvrdji i žilaviji stav i od samog glavnog i najjačeg predvodnika NATO alijanse. U tome postaje sličan glavama iz Izraela, mali ali sve više zanoveta i prohteva. A sa druge strane Makron je priznao bolju strategiju protivnika Rusije, što se može oceniti kao znak veće lične inteligencije. Ili je to samo vešto potpaljivanje glavnih igrača u NATO alijansi? Imajući u vidu i pritiske na Trampa unutar SAD, gospodin Tramp nema kud nakon odlaska američkih snaga sa severa Sirije, nego da drčno i bezobrazno čuva bar sirijsku naftu od njenog vlasnika Sirije. Sve se više zapetljavaju kao u ludoj kući. Svaka družina dobro funkcioniše dok ide napred, ali kad počne da naleće na tvrdje barijere i da žanje neuspehe, onda se družina počinje raspadati. Ova neslaganja nisu dovoljna da se NATO raspadne, a najsigurniji način je ako osiromaši NATO kasica-prasica. To će se desiti ako obim američkog dolara-petrodolara u medjunarodnim pla'anjima bude umanjen. Zatim živimo u vremenu zaustavljene, ali ne i izlečene svetske finansijske krize koja je počela 2008 godine, te mnogim članicama zapadne vojne alijanse onih 2 posto od BDP-a biće preskupo, posebno imajući u vidu da neće dobijati adekvatnu vojnu zašttu od članica NATO-a, a vojna moć SAD sve je inferiornija posebno u PVO sistemima. Za EU ispalo je skupo ekonomsko ratovanje protiv Rusije, a biće skupo i ekonomsko ratovanje protiv Irana isto po diktatu SAD, a bogami sve češće su u ekonomskom ratu i protiv SAD. Znači bogati Zapad će biti sve siromašniji (po njihovim merilima), a padanje sa konja na magarca tek njima neće prijati. Dakle ma koliko da obećavaju i izvršavaju izdvajanja 2 posto za NATO, ali to je na godišnjem nivou, te brzo će im dodijati ta disciplina. Kako kome, ali za 3-4-5 godina, tek će im biti muka od sve slabijih rezultata njihove NATO alijanse i od visokih obaveza prema njoj. Naprimer upadljivo siromašnije članice te alijanse, kako će svake godine izdvojiti 2 posto od svog BDP-a, a pritisnuti unutrašnjim sve većim ekonomskim i socijalnim problemima da li će to uopšte moći. I one će gledati da prevare koga god mogu. Ajao tek sad treba da se čuvamo od raznih secikosa i derikoža koji odavno pohlepno jezde i nad našom dr žavom. Najezde gladnih skakavaca tek će da šišaju svuda gde mogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *