Макрон освојио апсолутну већину у парламенту

Makron osvojio apsolutnu većinu u parlamentu

19 juna 2017

Francuski predsednik Emanuel Makron zabeležio je još jednu pobedu na izborima pošto je njegova partija LREM osvojila većinu na parlamentarnim izborima.

Kako prenosi AFP, Makronova partija je prema prvim procenama, dobila apsolutnu većinu, odnosno između 355 i 425 mesta u parlamentu.

Republikanci i njihovi saveznici dobiće, pokazuju projekcije, između 125 i 133 mesta.

Socijalisti, koji su do prošlog meseca bili na vlasti, dobiće, kako se predviđa, između 45 i 49 mesta.

Ipsos navodi da kranje desničarski Nacionalni front kome je na čelu Marin le Pen, dobiti ispod osam poslaničkih mandata.

Birališta u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora zatvorena su u 20 časova.

Ovaj drugi krug obeležio je nizak odziv birača.

Lider republikanaca u Francuskoj:Glavna smo opozicija

Lider francuskih republikanaca Fransoa Baroan proglasio je svoju stranku glavnom opozicijom, posle današnjeg poraza u drugom krugu parlamentarnih izbora od novog pokreta predsednika Emanuela Makrona.

Baroan je Makronu poželeo „svu sreću“ jer, kako je rekao, želi da Francuska uspe.

Prema rečima Baroana, poslanici njegove konzervativne stranke će imati dovoljno snažan blok u donjem domu parlamenta da mogu da izraze svoje stavove.

Dosad je prebrojano 57 odsto glasova, a Makronova „Republika u pokretu“ osvojila je 41 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slede konzervativni republikanci sa 23 odsto, a na trećem mestu je Nacionalni front krajnje desnice sa skoro 10 odsto glasova. Socijalisti su na četvrtom mestu sa osvojenih 6,2 odsto.

Istovremeno, Nacionalni front je saopštio da njihov lider Marin le Pen ulazi u parlament, preneo je AFP.

Odmah po zatvaranju birališta u 20:00 sati, objavljene su projekcije dve agencije za ispitivanje javnog mnjenja prema kojima stranka „Republika u pokretu“ predsednika Emanuela Makrona dobija veliku većinu mesta u parlamentu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *