МАКРОН ПОСЛАО ПИСМО ВУЧИЋУ: Србија је била…

MAKRON POSLAO PISMO VUČIĆU: Srbija je bila…

21 novembra 2018

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome izražava želju da tokom posete Beogradu 5. i 6. decembra zajedno sa njim oživi sećanje na strašne žrtve koje je srpski narod podneo na strani saveznika u Prvom svetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.Pismo predsednika Francuske Vučiću u celini glasi:

– Želeo bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja – navodi se u pismu predsednika Makrona.

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  To mu dođe kao utešna nagrada!Prcam te, prcam, dok se ne onesvestiš, pa te posle kao izvinim, do sledeće prilike, da se ti ne uzjogunio!

 2. Uf says:

  Nosite se u ... obadvojica. Nase zrtve niste dosledni da pominjete.

 3. ostrogorski says:

  "Lijepo li ova sablja piše, divno li nas danas razgovori..." ili, možda ovako: "Ne budali bez potrebe..." i, na kraju: "Da nijesi u kuću došao, znao bih ti odgovorit divno, e ma hoću nešto svakojako...".

 4. Vesko says:

  Dzukela! Dobio je po nosu u Interpolu! Francuska je vec dugo nas veliki neprijatelj kao i Nemacki gadovi, koji nam komadaju drzavu i potpomazu kriminalce najgore vrste kako bi nam naskodili na sve moguce nacine. Srpski narod da mu se oduzi civilizovanim protestima u Beogradu!

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ovaj francuski kepec je na ovoj slici sigurno stao na stolicu. I inače to je mera francuske.

 6. deda mraz says:

  Ovo djubre dolazi da nas zajedno sa ovim nasim ponizava tj. da trazi od njega da prizna siptare.

 7. Mitch says:

  Neotklonjiva uvreda je naneta svima onima koji su se borili I poginuli u prvom ratu. Nema tu popravki, jer jednom se organizuje 100-godisnji pomen na prvi svetski rat. Francuska elita je prodala trajne principe i etiku za jedno mizerno politikanstvo kratkog daha, i to u korist onih koji su ubijali Saveznike. Pismo je ustvari iritantno, i vredja intiligenciju Srpskog naroda. U tom pismu nema izvinjenja, a jedino moguce izvinjenje je izvinjenje celom covecanstvu, i da sve zemlje cuju, a ne u nekakvom pismu.Sta reci...posle boja koplje u trnje, za jedno oko konj corav, posle bitke svi generali, ne tapsi nas po ramenu otpasce nam bubrezi...

 8. Deda Micko says:

  Francuski hohstapleru, mars iz Srbije, ja bih te uhapsio cim predjes granicu. Dole Francuska, dole Evropa, dole nacizam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *