МАКРОН ПРИЗНАО: Француска је извршила геноцид

MAKRON PRIZNAO: Francuska je izvršila genocid

28 maja 2021

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Kigaliju da samo građani Ruande mogu oprostiti Francuskoj njenu ulogu u genocidu u Ruandi 1994. godine.

„Francuska nije slušala one koji su je upozoravali na predstojeći masakr u Ruandi i de fakto je stala uz ‘genocidni režim’“, rekao je Makron u govoru o genocidu u Memorijalnom centru Gisozi u Kigaliju, gde je sahranjeno više od 250.000 ubijenih pripadnika naroda Tutsi, prenosi agencija Rojters.Ali Francuska, kako je naveo Makron, „nije bila saučesnik” u genocidu.

„Na ovom putu, samo oni koji su prošli kroz tu noć možda mogu da oproste i da nam daju dar praštanja”, rekao je Makron.

Francuskog predsednika je po dolasku u Kigali, glavni grad Ruande, dočekao predsednik Ruande Pol Kagame, navodi agencija AP, uz ocenu da francuski predsednik ovom posetom nastoji da popravi odnose sa tom centralnoafričkom državom 27 godina nakon genocida.

Makron je rano jutros stigao u Kigali, nakon čega je otišao u predsedničku palatu da se sretne sa Kagameom.

Francuski predsednik je potom obišao spomen-obeležje u Kigali koja je bila svedok stravičnog pokolja 1994. godine, u kojem je život izgubilo oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinskog naroda Tutsa i umerenih Hutua, koji su pokušali da ih zaštite od Hutu ekstremista, prenosi Tanjug.

Poseta je usledila nakon objavljivanja izveštaja francuske istražne komisije u martu, u kojem se navodi da je kolonijalni stav „zaslepio” francuske zvaničnike i da vlada snosi „ozbiljnu odgovornost jer nije predvidela pokolj.

Međutim, izveštaj je oslobodio Francusku direktnog saučesništva u ubistvu više od 800.000 Tutsa i umerenih Hutua.

Predsednik Ruande Pol Kagame, koji je rekao ranije da je Francuska učestvovala u genocidu, izjavio je prošle nedelje da ovaj izveštaj „mnogo znači” građanima Ruande.

Građani Ruande „možda ne mogu zaboraviti, ali mogu oprostiti” Francuskoj za njenu ulogu, izjavio je Kagame, pripadnik Tutsa i glavna figura na političkoj sceni Ruande otkako je njegova pobunjenička vojska okončala ubistva odreda smrti koji su odani vladi koju predvode pripadnici naroda Hutu.

Makron, koji je pokušao da distancira Francusku od njene kolonijalne prošlosti, izjavio je u aprilu da će zvanični Pariz otvoriti arhive bivšeg predsednika Fransoa Miterana o Ruandi, u sklopu nastojanja da se bolje razume uloga Pariza u toj afričkoj zemlji tokom genocida.

Jelisejska palata je saopštila da će Makron u petak imenovati novog ambasadora u Ruandi, što će biti prvi akreditovani francuski izaslanik od 2015. godine.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. independend says:

    Da ovaj izvestaj bas zaista mnogo znaci za ruandu.Odvratni licemeri nasli su nalaziste retkih metala u ruandi pa bi hteli da to odnesu u francusku a da se malo izvinu ali tako da nisu nista oni kriviTipicno francusko ponasanje.

  2. garo says:

    Francuzi glume dobre i pametne a isti su krvoloci kao svi ostali katolicki narodi. Zato nema oprastanja, naknadite svu stetu koju je Ruanda imala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *