МАКРОН ПРИЗНАО ВЕЛИКИ пораз Запада

MAKRON PRIZNAO VELIKI poraz Zapada

1 septembra 2019

Samo 30 godina nakon što je Frensis Fukujama trijumfalno proglasio „kraj istorije“ i „nesumnjivu pobedu ekonomskog i političkog liberalizma“ Zapada, a tadašnji predsednik SAD Džordž Buš stariji obznanio „novi svetski poredak“, u kome je „američko liderstvo nezamenljivo“, predsednik Francuske Emanuel Makron priznaje: „Doživljavamo kraj zapadne hegemonije.“

„Svetski poredak se trese kao nikada ranije. Trese se zbog grešaka koje je Zapad načinio u određenim krizama, ali isto tako i zbog izbora koje su Sjedinjene Države načinile tokom proteklih nekoliko godina, i to ne samo sadašnja administracija“, dodao je Makron, nakon što je iz Bijarica ispratio svoje goste, lidere G7.Ukazujući na uspon Kine i Rusije kao dokaz promena na svetskoj sceni, francuski predsednik rekao je, gotovo pokajnički, da je „odgurivanje Rusije od Evrope duboka strateška greška“, koja je, zajedno sa „slabostima i greškama“ Evropske unije, dovela do jačanja rusko-kineskog savezništva i oživljavanja uticaja Moskve na Bliskom istoku i u Africi.

„Ne možemo da obnovimo Evropu, ako ne obnovimo veze sa Rusijom; u suprotnom će se Rusija približiti drugim silama“, zaključio je Makron.

A na sebi svojstven način, pozivom Rusiji da se vrati u G7 i da to ponovo bude G8, i predsednik SAD Donald Tramp priznao je da se bez Rusije više ne može rešiti ni jedno bitno pitanje u današnjem svetu, potvrdivši time Makronovu ocenu o kraju zapadne hegemonije.

Tačna dijagnoza

I ko zna kako bi današnji svet izgledao da su njegovi tadašnji lideri obratili pažnju na upozorenje predsednika Rusije Vladimira Putina, 2007. godine u Minhenu — da „unipolarni model“, „svet u kome postoji samo jedan gospodar, jedan suveren“, „nije samo neprihvatljiv, već je i nemoguć“.

Oni koji Putina tada nisu želeli da slušaju, danas su primorani da priznaju da je bio u pravu.

Da li je zaista, i zašto, posle samo 30 godina svet došao do kraja „kraja istorije“? Kako će izgledati svet posle zapadne hegemonije i može li Zapad išta da učini da bi sprečio razvoj događaja kakav se do pre samo desetak godina činio nezamislivim?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ govorili novinar Siniša Ljepojević i profesor doktor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

„Imajući u vidu da je Makrona ’stvorila‘ porodica Rotšild i da je lord Jakob Rotšild pre godinu i po dana i sam upozorio na propast Zapada, može se zaključiti da je jedan deo svetske elite shvatio da ovako više ne može i da nešto mora da se promeni. Ovim Makronovim rečima još jednom je ozvaničena poruka — da je ono što radi Zapad prevaziđeno i neefikasno“, ukazuje Siniša Ljepojević.

„Makronova dijagnoza nesumnjivo je tačna. Trend gubljenja političkog uticaja posledica je toga što su osnovne vrednosti Zapada i njegovog svetskog poretka upravo u Evropi doživele krah. Jednostavno, Evropa i Zapad više nemaju ideju kojom bi mogli da predvode svet“, saglasan je Ilija Kajtez.

„Pored toga, osim u političkoj ili vojnoj sferi, i te kako važan simptom opadanja vidljiv je i u sferi naprednih tehnologija, u kojima Zapad ne prednjači kao u vreme svog uspona, nego je sve više primoran da ih kupuje na Istoku. To je pak posledica neoliberalne deindustrijalizacije zemalja Zapada, a bez industrije nema ni tehnološkog napretka, koji je osnov moći“, dodaje Siniša Ljepojević.Moskva neće kvariti odnose sa Pekingom

Teza o opadanju doskorašnje moći Zapada, koju je svojom izjavom posle samita G7 Makron uveo i na teren realne politike, do te mere je postala opšte mesto u zapadnoj štampi da je danas praktično nemoguće pronaći suprotnu tvrdnju koja bi se mogla smatrati iole ozbiljnom.

Ilustrativan je, u tom smislu, i aktuelni broj magazina „Forin afers“, u kome Farid Zakarija, bez ikakvog pokušaja relativizacije, konstatuje da je „umrla hegemonija Amerike (…) kakvu svet nije video još od Rimskog carstva“, a kao jedinu nedoumicu ostavlja pitanje — „da li je smrt izuzetnog statusa Sjedinjenih Država rezultat spoljnih uzroka, kakvi su rast Kine i gubitak kontrole nad Rusijom, ili je Vašington ubrzao svoje opadanje sopstvenim lošim navikama i lošim ponašanjem“.

Američki časopis „Nešenel interest“, razmatrajući nedavno ovo pitanje, skloniji je prvom ponuđenom objašnjenju, i ukazuje da je unipolarni momenat u svetu nastao kada je Amerika stekla kontrolu nad najvećim delom prostora Evroazije: „Hegemonija je zasnovana na dominaciji u Aziji i Evropi“. Usponom Rusije i Kine i njihovim savezništvom, te kontrole više nema, a samim tim prestaje i era američke zapadne dominacije…

Imajući to u vidu, jasnija postaje i Makronova zabrinutost zbog povezivanja Moskve i Pekinga, te javni poziv francuskog predsednika Rusiji da izgradi bolje odnose sa Evropom, jer će se „u suprotnom Rusija približiti drugim silama“, to jest — Kini.

Ilija Kajtez uveren je da Moskva neće kvariti odnose sa Pekingom zarad boljih odnosa sa Zapadom.

„To se zasigurno neće dogoditi. Rusija je izvukla pouke iz svega što joj se dogodilo. Ona može da sarađuje sa Zapadom u meri koju joj nalaže njen interes, ali nema nikakav razlog da smanjuje ili suspenduje ono što se pokazalo kao izuzetno efikasno, a to je saradnja sa Kinom. Evropa može da bude poželjan partner za Rusiju, ali to je moguće samo ako sama Evropa uspe da se oslobodi američkog tutorstva“, tvrdi Kajtez.

Naši sagovornici su odgovorili i na pitanje — kako će izgledati život posle smrti hegemonije Zapada?

„Definitivno prisustvujemo nastajanju drugačijeg, multipolarnog svetskog poretka, u kome će tri najmoćnije sile biti Rusija, Kina i Amerika, i pored njih niz međunarodnih organizacija, kakvi su BRIKS, Šangajska organizacija za saradnju, Inicijativa ’Pojas i put‘… Kinezi predviđaju da će ovakav poredak definitivno zaživeti do 2050. godine, dakle, za svega tridesetak godina od sada“, navodi Siniša Ljepojević.

„I to je svet koji će za našu zemlju biti bolji od dosadašnjeg. Multipolarnost će, naspram nesputane hegemonije Zapada, ovom svetu doneti više pravde i slobode, a što je za nas posebno važno — glas manjih država će imati više težine nego što ga je imao u unipolarnom svetu u kome su samo imale izbor da slušaju američki diktat, ili da nastradaju“, uveren je Ilija Kajtez.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Sada treba i da odgovarate vi zapadnjaci,jer ste stotine miliona pobili po svetu,da biste imali dobar standard.

  • Dani says:

   Tacno!!Moram da dodam da je u poslednjih deset -dvanest godina standard zapadnog sveta sve nizi i kako koja godina stize bice sve gore.Dok je njima cvetalo mi smo propadali,sad dolazimo nekako na vagu skoro pa isto...buducnos ce pokazati da ce ovaj put nas teg da pretegne i da buducnost pripada nasem svetu,a njima ce biti sve gore i njihov teg donosi propast kakvu su nama stotinama godina pripremali i na odredjen nacin dosta toga su realizovali,ali NE sve.Dva tega , Istok-Zapad!!Makron je najveca sramota francuskog naroda i njega se njegov narod stidi gore nego mi av-a!Izjava njegove "mladjasne"zenice koja je pre dve nedelja protresla i potresla fran.narod glasi"Sve dok moj muz zeli "drustvo"muskaraca,ja nemam razloga za brigu,zabrinucu se kad se u njemu probude osecaji i zelja za drustvom neke zene".Sve receno,a narodu koji sebe smatra hriscanskim ostaje osecaj sramote i ponizenosti!Nekad hrabar slobodarski narod,na koje je grane spao...onda se ne cudim nasem,uslovno receno malom narodu,jer francuza ima 67 miliona!!

 2. E.Lirsch says:

  Kad je Spartakus podigao ustanak on nije hteo da ukine robovlasnistvo i gladijatore vec je samo hteo da promeni uloge. Njegov mentalni sklop mu nije dozvolio da vidi "dalje". Tako i ovaj sotonin sluga trazi nacine kako ovu agoniju propasti zapadnjacke nemani umesto da se okrene sebi francuskoj i njenom narodu. I opet Rusija u centru???? Sumnjam da je Putin sposoban da donese isparavnu odluku. jer onaj "drzavnik" koji na cedilu ostavi 50 miliona rusa da zive kao narod drugog reda (Untermensch) da bi mu "zapadni partneri" izgradili SEVERNI TOK-2 ne moze da vidi dalje od nosa.

  • Milan says:

   Upitaj se da li i ti imaš neki oklop koji ti ne dozvoljava da vidiš dalje. Konstantno ne želiš da vidiš ekonomsku izolaciju i ekonomske ratove koje je Zapad vodio protiv Rusije. Izgradnja Severnog toka 2 je pobeda Rusije u ekonomskom ratu. Zatim sa borbom na ekonomskom polju sasvim pogrešno povezuješ 50 miliona Rusa koji su se našli van Rusije. Npr. time što je Zapad ubacio ratnu i vatrenu štafetu u još jedno veliko slovensko dvorište u Ukrajinu to ne znači da s druge strane Rusija treba to ratno trvenje baš onako svojski da prihvati. To bi bilo veoma glupo jer posledice bi bile još veća stradanja i još veća raseljavanja slovenskog stanovništva. Rusija u Ukrajini ne sme da dozvoli scenario potpunog raspada poput onog koji se ranije desio u bivšoj Jugoslaviji. Naš recept ili bolje rečeno recept koji je na nama i u celoj Jugoslaviji primenjen 90-tih je veoma loš recept. Naučite to već jednom i prestanite da preporučujete to zlo drugima.

   • E.Lirsch says:

    Po ukraini vrslajju NATO fasisti i VELIKI DEMON IZ Vatikana vec 30 godina. Instalirali su mrznju prema pravoslavlju i od rusa napravise unijate. Jesi li svestan dalekoseznost Putinove pasivnosti?. Nisi. Jer tebi je isto kao i "caru" vazan severni tok… U Kazahstanu ukidaju cirilicu a ruski narod koji zivi kod baltickih pudlica necu ni da pominjem. Treba imati hrabrosti doneti drzavniceke odluke. Jajara Kremaljska ce da unisti u cetvrtom mandatu sve ono dobro sto je u prva tri stvorio. Njemu zu skute sedi Petra i sesta kolona i nema nameru da ich menja. Verovatno da ne cvelja "zapadne partnere".

    • Milan says:

     Ali PROBLEM JE U TOME Što ti "rusi" u Ukrajini, najviše u zapadnoj i srednjoj, sami su prihvatili da budu "unijati". Njima se dopada bogati Zapad, naseli su na EU šargarepu, i u ime toga ljubili bi ruke i samom djavolu. Oni su tome bili skloni oduvek, i za vreme Ruske imperije, i tokom februarske revolucije, tokom oktobarske revolucije, tokom velikog gradjanskog rata, tokom drugog svetskog rata i sada. To što Vi očekujete od Putina i od Rusije u pogledu Ukrajine to je isto kao da od nas sada očekujete da oslobodimo Hrvatsku. Malo morgen. Nikad više.

 3. Magda says:

  Znaci.. sada Ameri kazu :"Visi - vasi nista nije bilo!" A sta je sa nama koji smo stradali u tome "visi-vasi"????? Sta je sa poginulima i ozracenima koji ce umirati jos tisucama godina... radjati se djeca bolesna od Urana???? Sta je sa otetim Kosovom, ratovima.. razaranjima???? To vi meni recite? Novcem se sve ne moze kupiti!!!!

 4. Milan says:

  Zapad jeste poražen, ali ni mi se ne možemo ubrojati u deo sveta koji je spašen.

 5. teoretičar says:

  Koliko ja vidim, poražena je donekle EU tvorevina, iako bez nekih većih posledica. ali amerika...Pa ne znam. Ja ih vidim svuda po svetu kao što vidim i to da gde god se pojave niko ne udara na njih. Mogu sami da se povuku, mogu da se ne povuku, mogu da ostanu do mile volje ali niko ne udara na njih. A svuda su i to sve više. Dakle, gde je taj poraz zapada? Ili taj poraz spada u sferu "amerika i engleska, biće zemlja ..." koju pevamo već 75 godina a oni nikako da budu. Koliko ja znam, oni se tek pripremaju da nešto zlo urade, a vi već vidite neki poraz. Odakle takav pogled Srbima? Pisao sam bar desetak puta da su "činjenice" koje se koriste kao dokaz propasti zapada većinom plasirane direktno iz kuhinja amerike. Na primer, činjenica koja se zove "američki finansijski balon" je masprodukovana u svet direktno iz američkih medija. Činjenica da je Rusija oslobodila Siriju a Amerika izgubila, podržana je u ruskim medijima od strane američkih medija, a svi znamo da je netaknut deo Sirije sve ono gde je Amerika i niko ne sme ni da pomisli da udari tamo.(O tome američki mediji UOPŠTE ne pišu. Zašto da vam kažu istinu?) Ali, mrzi me da nabeajam dalje. Amerika obgrlila rusiju sa čeličnim obručom, zatvara je polako unutar granica, izoluje, optužuje i sve se više naseljava sa vojskom na ruskim granicama...Rusi slabo odgovaraju...Nije baš neka pobeda Istoka a još manje poraz Zapada. Kina preegovara sa Amerikom od septembra prošle godine i kada god potpiše sporazum, ameri kažu IMA JOŠ...Ako niste primetili, osim Hong Kong vesti, Kina je skinuta sa svetskih medija. Od ove pobede Istoka nad Zapadom, Kina i Rusija su već u debeloj panici.

  • Slobodanka says:

   Amerika jeste i ostaće velika sila, ali poražena je u svojim namerama da bude jedina i vodeća svetska sila u unipolarnom svetu sa dominacijom izuzetne Amerike. Poražena je i time što deo američke elite uopšte ne shvata pozicije Amerike, ni ekonomske ni vojne, nego baš tupadžijski insistira da silom bude vraćen unipolarni svet. 1) Vojska - Naprimer godine 2003 Amerika je izvršila invaziju na Irak i zatim okupaciju Iraka, a danas na takav isti način ne usudjuje se da napadne Venecuelu, Iran, itd. 2) Privreda - Kapital koji je napustio SAD, on svojim izlaskom više ne pripada privrednom životu Amerike. Amerika godinama i decenijama ostvaruje visok deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Kakva je onda domaća američka privreda? Da američki dolar nema funkciju medjunarodnog sredstva plaćanja, Amerika bi odavno posrtala u veoma ozbiljnim finansijskim i ekonomskim problemima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *