Макрон шокирао ЕУ и САД и прешао на Путинову страну – ОВО ЈЕ ТАЈНА ОД KОЈЕ СЕ МАKРОН УПЛАШИО

Макрон шокирао ЕУ и САД и прешао на Путинову страну – ОВО ЈЕ ТАЈНА ОД KОЈЕ СЕ МАKРОН УПЛАШИО

17 јануара 2020

Влада Националног споразума (ГНА) Либије, која седи у Триполију, на челу са премијером Фајаз ал Сарајем, најавила је примирје као део иницијативе коју су предложиле Руска Федерација и Турска, преноси информативни портал Ал Wасат из Либије.

“Kао одговор на позив председника Турске и Русије, Тајип Ердогана и Владимира Путина, шеф председничког савета и врховни командант либијске војске најављују примирје“, цитирали су медији ГНА.Према ТАСС-у, раније је либијска Национална армија (ЛНА) на челу са фелдмаршалом Kалифа Хафтаром такође најавила свој споразум да се борбе зауставе.

Kао што је њен званични портпарол генерал Ахмед ал-Мисмари најавио, ЛНА најављује примирје. У међувремену, он је захтевао да се и друга страна придржава примирја, обећавајући у противном „тежак одговор“.

Након ступања примирја на снагу, стране су већ почеле да оптужују једна другу за кршење закона.

Руски председник Владимир Путин имао је телефонски разговор са француским председником Емануелом Макроном. Према интернет страници Kремља, шефови држава детаљно су разговарали о ситуацији у Либији и нагласили важност поштовања прекида ватре обе стране у сукобу.

ЛНА је успела да добије одређен ниво подршке из Француске, Русије, Египта и Саудијске Арабије. У међувремену, државе попут Италије и Турске су подржале владу ГНА коју предводи Сарај и коју подржавају ЕУ, САД и УН.

Аналитичари већ дуго сумњају да је, с обзиром на снажну подршку у вођењу информационог рата коју је Русија дала покрету Жути прслуци у Француској, ово искоришћено као средство за подстицање Француске да подржи руску позицију у Либији.

Руски приступ меке моћи у ситуацији стабилности француске владе један је од неколико фактора који су покренули Макрона да заузме став супротно ставу који номинално признаје ЕУ.Сходно томе, председници Русије и Француске су изразили спремност да помогну у решавању кризе. Поред Либије, Владимир Путин и Емануел Макрон разговарали су о напетој ситуацији око Ирана и залагали се за одржавање заједничког свеобухватног акционог плана (ЈЦПОА). Такође су разговарали о ситуацији у Украјини и Сирији.

Позиција Италије у додиру са Турском помаже да се Турској пружи даљи утицај на ЕУ у погледу регулације прилива миграната са средњег истока и сада земаља Магреба у ЕУ, у оној мери у којој је Турска у могућности да контролише догађаје у Либији.

Макрон је био под притиском земаља ЕУ да подржи званичну линију, подржавајући Сараја и ГНА. Међутим, руски притисак, у комбинацији са успехом Хафтарове ЛНА, ставио је Француску на страну политички опрезног и вероватно потенцијалног победника.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Slobodanka says:

    Makron uvidja da EU više nema vremena da igra na gubitničku kartu, a to se EU dešava otprilike od 2007-8 kad je krenula svetska finansijska kriza. Za razliku od Merkelove i drugih lidera EU Makron brže uvidja da EU nema više vremena da igra na gubitničku kartu. Ne samo da je oslabila ekonomija Francuske, nego u procesu slabljenja su ekonomije drugih zemalja EU. Primećuje se i dvoličnost Nemačke, jer ona uvek uredno izriče sankcije Rusiji i veoma revnosno ucenjuje Srbijicu, ali i gradi Severni tok 2 koji će biti veoma koristan za nemačku ekonomiju. ... Sumnjičavi analitičari sumnjam da pripadaju globalistanskoj EU, oni sede dobro ukopani u starim rovovima i to bez stida što su neinformisane budale, a hoće da su cenjeni analitičari. Lepše rečeno ne uvažavaju nove procese u svetu niti promene odnosa snaga u svetu. Ume Makron itekako grubo da se obračuna sa "Žutim prslucima", te ne verujem da je on nekakav slabić ucenjen ruskim pritiskom, kao što mu kvazi-analitičari pripisuju. Nego Makron ima ambicije da preuzme kormilo EU nakon odlaska Merkelove. Time bi tek donekle poboljšao položaj Francuske unutar EU. Ali još važnije od toga je kakv će biti položaj EU u svetskim razmerama, i to u svetu koji se ubrzano menja.

  2. Slobodanka says:

    Ne smatram da je Makron jaka ličnost evropske politike. Ali primetno je da maneken Makron jeste inteligentniji od manekenke Merkel i od ostalih EU manekena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u