Макрон шокирао ЕУ и САД и прешао на Путинову страну – ОВО ЈЕ ТАЈНА ОД KОЈЕ СЕ МАKРОН УПЛАШИО

Makron šokirao EU i SAD i prešao na Putinovu stranu – OVO JE TAJNA OD KOJE SE MAKRON UPLAŠIO

17 januara 2020

Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA) Libije, koja sedi u Tripoliju, na čelu sa premijerom Fajaz al Sarajem, najavila je primirje kao deo inicijative koju su predložile Ruska Federacija i Turska, prenosi informativni portal Al Wasat iz Libije.

“Kao odgovor na poziv predsednika Turske i Rusije, Tajip Erdogana i Vladimira Putina, šef predsedničkog saveta i vrhovni komandant libijske vojske najavljuju primirje“, citirali su mediji GNA.Prema TASS-u, ranije je libijska Nacionalna armija (LNA) na čelu sa feldmaršalom Kalifa Haftarom takođe najavila svoj sporazum da se borbe zaustave.

Kao što je njen zvanični portparol general Ahmed al-Mismari najavio, LNA najavljuje primirje. U međuvremenu, on je zahtevao da se i druga strana pridržava primirja, obećavajući u protivnom „težak odgovor“.

Nakon stupanja primirja na snagu, strane su već počele da optužuju jedna drugu za kršenje zakona.

Ruski predsednik Vladimir Putin imao je telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Prema internet stranici Kremlja, šefovi država detaljno su razgovarali o situaciji u Libiji i naglasili važnost poštovanja prekida vatre obe strane u sukobu.

LNA je uspela da dobije određen nivo podrške iz Francuske, Rusije, Egipta i Saudijske Arabije. U međuvremenu, države poput Italije i Turske su podržale vladu GNA koju predvodi Saraj i koju podržavaju EU, SAD i UN.

Analitičari već dugo sumnjaju da je, s obzirom na snažnu podršku u vođenju informacionog rata koju je Rusija dala pokretu Žuti prsluci u Francuskoj, ovo iskorišćeno kao sredstvo za podsticanje Francuske da podrži rusku poziciju u Libiji.

Ruski pristup meke moći u situaciji stabilnosti francuske vlade jedan je od nekoliko faktora koji su pokrenuli Makrona da zauzme stav suprotno stavu koji nominalno priznaje EU.Shodno tome, predsednici Rusije i Francuske su izrazili spremnost da pomognu u rešavanju krize. Pored Libije, Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su o napetoj situaciji oko Irana i zalagali se za održavanje zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA). Takođe su razgovarali o situaciji u Ukrajini i Siriji.

Pozicija Italije u dodiru sa Turskom pomaže da se Turskoj pruži dalji uticaj na EU u pogledu regulacije priliva migranata sa srednjeg istoka i sada zemalja Magreba u EU, u onoj meri u kojoj je Turska u mogućnosti da kontroliše događaje u Libiji.

Makron je bio pod pritiskom zemalja EU da podrži zvaničnu liniju, podržavajući Saraja i GNA. Međutim, ruski pritisak, u kombinaciji sa uspehom Haftarove LNA, stavio je Francusku na stranu politički opreznog i verovatno potencijalnog pobednika.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Makron uvidja da EU više nema vremena da igra na gubitničku kartu, a to se EU dešava otprilike od 2007-8 kad je krenula svetska finansijska kriza. Za razliku od Merkelove i drugih lidera EU Makron brže uvidja da EU nema više vremena da igra na gubitničku kartu. Ne samo da je oslabila ekonomija Francuske, nego u procesu slabljenja su ekonomije drugih zemalja EU. Primećuje se i dvoličnost Nemačke, jer ona uvek uredno izriče sankcije Rusiji i veoma revnosno ucenjuje Srbijicu, ali i gradi Severni tok 2 koji će biti veoma koristan za nemačku ekonomiju. ... Sumnjičavi analitičari sumnjam da pripadaju globalistanskoj EU, oni sede dobro ukopani u starim rovovima i to bez stida što su neinformisane budale, a hoće da su cenjeni analitičari. Lepše rečeno ne uvažavaju nove procese u svetu niti promene odnosa snaga u svetu. Ume Makron itekako grubo da se obračuna sa "Žutim prslucima", te ne verujem da je on nekakav slabić ucenjen ruskim pritiskom, kao što mu kvazi-analitičari pripisuju. Nego Makron ima ambicije da preuzme kormilo EU nakon odlaska Merkelove. Time bi tek donekle poboljšao položaj Francuske unutar EU. Ali još važnije od toga je kakv će biti položaj EU u svetskim razmerama, i to u svetu koji se ubrzano menja.

  2. Slobodanka says:

    Ne smatram da je Makron jaka ličnost evropske politike. Ali primetno je da maneken Makron jeste inteligentniji od manekenke Merkel i od ostalih EU manekena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *