Макрон Србији затвара врата ЕУ!

Makron Srbiji zatvara vrata EU!

17 aprila 2018

PODRŽAVAM volju da integrišemo Zapadni Balkan u EU, da on ostane usidren u evropskom projektu. U suprotnom, očigledan je geopolitički rizik da se region okrene ka Turskoj ili ka Rusiji, ili da se uruši u sopstvenim podelama. Međutim, zastupaću proširenje EU na Balkan tek kada reformišemo samu Evropu.

Ovu poruku da sada nije vreme da se primaju nove članice poslao je u utorak Emanuel Makron u obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde su predstavljani izveštaji Evropske komisije o napretku zemalja regiona. I, dok su balkanske države očekivale da sa tog sastanka bude poslata nedvosmislena poruka da nisu zaboravljene, Makron im je evropska vrata, ipak – pritvorio:

– Evropa već teško funkcioniše sa 28 članica i ne može tek tako da sutra pređe na 30 ili 32 članice, a da ostane pri istim pravilima.

Makronove poruke usledile su posle upozorenja šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi EU trebalo da se širi na Balkan, kako bi se izbegao rizik novog rata u regionu:

– Ako se Evropa ne otvori za zemlje u ovom složenom i tragičnom regionu, rizikuje povratak na ratove i sukobe iz devedesetih – bio je jasan Junker.

Posle razmene mišljenja u Evropskom parlamentu, evropska šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su Paket proširenja EU 2018, u okviru kojeg je i izveštaj EK o napretku Srbije.

Konstatovano je da je naša zemlja, zajedno sa Crnom Gorom najviše napredovala, da je najveći pomak ostvaren u ekonomskim reformama, ali je i ovog puta naglašeno da su najveći izazovi na evropskom putu vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.

Mogerinijeva je, osvrćući se na nastup francuskog predsednika, rekla da joj je drago što se pitanje ulaska novih zemlja članica povezuje s pitanjem budućnosti Evrope:

– Ako ova dva procesa idu paralelno, to je dobro. Možemo da nađemo dobre i kreativne načine da se zajedno krećemo napred. Ne bih bila iznenađena da, ako se ikada nađemo u tzv. Evropi u dve brzine, da neke od trenutnih zemalja članica budu u drugom krugu, a neke od mogućih budućih članica u prvom.

Ona je istakla da je optimista kad je reč o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Pozvala je na primenu svih dosad postignutih sporazuma, uključujući i formiranje ZSO, uz napomenu da će upravo na tome biti zasnovana kredibilnost nove faze dijaloga.

I evropski komesar za proširenje Johanes Han ne vidi ništa sporno u Makronovim stavovima:

– Pre nego što se EU proširi, mora da postane jača. To nije u kontradikciji.

Prilikom usvajanja izveštaja, Mogerinijeva je istakla da je Zapadni Balkan Evropa i da će biti deo budućnosti EU, ali i ponovila da je to proces zasnovan na jasno utvrđenim pravilima.

BRNABIĆEVA: OTKUD NAPREDAK OKO ZSO?

IZVEŠTAJ Evropske komisije je dobar i pozitivan za Srbiju. Borićemo se da što bolje ispunimo preporuke, kako bi bio ostvaren što veći broj poglavlja u pregovorima sa EU – poručila je u utorak premijerka Ana Brnabić, nakon što joj je u Vladi šef delegacije EU Sem Fabrici uručio izveštaj EK. – Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti ekonomije, a u izveštaju se konstatuje i izvestan napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijerka je navela da ju je zapanjilo što je u izveštaju EK prepoznala napredak Prištine u osnivanju ZSO, a da istovremeno ne prepoznaje da je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i ustavne amandmane.

Fabrici je ocenio da izveštaj potvrđuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu.

PREGOVORI SA SKOPLJEM I TIRANOM

U PAKETU proširenja EU 2018, koji su u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavili Federika Mogerini i Johanes Han, između ostalog se navodi:

CRNA GORA – Dalje napredovanje Crne Gore u pristupnim pregovorima sa EU zavisiće od postizanja opipljivih rezultata u slobodi izražavanja i medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Crna Gora do sada je otvorila 30 poglavlja i privremeno zatvorila tri.

BiH – Traži se da vlasti BiH hitno usvoje ciljanu izbornu reformu da bi se krenulo u primenu odluka Ustavnog suda o Domu naroda Federacije BiH.

MAKEDONIJA I ALBANIJA – Evropska komisija preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

PLUS ZA UNUTRAŠNJI DIJALOG O KiM

* BRISELSKI DIJALOG – Srbija mora da načini dodatne napore na implementaciji već postignutih sporazuma o energetici, mostu u Kosovskoj Mitrovici, zajedničkom upravljanju prelazima i priznavanju diploma, i da doprinese stvaranju uslova koji će voditi punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, a koji će biti definisan pravno obavezujućim sporazumom – stoji u izveštaju EK o napretku Srbije, ali bez preciziranja rokova.

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu ocenjena je kao dobrodošla, a Srbija se poziva da nastavi sa pozitivnom ulogom koju ima u regionu u cilju poboljšanja regionalnih veza i očuvanja stabilnosti.

* SPOLJNA POLITIKA – Još jednom je naglašeno da Srbija mora da nastavi postepeno usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

* EKONOMSKE REFORME – Srbija je dobila pohvale za rešavanje budžetskog deficita, za obuzdavanje inflacije i poboljšanje uslova na tržištu rada. Konstatovano je da ekonomske reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u oblasti makroekonomske stabilnosti zemlje, ali i da su velike strukturne reforme javne administracije, poreskih vlasti i državnih preduzeća i dalje nekompletne.

* VLADAVINA PRAVA – Izvestan napredak, kako navodi EK, zabeležen je u oblasti vladavine prava, posebno u pogledu smanjenja broja starih slučajeva i mera za usklađivanje sudske prakse. Napominje se i da Srbija mora da „pojača napore kada je reč o slobodi izražavanja, jačanja nezavisnosti i ukupne efikasnosti pravosudnog sistema, kao i da obezbedi održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

* ZAŠTITA MANJINA – Od Srbije se traži da poboljša položaj najdiskriminisanijih grupa, poput Roma, LGBT populacije, osoba sa invaliditetom, HIV pozitivih, socijalno ugroženih, uz poruku da se zakon o rodnoj ravnopravnosti mora usvojiti. Pozitivno je ocenjen angažman u upravljanju migracionom i izbegličkom krizom.

KOMENTARI3 komentara

  1. rajko says:

    Dočekaćemo i taj 20 april tj. rok koji su Srbi dali kosovskoj vladi do kada treba da formira ZSO a, kako rekoše, ako do tada ne bude uradjeno onda će to Srbi sami uraditi.......... E sad ovde će po mojoj proceni nastati igra gluvih telefona, ovi dole će pitati "centar" šta da rade i tu će se veza prekinuti. Nama šiptari nisu potrebni, mi sami sebe pobeđujemo.

  2. Trn says:

    Ništa Makron ne zatvara. Oni su raspoređeni kad šta i gde treba da govore, da kažu. Evropska unija je kolonija Sjedinjenih Država. Nijedna članica EU nije ni suverena, ni samostalna ni slobodna država. Sve je to u cilju ostvarenja starog američkog a još mnogo, mnogo starijeg evropskog sna o "Jurišu na Istok". Samo što je Amerika odavno videla da Evropa nije mogla, a i ne može to da ostvari, pa se ona stavila na čelo tog Dranga... Kakav Makron. Jedini predsednik Francuske koji je zaista bio predsednik suverene Francuske bio je De Gol. Ovo sve drugo su američki podrepaši i beskrupulozni učesnici u najkrvavijim zločinima po svetu. Ništa drugo.

  3. Nebeska Srbija says:

    Docekasmo da Srbiju nazivaju slozenim i tragicnim regionom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *