МАКРОН ТРАЖИ да Европска унија формира заједничку армију – пунокрвну

MAKRON TRAŽI da Evropska unija formira zajedničku armiju – punokrvnu

6 novembra 2018

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa neće moći da se brani bez „prave evropske vojske”.

„Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD”, poručio je Makron u intervjuu za „Evropa 1”.

Makron je rekao da je potrebna „snažna i suverena Evropa” da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, „pa čak i SAD”, kao i „Internet giganata”.Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

„Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja”, upozorio je Makron.

Dodatno je naglasio: „Nećemo moći da branimo Evropljane ako ne stvorimo zajedničku, sveevropsku armiju. Potrebna nam je zbog Rusije koja je na našim granicama i može da deluje preteći. Ta armija mora biti takva da može da dejstvuje samostalno, ne zaviseći od Sjedinjenih Država“.

Posebno je upozorio da će SAD dovesti u opasnost bezbednost Evrope ako istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa:

„Ko će biti glavna žrtva eventualnog američkog istupanja iz tog sporazuma? Evropa i njena bezbednost!“

Tokom prošle godine je u Francuskoj i nemačkoj vođena široka rasprava od formiranju Pesco – nukleusa evropske armije.

Sporazum o njoj je u novembru 2017-te potpisala većina zemalja EU.

KOMENTARI2 komentara

  1. trikornjanin says:

    a ja se pitam sto je makron navalio iz sve snage da pomaze siptarima u formiranju vojske. znaci to je ta velesila, pa kad udare sa angelom tvorcem 4. rajha tramp ima da ih moli za milost. idi begaj.

  2. petrovgrad says:

    Taj sastav bi bio kao reperezantacija francuske u fodbalu. Umesto kapetana bili bi muftije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *