МАКРОН ТРАЖИ ЈОШ ВЕЋИ ПРИТИСАК НА ЛУКАШЕНКА

MAKRON TRAŽI JOŠ VEĆI PRITISAK NA LUKAŠENKA

19 novembra 2021

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron razgovarao je sa poljskim predsednikom i premijerom, Andžejem Dudom i Mateušom Moravjeckim, o situaciji na belorusko-poljskoj granici, saopštila je Jelisejska palata.– Oba telefonska razgovora bila su posvećena situaciji na poljsko-beloruskoj granici. Predsednik republike (Emanuel Makron) potvrdio je svoju punu solidarnost sa Poljskom i upitao sagovornike o razvoju situacije – navodi se u saopštenju.

Francuski predsednik izjavio je da postoji potreba da se nastavi pritisak na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka kako bi se prekinulo iskorišćavanje migrantskih tokova na poljsko-beloruskoj granici.

– Predsednik je ponovo potvrdio potrebu da Evropa nastavi da vrši pritisak na Aleksandra Lukašenka da zaustavi ovu instrumentalizaciju koja ugrožava mnoge ljude… On poziva Evropu da nastavi rad sa zemljama porekla (migranata) i tranzita, kao i sa avio-kompanijama, kako bi se zaustavila ova kretanja i omogućio povratak onih koji nemaju pravo na azil – ističe Jelisejska palata.

Napominje se da je Makron potvrdio potrebu da se pruži humanitarna pomoć onima koji se nalaze na granici.

U administraciji francuskog lidera podsetili su da je Makron u ponedeljak telefonom razgovorao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da su se „oba predsednika složila da rade na deeskalaciji migracione krize”.

– S tim u vezi, francuski predsednik zamolio je svog ruskog kolegu da iskoristi svoj uticaj na Aleksandra Lukašenka – zaključuje se u saopštenju Jelisejske palate.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Usranko Makron zaboravio da je niko i nista.

  • Ivana says:

   Nemačku, Francusku, Britaniju, SAD sravniti sa zemljom i eto mira u svetu. A "hrabri" Srbi će rešiti bečke konjušare....mislim...možda.

 2. Rusofil Potemkin says:

  I budala Makron bi trebala da shvati da su i on i ostatak evrope pod američkim kongresom iscenirali migrantsk krizu la Lukašenka. Lukašenko je zapravo pravi heroj. On je u svojoj zemlji zabranio kovid, maske, zaključavanja i nije imao nijednog virusnog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *