МАКРОН У НЕМАЧКОЈ НАСТАВИО ПО СТАРОМ – ИЗАЗИВА „ВЕЛИКИ РАТ“ СА РУСИЈОМ

MAKRON U NEMAČKOJ NASTAVIO PO STAROM – IZAZIVA „VELIKI RAT“ SA RUSIJOM

27 maja 2024

EVROPA ima veliki broj spoljnih i unutrašnjih neprijatelja i „može da umre“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom govora u Berlinu povodom 75. godišnjice nemačkog ustava.

„Evropa doživljava, kao što sam rekao pre nekoliko nedelja, trenutke od kojih zavisi njeno postojanje. Zaista verujem da bi naša Evropa mogla da umre“, naglasio je.Francuski lider je istakao da se ujedinjena Evropa ranije nije suočavala sa „ovolikim brojem spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“.

Prema njegovim rečima, aktuelna kriza je direktno povezana sa sukobom u Ukrajini. Takođe, evropske zemlje doživljavaju teškoće zbog dekarbonizacije privrede i porasta nacionalizma.

Misleći na EU, Makron je ocenio da „Evropa treba da u potpunosti podrži Kijev i da bude spremna za svaki scenario, kako bi se postigao mir u Ukrajini“.

Na sastanku sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, rekao je da „današnji izazovi, uključujući sukob u Ukrajini, zahtevaju skok u saradnji Pariza i Berlina koji bi bio i priprema za budućnost“. Dodatno je objasnio:

„Napravili smo taj iskorak od samog početka sukoba u Ukrajini, ali moramo da idemo još dalje. Mi to razumemo i zauzeli smo oštar stav. Ovo pitanje ćemo pokrenuti i na zajedničkom (francusko-nemačkom) Savetu ministara i Savetu odbrane u utorak. Moramo da pomognemo Ukrajini da se odupre, moramo je naoružavati i obučavati. Moramo da je podržimo i da budemo spremni za svaki scenario kako bismo izgradili dugoročni mir u okviru međunarodnog prava“.

Otkrio je da kao rezultat svoje trodnevne posete Nemačkoj želi da vidi „ambiciozan plan za odbranu Ukrajine, za odbranu i bezbednost Evrope, sa izgradnjom zajedničkog okvira za tu bezbednost i zajedničkim pogledom na rast, inovacije i konkurentnost EU“.

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ radi snabdevanja Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa.

Takođe je rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ukrajinskom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su već razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da konsenzus „još nije postignut, mada se ništa ne može isključiti“.Za vreme sastanka sa francuskim opozicionim liderima početkom marta, Makron je naglaszio da Pariz „nema granica i crvenih linija po pitanju pomoći Ukrajini“.

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov rekao je da Evropa neće biti partner Ruske Federacije najmanje jednu generaciju.

Ocenio je da su Makron, šef EU-diplomatije Žozep Borel i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron lideri po antiruskoj retorici među evropskim političarima.

KOMENTARI3 komentara

  1. 100 mu bustera says:

    ...veselooo, veselooo, veselo je sve selo...🎶🎶

  2. Kosovac says:

    Vidimo predsednik Francuske će žrtvovati Francisku da bi sanirao Američke gubitke BlekRok i gubitke Bajdenovog sina u Ukrajini. ………………..Sorošoid Makron još cmizdri „Evropa ranije nije se suočavala sa ovolikim brojem spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“. Sećam se koliko su se u srpskom komunizmu srpske komunjare sekirale zbog velikog broja unutrašnjih neprijatelja. ……………….. Sorošoid Makron još cmizdti „Takođe, evropske zemlje doživljavaju teškoće zbog DEKARBONIZACIJE privrede i porasta NACIONALIZMA“. Čuješ sorošoidni novogovor „dekarbonizacija privrede“, to je u rečniku novogovora objašeno kao „gašenje i zabrana upotreba srpskih termoelektrana koje su na karbonatni pogon. Naš ministar ekologije Irena Vujović nas je umirila objasnivši nam da će u Srbiji da nam ugase samo termoelektrane na karbonski pogon, ali zato možemo slobodno da koristimo termoelektrane na ugalj. U tom cilju će Svetska Zelena Banda da štampa Uputstvo koje srpske termoelektrane rade na Karbon (koje gasimo) a koje srpske termoelektane rade na Ugalj. …..Sećam se koliko su se u srpskom komunizmu srpske komunjare sekirale zbog porasta NACIONALIZMA. Ove srpske komuniste (sadašnje sorošoide) koji su izgubili vlast da mogu regulisati veličinu nacionalizma u Srbiji, mogu da utešim da su se borci protiv nacionalizma preselili u moćnu veličanstvenu Evropsku Uniju, u Nadnacionalni Evropski Centralni Komitet koji je osvedočen borac protiv svih vrska nacionalizama.

  3. Gde je kraj ? says:

    Francuzi bukvalno "lože " Nemce ka istoku . Nemci bukvalno "lože" - "Zapadni Balkan."na " svom " jugu. Francuzi bi da vide nemačke trupe što istočnije a Nemci bi svoje hteli što južnije . Sa staovišta Bonaparte da se je tako "odvijala istorijska situacija " to bi tada možda bilo najbolje za njih iako je Napoleon bio neobično slavoljubiv pa ni to nije sigurno a ruski resursi su oduvek "crvena marama " - i tamo su gde jesu. . Kako su prošli i jedni i drugi u dvovekovnom rasponu. poznato je .Ono što je evidentan problem za nas "Zapadne Balkace " je nametnuta politička geografija novonastalih država posle nestaka SFRJ .Neobično podseća na geografiju iz vremena Trećeg rajha s tim što Srbiji i srpskom narodu smatraju da nisu oteli kolko još misle da trebaju. Naravo formalopravno pokriće su izvesna pravila fracuskiog pravnika Baditera suprotna i ustavu SFRJ ma kolikoi o bio u mogim asapektima problematičan sa tim pravilioma Badintera je jednostavno ignorisan i pregažen.Osim toga pravilo "jedna republika jedna drćžava " ne pokriva pokrajinu Srbiju AP KiM jr ono nije " bivša jugosloveska republika " Nešto se tu ni stvarno ni pravo ne poklapa a pojavljuju se stari kolonijalni subjekti. Kapetan je dosta ,daleko preko bare ali bi da ratuju niži činovi ?! Stradala bi kao i uvek pešadija a o narodima da se ne govori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *