МАКРОН У НЕМАЧКОЈ НАСТАВИО ПО СТАРОМ – ИЗАЗИВА „ВЕЛИКИ РАТ“ СА РУСИЈОМ

МАКРОН У НЕМАЧКОЈ НАСТАВИО ПО СТАРОМ – ИЗАЗИВА „ВЕЛИКИ РАТ“ СА РУСИЈОМ

27 маја 2024

ЕВРОПА има велики број спољних и унутрашњих непријатеља и „може да умре“, рекао је француски председник Емануел Макрон током говора у Берлину поводом 75. годишњице немачког устава.

„Европа доживљава, као што сам рекао пре неколико недеља, тренутке од којих зависи њено постојање. Заиста верујем да би наша Европа могла да умре“, нагласио је.Француски лидер је истакао да се уједињена Европа раније није суочавала са „оволиким бројем спољних и унутрашњих непријатеља“.

Према његовим речима, актуелна криза је директно повезана са сукобом у Украјини. Такође, европске земље доживљавају тешкоће због декарбонизације привреде и пораста национализма.

Мислећи на ЕУ, Макрон је оценио да „Европа треба да у потпуности подржи Кијев и да буде спремна за сваки сценарио, како би се постигао мир у Украјини“.

На састанку са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером, рекао је да „данашњи изазови, укључујући сукоб у Украјини, захтевају скок у сарадњи Париза и Берлина који би био и припрема за будућност“. Додатно је објаснио:

„Направили смо тај искорак од самог почетка сукоба у Украјини, али морамо да идемо још даље. Ми то разумемо и заузели смо оштар став. Ово питање ћемо покренути и на заједничком (француско-немачком) Савету министара и Савету одбране у уторак. Морамо да помогнемо Украјини да се одупре, морамо је наоружавати и обучавати. Морамо да је подржимо и да будемо спремни за сваки сценарио како бисмо изградили дугорочни мир у оквиру међународног права“.

Открио је да као резултат своје тродневне посете Немачкој жели да види „амбициозан план за одбрану Украјине, за одбрану и безбедност Европе, са изградњом заједничког оквира за ту безбедност и заједничким погледом на раст, иновације и конкурентност ЕУ“.

Раније је Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи „девету коалицију за дубоке ударе“ ради снабдевања Украјине ракетама средњег и дугог домета.

Такође је рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у украјинском рату“.

Према његовим речима, лидери западних земаља су већ разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус „још није постигнут, мада се ништа не може искључити“.За време састанка са француским опозиционим лидерима почетком марта, Макрон је нагласзио да Париз „нема граница и црвених линија по питању помоћи Украјини“.

Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров рекао је да Европа неће бити партнер Руске Федерације најмање једну генерацију.

Оценио је да су Макрон, шеф ЕУ-дипломатије Жозеп Борел и британски министар спољних послова Дејвид Камерон лидери по антируској реторици међу европским политичарима.

KOMENTARI3 коментара

  1. 100 mu bustera says:

    ...veselooo, veselooo, veselo je sve selo...🎶🎶

  2. Косовац says:

    Видимо председник Француске ће жртвовати Франциску да би санирао Америчке губитке БлекРок и губитке Бајденовог сина у Украјини. ………………..Сорошоид Макрон још цмиздри „Европа раније није се суочавала са оволиким бројем спољних и унутрашњих непријатеља“. Сећам се колико су се у српском комунизму српске комуњаре секирале због великог броја унутрашњих непријатеља. ……………….. Сорошоид Макрон још цмиздти „Такође, европске земље доживљавају тешкоће због ДЕКАРБОНИЗАЦИЈЕ привреде и пораста НАЦИОНАЛИЗМА“. Чујеш сорошоидни новоговор „декарбонизација привреде“, то је у речнику новоговора објашено као „гашење и забрана употреба српских термоелектрана које су на карбонатни погон. Наш министар екологије Ирена Вујовић нас је умирила објаснивши нам да ће у Србији да нам угасе само термоелектране на карбонски погон, али зато можемо слободно да користимо термоелектране на угаљ. У том циљу ће Светска Зелена Банда да штампа Упутство које српске термоелектране раде на Карбон (које гасимо) а које српске термоелектане раде на Угаљ. …..Сећам се колико су се у српском комунизму српске комуњаре секирале због пораста НАЦИОНАЛИЗМА. Ове српске комунисте (садашње сорошоиде) који су изгубили власт да могу регулисати величину национализма у Србији, могу да утешим да су се борци против национализма преселили у моћну величанствену Европску Унију, у Наднационални Европски Централни Комитет који је осведочен борац против свих врска национализама.

  3. Gde je kraj ? says:

    Francuzi bukvalno "lože " Nemce ka istoku . Nemci bukvalno "lože" - "Zapadni Balkan."na " svom " jugu. Francuzi bi da vide nemačke trupe što istočnije a Nemci bi svoje hteli što južnije . Sa staovišta Bonaparte da se je tako "odvijala istorijska situacija " to bi tada možda bilo najbolje za njih iako je Napoleon bio neobično slavoljubiv pa ni to nije sigurno a ruski resursi su oduvek "crvena marama " - i tamo su gde jesu. . Kako su prošli i jedni i drugi u dvovekovnom rasponu. poznato je .Ono što je evidentan problem za nas "Zapadne Balkace " je nametnuta politička geografija novonastalih država posle nestaka SFRJ .Neobično podseća na geografiju iz vremena Trećeg rajha s tim što Srbiji i srpskom narodu smatraju da nisu oteli kolko još misle da trebaju. Naravo formalopravno pokriće su izvesna pravila fracuskiog pravnika Baditera suprotna i ustavu SFRJ ma kolikoi o bio u mogim asapektima problematičan sa tim pravilioma Badintera je jednostavno ignorisan i pregažen.Osim toga pravilo "jedna republika jedna drćžava " ne pokriva pokrajinu Srbiju AP KiM jr ono nije " bivša jugosloveska republika " Nešto se tu ni stvarno ni pravo ne poklapa a pojavljuju se stari kolonijalni subjekti. Kapetan je dosta ,daleko preko bare ali bi da ratuju niži činovi ?! Stradala bi kao i uvek pešadija a o narodima da se ne govori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u