МАКРОН ЗАЉУЉАО БЕОГРАД: Ево како је француски председник дигао Србију на ноге

MAKRON ZALJULJAO BEOGRAD: Evo kako je francuski predsednik digao Srbiju na noge

12 novembra 2019

Dobro upoznata sa njegovim protivljenjem brzom proširenju EU, Srbija od posete francuskog predsednika Emanuela Makrona u julu nije očekivala mnogo više od ponavljanja pesimističnih poruka o evrointegracijama. Uprkos tome, dočekala je čoveka koji je petominutnim govorom na gotovo tečnom srpskom jeziku podigao Beograđane okupljene na Kalemegdanu na noge.

Poruka da će EU primiti nove članice tek kada izvrši unutrašnje reforme nije izostala, ali je pala u drugi plan nakon krupnih reči ljubavi zbog kojih se Srbija uljuljkala u utisku da je dobila prijatelja koji će braniti njene interese u Briselu i na svetskim političkim pozornicama.A onda je samo tri meseca kasnije jedan veto sve srušio.

“Francuska nas voli”

Tradicionalno vekovno prijateljstvo između Srbije i Francuske proteklih decenija imalo je svoje uspone i padove.

Prijateljstvo dve zemlje datira mnogo pre EU. Francuzi su podržali Karađorđa u borbi za nezavisnost i bili naši saveznici u Prvom svetskom ratu, zbog čega je na Kalemegdanu podignut Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ali Srbija pamti i Badinterovu komisiju koja je donela odluku o raspadu Jugoslavije, sankcije, bombardovanje 1999. u kome je Francuska učestvovala, kao i priznanje tzv. Kosova 2008. godine.

Nakon perioda neutralne distance, odnosi su ponovo uzdrmani pre godinu dana propustom protokola Jelisejske palate tokom obeležavanja kraja Prvog svetskog rata, kada je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sedeo u prvom redu, rame uz rame sa Makronom, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

Makron je u Beograd stigao sa zadatkom da učini da se protokolarni gaf zaboravi i u tome je uspeo. Najupečatljiviji detalj dugo najavljivane i mesecima planirane posete bio je neočekivan govor na srpskom jeziku na Kalemegdanu kojim je kupio srce srpskog naroda.

Makron je više od pet minuta govorio na našem jeziku, a sličan izuzetak nije napravio ni tokom jedne druge zvanične posete.

Tokom emotivnog obraćanja, nekoliko puta je podsetio na zajedničku prošlost dve zemlje, naglasivši da „Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova“.

“Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: „Volimo Francusku kao što je ona volela nas“, živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju”, izgovorio je Makron pred okupljenom masom koja ga je prekidala aplauzima.

Srbija je ovaj gest prihvatila ne samo kao izvinjenje za grešku Jelisejske palate, već kao i konačnu obnovu prijateljstva i poziv na popravni ispit za otuđene odnose dve zemlje.

Hladan tuš

Negde između emotivnih govora, ovacija i potpisivanja dvadesetak sporazuma o unapređenju ekonomske saradnje, u drugi plan je palo da je Makron ponovio Srbima dobro poznat stav o evrointegracijama.

“Paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede, Evropska unija mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju”, jasan je bio Makron.

Ove reči su najavile ono što se dogodilo samo tri meseca kasnije, a što je Srbija, uljuljkana slikom obostrane ljubavi, ipak doživela kao hladan tuš.

Makron je ostao dosledan da EU treba prvo da se reformiše, pa tek onda proširuje, a direktne posledice toga na svojoj koži osetile su Severna Makedonija i Albanija, koje prošlog meseca nisu dobile datum početka pregovora.

Ovakva odluka došla je nakon višesatnog sastanka šefova država i vlada EU koji nisu uspeli da se dogovore i daju zeleno svetlo obema državama, a kao glavni krivac za to jasno i glasno se navodi Francuska.

Stopiranje prestupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju loša je poruka celom regionu, a samim tim i Srbiji, ocenili su redom analitičari, ali i brojni evropski lideri koji nisu želeli da stanu iza ove zajedničke odluke, donete upravo pod Makronovim pritiskom. Bilo kako bilo, zbog njegovog veta balkanske zemlje, a pre svega Srba i crna Gora, polako oprašaju od 2025. kao godine u kojoj će se pridružiti evropskom bloku.Vučić u Parizu

Sinoć se, međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom u Parizu sastao sa Makronom „u četiri oka“, tačno godinu dana od skandala sa rasporedom sedenja i četiri meseca od govora na Kalemegdanu. Novi sastanak i razgovor uslediće danas.

Vučić je u Ohridu ocenio da njegov susret sa Makronom možda nikada nije bio važniji, da očekuje da dobije podršku za projekat „mali Šengen“, ali i da čuje o novoj metodologiji koju predlaže francuski predsednik u pogledu proširenja EU.

“Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao kao što drugi rade. Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom”, rekao je Vučić.

(Blic)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  E, Makarona ce ti pomoci, on je stari Siptar. Nekad su Francuzi imali De Gola, a sada imaju Makarone. Jad i beda, a i dalje se trpaju u tudje poslove.

 2. Nika says:

  Vučić je u Ohridu ocenio da njegov susret sa Makronom možda nikada nije bio važniji, da očekuje da dobije podršku za projekat „mali Šengen“. Da li je pitao narod za podršku za projekat "mali Šengen"? Taman posla. Važno je da je dobio podršku od Edi Rame i Zorana Zaeva, koji su se o tome dogovorili sa Sorošem. Ko bi efikasnije sproveo njegov plan o naseljavanju migranata u Evropu. I zašto bi srpski seljak morao proizvoditi paradajz kad ga već Srbija odavno uvozi iz "prijateljske" Albanije, kao što iz Kine uvozi luk i pasulj, krompir iz Mađarske i Holandije, meso staro 30 godina iz Brazila i EU (u koju ćemo ući kad se mrtav konj ritne nogom). Srpski poljoprivrednik ostavlja najkvalitetniji krompir da istruli na njivi, jer ga ne može nikom prodati, kao što i vlasnici malinjaka seku stabla malina, jer cenom maline koju im daju otkupljivači ne mogu platiti ni berače. Silom prilika bivši poljoprivrednici najplodnije zemlje u regionu postadoše kupci proizvoda od koga su vekovima živeli, a sve manje su u mogućnosti da kupe i parče hleba, jer u većini slučajeva zavise od pomoći dece koja im novac šalju iz inostranstva, u koje su pobegli glavom bez obzira. Nije ni čudo što juče osvanu naslov na nezavisnom portalu da je Srbija “po kvalitetu života“ na 77 mestu od 80 zemalja sveta. Samo po samohvali na svim medijima u Srbiji „uskoro“ nastupa zlatno doba. Za njih je „uskoro“ reč koju najčešće upotrebljavaju otkad su „dovedeni“ na vlast.

  • Crna Plovdina says:

   Ja sam jedan od pomenutih poljoprivrednika - verujte mi da je isplativije i sigurnije da ja i još dva punoletna člana porodice idemo na rad POD NADNICU nego da bilo šta proizvodimo na 5 hektara sopstvene zemlje.

 3. Zoran says:

  A nista niejuticalo onih milion evra za Notrdam?

 4. Zoran says:

  Aleksandar Vučić: Uklanjanje barijera u slobodi protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Severne Makeodnije i Albanije značajnije od povlačenja priznanja Kosova

 5. Baja says:

  Sve bre prevaranti....

 6. Sreto says:

  EU Rajh se raspada, ali tu cinjenicu izgleda nas vrh ne uzima zaozbiljno. Kao ni vecina u EU Rajh-u. Izlazak Britanije nije samo psiholski udarac nego i udrac tezak 10-11 milijardi evra za kofere crne rupe u Briselu. Dojce Bank je na umoru, kada bude podnijela zahtjev za bankrotstvo svijet vise nikada nece izgledati isto poslije toga. U pitanju su astronomski dugovi, koji ce sirom svijeta izazvati velike pozare u finansijskim tokovima. Sa takvim ekonomijma, prezaduzenim, i na ivici bankrotstva, sa laznim finansijskim knjigama, i povecanim izdacima za odbranu, padom produktivnosti, rastom patriotskih anti-globalistickin snaga...jasno je da je EU Rajh na izdisaju. Sa te tacke gledista Makron je u pravu.

 7. Branicevac says:

  Prvo uopste NIJE TACNO da su podrzali karadjordja cak sta vise zbog napoleona jer je podrzao sultana a nije pomogao Srbima doslo je do sloma ustanka!

 8. kojic jovan says:

  Ako nas bas toliko voli nek povuce priznanje...

  • Ivana says:

   Ne pada mu na pamet ko ni nemcima ili usrašama svi su oni isti veliki neprijatelji Srba i Srbije i gazde našeg vođe.

 9. petrovgrad says:

  Može Francuska da se pravda, kao i Španija. Kosovo su zajednički stvaorile sve države NATO. Sada kad se rodio monstrum od države, sada ga ljuljajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *