МАКРОН жели да се дружи са СИ ЂИНПИНГОМ, али није он ПУТИН

MAKRON želi da se druži sa SI ĐINPINGOM, ali nije on PUTIN

3 aprila 2023

Francuski predsednik Emanuel Makron kreće u ambicioznu diplomatsku misiju da „preotme“ Peking od Moskve, dok mu zvaničnici u Vašingtonu žele sreću na tom putu, piše „Politiko“, navodeći da Francuzi žele da Kinezi budu posrednici u ukrajinskom sukobu, ali ne i prijatelji Vladimira Putina.

Nejasno je, međutim, kakav će biti stvarni uticaj Makrona koji se nada da će uspeti da se zbliži sa Sijem, tako što će s njim razgovarati nekoliko sati i obići grad Guangdžou koji ima lični značaj za kineskog predsednika, budući da je njegov otac tamo radio kao guverner provincije.Specijalista za Kinu u pariskoj Fondaciji za strateška istraživanja Makronu međutim daje malo nade da će uspeti da šarmira Sija. Neće mu uspeti igranje na ovu „ličnu“ kartu. Iz prostog razloga što on nije Putin.

„U Kini stvari ne funkcionišu tako. Nije francuski predsednik koji će provesti dva sata šetajući sa Sijem, taj koji će promeniti stvari. Kina razume samo odnos snaga. Možda to funkcioniše sa Putinom, koji je proveo više od 400 sati sa Sijem u poslednjih deset godina, ali Makron ne poznaje Sija“, prokomentarisao je on.

I jedan od savetnika Jelisejske palate anonimno je rekao za „Politiko“ da „možete jednom rukom da prebrojite svetske lidere koji bi mogli da imaju detaljnu diskusiju sa Sijem“.

Tako da Francuzi imaju umerena očekivanja, a predviđanja drugih zapadnih zvaničnika još su mračnija.

Bela kuća tako sumnja da će Makron postići iskorak, tvrde tri zvaničnika administracije za „Politiko“, dodajući da je malo verovatno da će Si reagovati na Makronove zahteve ili ograničiti bilo koji od poteza Kine u Pacifiku.

„Saradnici Bele kuće sa žaljenjem se prisećaju Makronovih neuspešnih pokušaja da se ubaci kao mirotvorac sa Putinom uoči invazije pre više od godinu dana i očekuju više takvih pokušaja i ovoga puta. U Bajdenovoj administraciji takođe postoji određena zabrinutost zbog potencijalnog približavanja Francuske i Kine u vreme kada su tenzije između Vašingtona i Pekinga na najvećem nivou u poslednjih nekoliko decenija“, prenosi ovaj medij izjave anonimnih sagovornika.

Govoreći uoči posete Pekingu, francuski lider je rekao da je njegov cilj da „pokuša da uključi Kinu što je više moguće da izvrši pritisak na Rusiju“ po pitanjima poput nuklearnog oružja.

„Očekuje se da će Makron pokušati da testira Sijevu reakciju na rusku pretnju da će Belorusija biti domaćin nuklearnim projektilima, što je odluka koja je u suprotnosti sa stavom Kine o neširenju“, nada se „Politiko“.

Kina je, nastojala da se pozicionira kao neutralna strana u sukobu, i uprkos međunarodnom pritisku na Moskvu Si je odlučio da Kremlj bude njegovo prvo odredište za državnu posetu nakon što je obezbedio treći mandat.

Tako da, uprkos tome što će pokazati dobru volju, francuski predsednik neće se uzdržavati da Pekingu pošalje „neke poruke“ o podršci Rusiji, posebno kada je reč o isporuci oružja, naveo je visoki francuski zvaničnik.„Nećemo da pretimo, ali ćemo da šaljemo neka upozorenja: Kinezi treba da shvate da bi slanje oružja imalo posledice po Evropu, po nas… Moramo da ih podsetimo na naše bezbednosne interese“, rekao je on za „Politiko“.

Da Makron ipak i nije u poziciji da preti Kini, i da ova poseta neće proći toliko glatko, jasno je i na osnovu toga što u svoju diplomatsku misiju vodi i „prikolicu“- šeficu Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je prošle nedelje ponovo zakuvala odnose sa Kinezima.

Ona se, na prilično pogrešan način preporučila za srdačnu dobrodošlicu Pekinga, pozivajući zemlje EU da „izbegnu rizik“ od prevelike zavisnosti od Kine.

To je naravno izazvalo brz odgovor kineske diplomatije, pa je tako kineski ambasadoru EU Fu Cong, rekao da je „malo razočaran“.

„Taj govor je sadržao mnogo lažnog predstavljanja i pogrešnog tumačenja kineske politike i kineskih stavova“, rekao je Fu.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *