МАКРОН ЗНА ШТА треба радити са Србијом!

MAKRON ZNA ŠTA treba raditi sa Srbijom!

14 maja 2017

Na spoljnopolitičkom radaru novog predsednika Francuske nema ni Zapadnog Balkana ni Srbije. Naša zemlja, kažu u Makronovom okruženju, ostaje domen Nemačke i novi francuski predsednik će slediti politiku koju bude odredila kancelarka Merkel i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Osim velikih dosijea koji se odnose na SAD, Rusiju i Kinu, novi stanovnik Jelisejske palate daće prioritet Africi.

Tokom svoje kampanje Emanuel Makron nije nijednom govorio o Zapadnom Balkanu, Srbiji i proširenju EU. To naravno ne znači da je on protiv proširenja EU na Zapadni Balkan, ali iz Pariza neće dolaziti impuls za politiku inkorporisanja republika bivše Jugoslavije i Albanije u EU. Nedeljnikovi izvori u Parizu tvrde da će Makron prepustiti u potpunosti Angeli Merkel i Zigmaru Gabrijelu pitanje Srbije i našeg regiona i da će slediti i podržavati politiku i agendu koju bude diktirao Berlin.

U tom kontekstu, kažu naši sagovornici, za Srbiju bi najbolje rešenje bilo da i sledeća vlada Savezne Republike bude koaliciona. Tako bi Zigmar Gabrijel mogao da ostane šef diplomatije i budući da je on još veći prijatelj Makrona nego što je Merkelova, mogao bi da na njega utiče oko pitanja vezanih za Srbiju, kada kancelarka bude, poslovično, tvrđa u pogledu proširenja.

EVROPA

Makronov apsolutni prioritet biće produbljivanje integracija EU. Cilj novog predsednika Pete republike je stvaranje uslova za formiranje „Sjedinjenih Evropskih Država“, odnosno federalizaciju EU koja bi bila vrlo slična onoj koja je na snazi u SAD. U svojoj knjizi-programu „Revolucija“ Makron je doslovce napisao da je produbljivanje integracija ne samo neophodno već i urgentno. On je oštro kritikovao evropske lidere koji su praktikovali omiljeni sport poslednjih godina da za sve probleme, nedaće, krize, promašaje optuže EU, odnosno da Uniju pretvore u „žrtvenog jarca“. Centralni deo programa Makronovog predsednikovanja poveren je njegovom najbližem savetniku Klementu Bonu i on će se odnositi na stvaranje EU u više koncentričnih krugova.

SAD

Odnosi sa Vašingtonom dok bude Donald Tramp u Beloj kući biće stalno na ivici noža. Ne samo zato što je Tramp otvoreno podržavao Marin Le Pen već i zbog totalne različitosti dvojice predsednika. Ta relacija biće još zapaljivija ako za šefa diplomatije bude imenovan aktuelni ambasador Francuske u SAD Žerar Aro koji, u diplomatskom koru u Vašingtonu, važi za jednog od najciničnijih kritičara novog predsednika SAD. Izuzev borbe protiv islamskog terorizma, Makron i Tramp imaju različite poglede o svim ostalim najvažnijim globalnim pitanjima, često i dijametralno suprotne.

RUSIJA

Ni sa Vladimirom Putinom neće biti ništa jednostavniji odnosi. U Makronovom timu su uvereni da se iza sajber napada na njihov izborni štab kriju ruske obaveštajne službe. I vrapci u Heksagonu znaju da je Putin navijao za Le Penovu i Fijona, baš kao što znaju da Makron neće priznati pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti će se zalagati za ukidanje sankcija Rusiji dok Sporazum iz Minska ne bude implementiran. Rečju, po pitanju Rusije videćemo kontinuitet politike predsednika Olanda: dijalog sa Rusijom ali ne nauštrb evropskih vrednosti i principa. Mnogi smatraju da će za Makrona ključni test na međunarodnoj sceni za njegov kredibilitet biti susret sa Putinom i kako će izaći iz njega.

KINA

Jedna od najzanimljivijih tačaka agende Makrona biće Kina. Dok je bio ministar ekonomije u Olandovoj vladi, bio je oštar kritičar Pekinga zbog dampinga u pojedinim industrijskim sektorima. Tu svoju bitku protiv politike uništavanja ili podrivanja konkurencije i pravila na tržištu koju praktikuju Peking i kineski biznismeni Makron ima nameru da učini evropskom, odnosno da postane jedna od prioriteta EU. S druge strane, nije isključeno da kao i Oland, s vremenom, uspostavi vrlo prisne odnose sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, tim pre što se nova pozicija Kine u vezi s klimatskim promenama podudara sa francuskom i evropskom.

Opširnije analize Željka Pantelića o predsedničkim izborima u Francuskoj i posledicama na globalne odnose možete da pročitate u aktuelnom broju Nedeljnika koji je na kioscima od 11. maja.

Digiralno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Francuska je provincija Nemackog EU Rajha. Bolje nisu mogli, smjeli niti znali. Ali grdno se varaju ako misle da ce EU Titanik izbjeci svoju sudbinu.

 2. T, says:

  Ovaj Makron mi uopšte nije jasan. Oženio se, kažu, svojom 25 godina starijom nastavnicom, koja pomalo liči na žensko, ali se ne bih kladio na njen pol, a zapravo je homoseksualac. Kažu da je Francuz ali mu politika nije francuska. Ni ime Makron mi nije jasno, jer se tako zvao navodni ubica rimskog cara Tiberija. Čini mi se da u vezi sa ovim likom ima svačeg, ali ponajmanje istine. Ala će da zasmrdi kad pukne!

 3. goran says:

  Ovaj Makron ne kontrolise ni svoju zadnjicu, pa nece kontrolisati ni Srbiju. Napred Srbi, dole Makron I bankarska mafija.

 4. goran says:

  "Na spoljnopolitičkom radaru novog predsednika Francuske nema ni Zapadnog Balkana ni Srbije. Naša zemlja, kažu u Makronovom okruženju, ostaje domen Nemačke i novi francuski predsednik će slediti politiku koju bude odredila kancelarka Merkel i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel." Merkel je Jevrejka (devojacko Kasner), a sta mislite ko je ovaj Gabrijel. Da li je moguce da ljudi ovo ne vide????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *