МАКРОНОВ ПАПИР изазвао буру у Европи! ЕВО ШТА СЕ ЗАПРАВО НУДИ СРБИЈИ

МАКРОНОВ ПАПИР изазвао буру у Европи! ЕВО ШТА СЕ ЗАПРАВО НУДИ СРБИЈИ

18 новембра 2019

Нови модел проширења Европске уније који предлаже Париз многи су означили као стратешку перестројку за Европу.

Неизбежно је и питање како би Макронов план постепеног чланства и присупа фондовима могао да утиче на евроинтеграције Србије. У Влади тврде да на државе које су већ отвориле преговоре није применљив.Европској бури не назире се крај. На турбулентну постизборну комбинаторику Макрон долива и нова правила проширења Уније. Од четири принципа на којима се заснива француски предлог, недоумице изазива могућност назадовања и кажњавања за неспровођење реформи.

Охрабрује међутим, могућност приступа милионима из богатих кохезионих фондова уније, према којима су претприступни, које сада користимо, на нивоу џепарца.

– Мени се у сваком случају чини да би ово било боље него што је процес преговора, зато што би се успоставио другачији систем који би функционисао по принципу награде и где бисмо ми имали једну прилично јаснију трајекторију. Са друге стране, имали бисмо и могућност приступа и кохезионим фондовима, директне сарадње у моменту када су одређена поглавља затворена – каже Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове.

Француска улога унутар Европске уније све је јача, али у Влади Србије чекају да чују и став других чланица и Европске комисије. Прецизно читајући француски нон пејпер, процењују да на Србију није применљив.

Југослав Милачић, саветник министра за европске интеграције каже да не види на који начин би такав модел био применљив на државе које су већ отвориле преговоре и подсетио да је Србија отворила преговоре још у јануару 2014.

– Ако би неко желео да Србију врати на почетак, или у неку другу фазу, морао би прецизно да одреди у којој би се то фази ми сада налазили, у нашем процесу и које то још критеријуме нисмо испунили од оних за које смо већ добили похвале и отворили поглавља – каже Милачић.

За утеху је то што је Французима партнерство са Србијом стратешки интерес, јер модел који су пласирали отежава улазак у унију, неке су од првих реакција.

– То што нама Французи нуде да ми заседамо у Савету министара, а без права гласа, да ли је то демократија – упитао је Слободан Зечевић са Института за европске студије.

– Ми ту не можемо да утичемо на доношење одлука, ми ћемо ту бити само као посматрачи, као неко ко је присутан. Ово је нека замена за нешто, то је као кад идете у биоскоп, да гледате филм а пре тога гледате најаву других филмова и рекламе, е то је то – каже Зечевић.
Француској, је кажу, стало да контрира Немачкој која је за флексибилније проширење и без реформе саме уније.

Став немачке српској влади је важан, али док се свих 27 чланица званично не договори, Србија евроинтеграције наставља као и до сада.

Да ли ћемо од Нове године имати и нова правила проширења, први део одговора добићемо у уторак када ће о француском и другим предлозима разговоратаи европски министри у Бриселу.

Процењује се да би за Србију било најлошије ако се око новог модела проширења, било ког, унија дуго не усагласи, јер би то могло да продући наше преговоре.

KOMENTARI4 коментара

 1. petrovgrad says:

  Umislio da je Napoleon. Taj nema snage da se obračuna sa Marokancima i Alžircima. Francuska kao sve zapadnoevropske zemlje polako al sigurno pdadaju pod islam.

  • persida says:

   Ne ume da resi nijedan problem u Francuskoj, a sad ce da resava balkanske probleme. Makrona u ludnicu, Le Pen za predsednika.

  • Beli Orao says:

   Петровграду , тачно тако као што си написао!!!

 2. Armagedon says:

  'оће ови наши, па 'оће у тај ЕУ куплерај, мисле да је театар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u