Макронова партија победила у Француској

Makronova partija pobedila u Francuskoj

11 juna 2017

Stranka Republika u pokretu, francuskog predsednika Emanuela Makrona, osvojila je najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, preneli su večeras francuski mediji prve procene izlaznih anketa čime su poražene tradicinalne stranke, levica i desnica, koje su se smenjivale na vlasti u Francuskoj oko 60 godina.

Makronov centristički pokret je osvojio od 32,2 do 32,9 odsto glasova, desničarski Republikanci od 20,9 do 21,5 odsto, ekstremno desničarski Nacionalni front oko 14 odsto, radikalna levica 11 odsto a socijalisti, doskora na vlasti, 10,2 odsto glasova, rezultati su ankete instituta za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria.

Potpredsednik Nacionalnog fronta Florijan Filipo izjavio je večeras da su prve procene razočaravajuće za tu stranku i pozvao pristalice ekstremne desnice da u drugom krugu izađu u većem broju.

Razočarenje u prve procene izrazila je i desnica. Generalni skeretar Republikanaca Bernar Akoaje ocenio je da su rezultati „razočaravajući za desničarsku porodicu“, dok su socijalisti priznali da su zabeležili jedan od najlošijih rezultata.

Makronov pokret mogao bi posle drugog kruga da osvoji 400 od ukupno 577 poslaničkih mesta, što je daleko više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *