МАКРОНОВЕ РЕЧИ УЗДРМАЛЕ РЕГИОН: „Мора да се исправи неправда према Србији“

MAKRONOVE REČI UZDRMALE REGION: „Mora da se ispravi nepravda prema Srbiji“

30 avgusta 2019

Dok šefovi diplomatija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana danas i sutra razmatraju „regionalnu saradnju“, predsednik Emanuel Makron je od francuske diplomatije zatražio da radi na „ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope“.

– Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope – naglasio je u utorak Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svetu, preneto je danas.Makron je podvukao da se u „svetu koji se strategijski i geopolitički menja“, u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati „s našim susedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu deluju umesto nas“.

Francuski predsednik je naveo da će „inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska“ i dodao da „i tu Nemci imaju svoje zamisli, a moram reći delotvornije i više strateške od naših“.

– Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad – rekao je predsednik uz opasku da je u julu u Srbiji primetio da je „ludo to da je još 2001. godine bila poslednja poseta“ nekog šefa francuske države Srbiji.

– Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani – ocenio je Makron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelji humanizam, renesansa i prosvetiteljstvo, ali i zaključio da „bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svetu“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Balkanski defetisti,kukavice,izdajnici,naslednici komunjarskih kopiladi,dosovci,antisrbi,će da dožive kolaps po svakom pitanju,jer im je gazda u fazi krepavanja.

  2. Ivke says:

    More samo da nam niste odmagali nebi bilo frke

  3. Marko st says:

    Nije tebe nijedan Srbin docekao pervertitu franacki...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *