Мале таjне бунтовника

Male tajne buntovnika

27 marta 2015

Male-tajne)_620x0Uloga Eriha Hecla u komadu s pavanjem „Male tajne“ Gorana Markovića, novi je lik u širokom teatarskom spektru Predraga Ejdusa. Priča o pozorišnoj družini, oformljenoj uoči Drugog svetskog rata, koja je kasnije postala jezgro Beogradskog dramskog, da bi se raspala krajem pedesetih (posle zabrane izvođenja komada „Čekajući Godoa“) – premijerno će biti odigrana u nedelju, 29. marta, na sceni „Madlenijanuma“. Kako ističe autor, komad je zasnovan na istinitim zbivanjima ali je „pomešan“ sa mnoštvom izmišljenih događaja.

Pred gledaocima će se naći ne samo hronika o jednoj pozorišnoj trupi čiji je mecena bio bogati trgovac Petar Radovanović, nego i muzika između tridesetih i pedesetih godina prošlog veka. Erih Hecl je stvarna ličnost, ali je sve ostalo „izmaštao“ Marković. S njim je naš poznati glumac već sarađivao u predstavama „Govorna mana“, i „Delirijum tremens“, a i ovog puta biće to komad o sudbini umetnika…

– Moj pozorišni junak bio je operski reditelj u Beogradu. Po priči, reč je o Jevrejinu koji je emigrirao iz Nemačke i Austrije, gde je počeo karijeru kao dramski reditelj. Mecena Petar Radovanović hteo je da napravi autentično pozorište,zato je pozvao Hecla da se nađe na njegovom čelu – otkriva Ejdus. – Bežeći od nacizma, ovaj pozorišno obrazovani čovek našao se u Beogradu. Ušao je u vezu sa poznatom ruskom balerinom, kao ilegalac krio se u ratnim godinama i povremeno tajno odlazio u trupu da bi podučavao glumce sistemu Stanislavskog. Nije dočekao kraj rata, poginuo je 1944..

Naš popularni umetnik ističe da se i njegova životna priča sastoji od sličnih akcija: već kao mlad zaigrao je u Narodnom pozorištu, ali je paralelno s ljudima sličnih umetničkih i političkih tendencija stvarao „ad hok“ pozorišne trupe.

– Prapočetak te priče bili su Olivera i Rade Marković, sa grupom umetnika o kojima govori predstava „Male tajne“. I to je još jedna stvar koja me vezuje za Gorana. Moje trupe bile su „Pozorište pod razno“, scena u Studentskom gradu, Kult teatar. I na to sam ponosan. Moguće je, ali nije lako – da se uvek oko neke ideje okupe mladi ljudi, sličnih umetničkih talasnih dužina. U tom radu ima i subverzije, jer oni žele da kažu nešto o sebi i svom vremenu. Takve trupe se dugo rađaju i stvaraju, ali nažalost, obično se iznenada gase i nestaju.

Vraćajući se na priču „Malih tajni“, Ejdus dodaje da je osobenost ove družine, potreba da budu drugačiji od repertoarskih pozorišta, i po načinu igre i po načinu rada:

– Donosili su uvek nešto novo, kao sve grupe koje žele da ispričaju priču, nemoguću u institucionalnom teatru. Imali su potrebu da progovore o drugačijim temama. Odvažili su se da na scenu postave Ibzenovu „Noru“, revolucionarno delo za to vreme.

GLUMAČKA PODELA

KOMAD „Male tajne“ nastao je po tekstu i u režiji Gorana Markovića, sedam godina posle knjige sa istim naslovom. Muziku je napisao Zoran Simjanović, scenograf je Nebojša Bradić, kostimograf Dragana Ognjenović, koreograf Mirko Knežević. U predstavi, pored Ejdusa, igraju Marinko Madžgalj, Tihomir Stanić, Srđan Timarov, Petar Benčina, Andrijana Oliverić, Branislava Podrumac, Miodrag Radonjić, Miloš Anđelković, Rade Ćorić i Andrija Kuzmanović.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *