Malezija naoružavala Armiju BiH tokom rata, kršila embargo UN

Malezija naoružavala Armiju BiH tokom rata, kršila embargo UN

22 maja 2013

Armija BiHAhmad Kamil bin Džafar, bivši generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Malezije, u svojim memoarima priznao da su ratni predsednik BiH Alija Izetbegović i tadašnji visoki funkcioner Haris Silajdžić tražili od Malezije pomoć u naoružavanju muslimana tokom proteklom rata u BiH i da je ta država kršila embargo UN da bi im pomogla, saznaje “Telegraf.rs“.

Pomoć koju je BiH dobila od Malezije, ali i drugih zemalja kontakt grupe, bila je od suštinskog značaja za tadašnju armiju RBiH da se konačno suprotstavi Srbima, a Džafar je uveren da je to muslimanskoj strani dalo bar minimalne mogućnosti da izgradi svoju poziciju u pregovorima koji su na kraju doveli do mirnog rešenja.

U delu memomara pod nazivom “Kršenje embarga: Zašto je Malezija organizovala vojnu pomoć Bosni”, koji objavljuje malezijske dnevni list “New Straits Times”, Bin Džafar navodi da je malezijsko angažovanje bilo zasnovano na poštovanju pravde i suvereniteta mlade, nove nacije, a ne na verskim principima, kako bi mnogi pomislili.

“Sećam se da me premijer pozvao 1992. godine na sastanak, gde mi je saopštio da Malezija mora brzo da pomogne Bosancima”, piše Džafar.

Dodaje da je, kao deo napora da se pomogne BiH, bio i njegov put u Njujork, gde se susreo sa svim glavnim urednicima medija, ali i put u Vašington, gde je razgovarao sa senatorima i drugim zvaničnicima, a sve s ciljem da se ukaže na vojnu neuravnoteženost u sukobu, gde su žrtve bili muslimani, ostavljeni “na milost i nemilost agresora”.

Navodi da je uspeo da dobije odobrenje malezijskog premijera da organizuje dva međunarodna foruma, jedan u Bonu, a drugi u Londonu. Na ove forume su pozvani kako evropski parlamentarci, tako i neki američki senatori.

“Kada sam se susreo s premijerom Harisom Silajdžićem i predsednikom Alijom Izetbegovićem na jednom od sastanaka kontakt grupe Organizacije islamske konferencije (danas je to Organizacija islamske saradnje) oni su me zamolili za pomoć, bilo u novcu ili drugoj materijalnoj pomoći, te su me pitali da li Malezija može da ubedi i druge muslimanske zemlje da pomognu”, piše Džafar, preneli su banjalučki mediji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *