MALEZIJSKI PREMIJER: Želimo nezavisnu istragu o obaranju aviona

MALEZIJSKI PREMIJER: Želimo nezavisnu istragu o obaranju aviona

6 septembra 2014

avion maleyijskiMalezija traži nezavisnu i otvorenu istragu o obaranju malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas malezijski premijer Hadžib Tun Razak tokom razgovora sa australijskim premijerom Tonijem Ebotom u Kuala Lumpuru.

Malezija insistira na potpunoj, nezavisnoj i transparentnoj istrazi koja će omogućiti izvođenje krivaca pred lice pravde, rekao je Razak.

On je, međutim, priznao da je veoma teško utvrditi ko je odgovoran za tragediju u kojoj je 17. jula poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Proći će nedelje pre nego što međunarodni stručnjaci budu ponovo mogli da pristupe mestu nesreće u Ukrajini, ali malezijski stručnjaci su spremni da odu tamo čim bude moguće, dodao je Razak, prenosi Itar-Tass.

Holandski Savet bezbednosti je ranije saopštio da će rezultati preliminarne istrage o obaranju aviona biti objavljeni 9. septembra.

Preliminarni izveštaj će biti zasnovan na informacijama iz dostupnih izvora.

Istraga i sastavljanje konačnog izveštaja trajaće još nekoliko meseci, naveo je Holandski savet bezbednosti u saopštenju, dodajući da planira da objavi finalni izveštaj godinu dana posle nesreće.

NOVA FAZA POTRAGE ZA NESTALIM AVIONOM POČINjE ZA DVE NEDELjE

Intezivna podvodna potraga za nestalim malezijskim avionom počeće za oko dve nedelje, izjavio je danas australijski premijer Toni Ebot tokom posete Kuala Lumpuru.

Ebot je rekao da će potraga za avionom, koji je iz neobjašnjivih razloga skrenuo sa putanje na letu Kuala Lumpur-Peking 8. marta sa 239 putnika i članova posade, trajati koliko god bude neophodno.

Australija predvodi operaciju potrage za avionom koji se, kako se pretpostavlja, srušio u južnom delu Indijskog okeana kod zapadne obale Australije, mada u velikoj potrazi iz vazduha, sa vode i ispod vode do sada nije pronađena olupina, navodi AFP.

Posle razgovora sa malezijskim premijerom Nadžibom Razakom, Ebot je kazao da će nova faza potrage početi „za oko dve nedelje“.

„U podvodnoj potrazi će biti upotrebljena najbolja postojeća tehnologija. Ona će trajati koliko god bude potrebno da se pretraži dno okeana“, dodao je Ebot.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *