Mali, čiji si? HNS-ov? Pa šta ne kažeš!

Mali, čiji si? HNS-ov? Pa šta ne kažeš!

26 marta 2013

ante_tomic1Piše: Ante Tomić

Dečko ima dvadeset četiri, diplomu trogodišnjeg studija menadžmenta na Veleučilištu u Slavonskom Brodu i nula dana radnog iskustva. Netko s takvim referencijama, znate i sami, može se smatrati sretnikom dobije li kantu tople pjene i žutu četvrtastu spužvu u praonici automobila u podzemnoj garaži trgovačkog centra.

Google i Microsoft nisu zaista zaposlili mnogo njih sa završenim trogodišnjim studijem tako prestižne visokoškolske ustanove kao što je Veleučilište u Slavonskom Brodu. Agenti headhunteri, koji unosnim ugovorima vrbuju naročito bistre i nadarene studente London School Of Economics, tek se rijetko sjete provjeriti ima li koji genijalac na Veleučilištu u Slavonskom Brodu.

Dođete li u Americi na intervju za posao s takvom diplomom, poslodavac će posumnjati da ste bivši zločinac koji je dopisno studirao prekraćujući tegobne kažnjeničke dane. Ipak, dvadesetčetverogodišnjaka o kojemu govorimo, Matej Zovkić se on zove, ekspresno su zaposlili na neodređeno vrijeme i dali mu peteroznamenkastu plaću pomoćnika glavnog direktora velikog javnog poduzeća.

U čemu je stvar, pitate se vi sada. Eh, pa znate, mladić je u Hrvatskoj narodnoj stranci. Pojavio se jednog dana sa stranačkom značkicom na reveru, a ispred njega je već išao glas da je štićenik prvog čovjeka kompanije, također haenesovca. To je bilo dovoljno da se svi stanu klanjati pred njim.

Zaposlenici su smjerno pognute glave padali po sintetičkim sagovima kojima je Zovkić koračao, a ako bi mu se tkogod makar i slučajno suprotstavio, bio je dolično kažnjen. Jedna nevoljna, neobaviještena tajnica donijela mu je tako pripravnički ugovor na određeno vrijeme, kakav se obično daje klipanima koji su se tek zaposlili, i bila oštro ukorena kako će dobiti otkaz ponovi li još jednom takvu nečuvenu, odvratnu drskost.

Škola, jezici…

U državnim i javnim poduzećima i agencijama vladaju takvi poslovni običaji. Kad vas zapošljavaju, nekad će vas pitati što imate od škole, nekad će im biti važnije dotadašnje radno iskustvo, zanima ih tu i tamo koje strane jezike govorite i jeste li vješti s kompjutorom, no ono iznad svega, pitanje svih pitanja, jest: “Čiji si ti, mali?”

Prije nekoliko godina, dok je HDZ drmao, dolazili su tako s barba Lukinim pismom ili na preporuku solinskog župnika don Vinka Sanadera, a danas je dobitni listić iskaznica Hrvatske narodne stranke. Članstvo u HNS-u kao da čudesno preporođuje osobe, čini ih inteligentnijim, sposobnijim, okretnijim, bržim, mlađim, višim, zgodnijim, a navodno i spolno moćnijim. Naziv “Hrvatska narodna stranka” na engleski se uobičajeno prevodi kao “Enlarge your penis”.

Od izbora do izbora svjedočimo uvijek istim neveselim prizorima u ministarstvima, državnim agencijama i javnim poduzećima i upravo je frustrirajuće gledati kako nekvalificirane budale s jednim stranačkim iskaznicama redovito smjenjuju razbojnici s drugim stranačkim značkama na reverima. Dolaze svake četiri godine sve neodgojeniji i bahatiji.

Pomislili biste možda da će nešto naučiti iz primjera svojih prethodnika, da će ih učiniti skromnijima i opreznijima kad se sjete kako su hadezeovci prije njih odletjeli. Ali, nema pomoći, ljudi ne bivaju pametniji. Moć im sasvim pomuti razum.

Uvjereni u svoje nebesko poslanje i besmrtnost, izdiru se na vozače, otkazima prepadaju jadne tajnice i nemaju mira dok i zadnjeg retardiranog nećaka ne uhljebe na mjestu pomoćnika direktora.

Ima li ih na Euroviziji?

Takav je klijentistički bezobrazluk zavladao da HNS čak i u cirkularnim e-mail porukama svojima nudi poslove u državnim i javnim ustanovama. Bez kriterija zapošljavaju članstvo, jednom uzimaju gotovo maloljetne, a drugi put iz penzije, i tolika je njihova želja da svaku poru društva prožmu da zapravo čudi kako je i izbor za pjesmu Eurovizije bez njih prošao.

Ali, dobro, nema veze, ako ih i nema na Euroviziji, propjevat će valjda netko od njih za četiri godine na Državnom odvjetništvu. Čuli smo kako barba Lukini i don Vinkovi pjevaju i živo nas zanima kakvi su ovi današnji, HNS-ovi talenti.

(Slobodna Dalmacija – Split)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *