„МАЛИ ТРАМП“ ПОСТРОЈИО ШИПТАРЕ: Американци припремили нову владу у Приштини!

„MALI TRAMP“ POSTROJIO ŠIPTARE: Amerikanci pripremili novu vladu u Prištini!

30 maja 2020

Tvrdoglavo držanje blokade za robu iz Srbije očigledno se obilo o glavu premijeru privremenih prištinskih institucija u ostavci Aljbinu Kurtiju.

Za njega je već nađena zamena bez izbora, i to uz blagoslov američkog predsednika Donalda Trampa i Evropske unije.Poštovanje odluke

Kormilo nove vlade trebalo bi da preuzme dosadašnji zamenik premijera Avdulah Hoti, inače funkcioner DSK Ise Mustafe, jer je kosovski ustavni sud odlučio da potvrdi dekret predsednika Hašima Tačija o njegovom imenovanju za mandatara nove vlade.

Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da bi svi trebalo da poštuju ovu odluku.

– Ustavni sud je doneo odluku. Da bi se osigurali mir i stabilnost i podržao integritet kosovskog pravosudnog sistema, svi moraju poštovati odluku suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao sa narodom Kosova i njihovom vladom – izjavio je Ričard Grenel.

Na poštovanje odluke suda pozvala je i Evropska komisija, a Tači je, uz poziv da se što pre formira nova vlada, naglasio da se u narednom periodu mora ojačati odnos sa SAD. Upravo je Kurti glavni krivac za poljuljane odnose Prištine i Vašingtona, jer je uporno ignorisao zahteve Vašingtona da se takse na srpsku robu ukinu. Budući mandatar Hoti bio je jedan od najglasnijih u Kurtijevoj vladi, koji je insistirao na američkom stavu.

Kurti najavljuje protest

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun upozorava da ovaj potez s Hotijem kao mandatarom može biti korak ka političkoj stabilizaciji ili ka daljem produbljivanju krize u kosovskom političkom životu. Drecun napominje da će u novoj većini verovatno biti i kreator taksa Ramuš Haradinaj, dok lider Samoopredeljenja najavljuje proteste.

– Hoće li ovo s Hotijem doprineti nastavku dijalogu ne može se znati dok se ne razreše ključne dileme. Prvo, nova većina treba da u potpunosti ukine takse i odustane od priče o nekakvom reciprocitetu. Bez toga nema nastavka razgovora. Drugo, ne znamo ko će u ime Prištine biti sagovornik Beograda, a neophodan je kredibilan pregovarač, koji će imati političku snagu da dogovoreno i sprovede – kaže Drecun.

Mustafa je rekao da postoji šansa da sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati za novu Hotijevu vladu bude sazvana već za danas ili najkasnije za ponedeljak.Udružili se protiv Kurtija

DSK, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), koje su deo nove koalicije, pozdravili su odluku Ustavnog suda. Hoti je rekao da tom odlukom niko nije izgubio.

– Vraćanje poverenja među nama i poštovanje institucionalnog poretka naša je zajednička obaveza. Zajedno sa našim strateškim prijateljima, SAD i EU, marljivo ćemo raditi na realizaciji naših težnji ka evroatlantskim integracijama – napisao je Hoti na Fejsbuku.

Kurti pak smatra da se Ustavni sud „stavio na stranu državnih otmičara“. On najavljuje da će narednih dana informisati građane o narednim političkim koracima.

(Kurir)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Hm, državni otmičari su svi šiptarski lideri samo što sad se otimaju medjusobno unutar Kosova.

 2. Slobodanka says:

  Hm, državni otmičari su svi šiptarski lideri samo što sad otimaju se medjusobno unutar Kosova. Da su već napravili "veljiku A." i unutar nje bi se medjusobno otimali. Prelistajte vesti iz Tirane kako se oni konfrontiraju izmedju sebe. Oni su složni samo kad je u toku akcija otimanja od drugih suseda, ali kad to obave nastavljaju sa istim štetnim igrama medjusobno.

 3. milorad2 says:

  dovatiće se mafija medjusobno sada, oni više neznaju de je levo i počinje STRAH, jer vide da su ostavljeni na cedilu i da će uskoro da odgovoaraju za užase koje su počinili.A u strahu su velike oči:)Ali prvo će da budu pocepani u evropi biće masivnih hapšenja njihovih "mula" i organizacija kao ovde što je stefanovcić pocepao crnogorsku mafiju,koja je bila podizvodjač šiptarskih klanova za uvoz kokaina iz kolumbije u EU.Sve je to išlo preko nas , bosne ,bugarske, rumunije hrvatske a na početku preko španije , ali ih je tamo policija suzbila kaoi što je u češkoj i slovačkoj razbijena šiptarska mafija koja je bila deo rumunsko, bugarskog kanala uvoza.

 4. Bora says:

  Osudjeni su na propast, veruj mi...

 5. Beli Orao says:

  Ja bi ih postrojio i džubra nebi bilo na ovom svijetu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *