Мало чудо природе: Бори се против рака и лошег расположења

Malo čudo prirode: Bori se protiv raka i lošeg raspoloženja

8 oktobra 2016

611154_pumpkin-1678889-1920_f

Malo čudo prirode za koje i nismo toliko svesni o njegovoj hranljivoj vrednosti je golica, ili kako je nekima poznatija, semenka bundeve. Ona je pomoćnik u borbi protiv kancerogenih ćelija, ali i protiv lošeg raspoloženja.

Golica je bogata proteinima, magnezijumom, vlaknima, manganom i fosforom. Kako bismo ojačali imunitet i pomogli organizmu da razvija ćelije u organizmu, poboljšali spavanje, vid i kožu, potreban nam je cink, a upravo golica sadrži visok procenat cinka.

Ove čudesne semenke sadrže jedninjenja koja pomažu organizmu da se izbori protiv kancerogenih ćelija.

Nemačke studije pokazuju da žene koje prolaze kroz menopauzu, a unose dnevno preporučenu dozu golice, smanjuju rizik od raka dojke za čak 23 odsto.

Semenke bundeve su jednako hranljive u svakom obliku.

Ulje iz semenke bundeve je veoma delotvorno u tretmanu kod uvećane prostate. To ulje sadrži fitohemikalije i antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu i time sprečava nastanak ćelija koje izazivaju rak.

One su odličan izvor proteina i ključna su namirnica u borbi protiv viška kilograma. Šaka golice sadrži u proseku pet grama proteina, koji vam pomažu da se osećato sito.

Golica je preporučljiva i za mentalno zdravlje organizma, jer pomaže u borbi protiv stresa.

Ali kako je svako jezgrasto voće kalorično, tako je i golica. Šolja golice sadrži oko 285 kalorija, tako da nije preporučljivo konzumirati više od 30 grama ove izuzetno hranljive namirnice.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Kada sam bio mali nisu nam davali da jedemo seme od bundeve zato što od njih raste guša. Kasnije sam tamanio te semenke, nepečene, samo osušene. Ukusne, glava boli, samo je dosadno da se ljušti – taj problem sam rešio razmišljanjem dok sam ih ljuštio. Guša mi još nije porasla, a rak ne dejstvuje, samo ćuti i vreba.

  2. Kosovac says:

    Dalje, treba jesti i semenke od jabuke, od njih raste inteligencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *