МАЛО КО ЗНА ЗА ОВО! Овај човек је две деценије ВЛАДАО СРБИЈОМ ИЗ СЕНКЕ!

MALO KO ZNA ZA OVO! Ovaj čovek je dve decenije VLADAO SRBIJOM IZ SENKE!

5 januara 2018

Misteriozni mag, guru i duhovni vođa srpske intelektualne i političke elite. Čovek koji je dve decenije vladao Srbijom iz senke… Jedini je smeo da opsuje Tita, doveo sa Amerikancima Slobu na vlast i ubrzo se okrenuo protiv njega okupivši oko sebe buduću opoziciju, koja je godinama kasnije sprovela Peti oktobar. Projekat rušenja Miloševića nije sproveo jer ga je pretekla smrt 1990. godine.

Psihijatar Veselin Vesko Savić, slažu se sagovornici Srpskog telegrafa, od kojih su se mnogi intenzivno družili s njim, godinama je vladao iz senke. Salonsku terapiju kod „ludog Veska“, kako su ga zvali zbog nesvakidašnjih metoda lečenja, prošla su najzvučnija imena srpske političke scene, posebno opozicione, sedamdesetih i osamdesetih godina, a on ih je, kako je govorio, lečio od straha od Tita.

CRVENI BEOGRAD

Kako svedoči novinar Milomir Marić, jedan od najboljih poznavalaca tog doba, Veskov čudni put od ruskog agenta do najpoverljivijeg američkog čoveka učinio ga je mitskom fugurom srpske političke i intelektualne scene.

Na seansama u Savićevoj ordinaciji smenjivali su se, pojedinačno ili grupno, u istim ili različitim periodima, Dobrica Ćosić, Milovan Đilas, Matija Bećković, Dragoljub Mićunović, Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, pesnik Stevan Raičković, misteriozna Jevrejka Klara Mandić… Njemu je, kažu, Drašković posvetio svoje najčitanije knjige, a „Doktor Aron“ Duška Kovačevića u stvari je Veselin.

– Kompleksna ličnost Veska Savića izrodila je opoziciju devedesetih i sve one koji su došli na vlast posle Miloševića. Njegova harizma, energija i duhovitost učinili su da usred Titovog crvenog Beograda postoji jako antititoističko jezgro – kaže za Srpski telegraf Milomir Marić, koji se detaljno bavio Savićevim likom i delom i dodaje:

– Kao jedini koji je znao tajnu ko je zapravo Josip Broz jer se pričalo da je to doznao kao bivši član Kominterne i agent ruske službe NKVD, Savić je ritualno okupljao sve one koji su verovali da je otac nacije manijak i fatalan za Srbe i pred svima ga sočno psovao.

MLADI BANKAR

Upravo se u Savićevom salonu prvi put pojavilo ime Slobodana Miloševića. On je nakon povratka iz Amerike, u vreme kada je kao profajler radio i za britanske službe, krugu koji je okupio objašnjavao da je tada nepoznati bankar prava osoba koja će osloboditi Srbiju.

Trojica psihijatara koja su krojila sudbinu Srba

– Veselin Savić

– Jovan Rašković

– Radovan Karadžić

– Po nekim američkim izvorima, navodno su se doktor Savić i Milošević sreli upravo u Americi onda kada je Milošević tamo bio kao bankar. O tom susretu CIA ima vrlo malo podataka, ali neki izvori misle da je upravo Vesko bio taj koji je američke vlasti ubedio da se ovom čoveku mora pomoći da dođe na čelo Komunističke partije Srbije. S druge strane, ukoliko možemo verovati jednom američkom izvoru, Savić je od Amerikanaca dobio nalog da prouči psihološki profil mladog bankara nakon čega su ga doveli na vlast – navodi Marić.

Ipak, vrlo brzo Vesko shvata da Milošević nije čovek koji može da reši probleme Srbije i tada organizuje opoziciju, ali umire pre čuvenih demonstracija 9. marta 1991, koje je sam i osmislio.

– Činjenica u kom je trenutku umro baca senku sumnje na ceo slučaj. Da je ostao u životu, 9. mart bi kao prevrat uspeo. Ovako, on je bio samo burleskna manifestacija njegovih pobunjenih pacijenata, koji nisu znali kako dalje, čega smo mi i danas svedoci – poručuje Marić.

Neki od učesnika seansi

Dobrica Ćosić
Milovan Đilas
Matija Bećković
Dragoljub Mićunović
Vuk Drašković
Vojislav Šešelj
Stevan Raičković
Klara Mandić
Metod lečenja

Doktora Savića su zvali „ludi Vesko“ zbog neobičnih metoda lečenja i neobičnosti u oblačenju. Imao je običaj da sedi u stolici ili leži u krevetu okružen pristalicama i da im priča. Umeo je da se prodere na pacijente, ali i da zaurla na okupljene političare i intelektualce i opsuje im „majku komunističku“. Kako je objašnjavao, to je bilo u svrhu jačanja njihove ličnosti, pa su samo oni psihički najstabilniji mogli da dođu na sledeće okupljanje.

Psihološki profil Miloševića koji je napravio za CIA

Slobodan Milošević je vrlo zanimljiva osoba sa jakim egom i jakom aurom. Njegov karakter mešavina je sasvim antinomičnih osobina koje na prvi pogled mogu izgledati konfuzno, ali su zapravo idealne za razbijanje komunizma. Jake socijalne i komunističke ideje pomešane su sa arhetipskim nacionalnim osećanjima, stoga je moje mišljenje da ovaj čovek više nego iko drugi iz partije može izvesti promenu nad narodom čije je mentalno stanje isto tako rovito i u suprotnostima. Potencijalni problemi se tiču njegove supruge, za koju je infantilno vezan. Problem samoubistava u njegovoj porodici bi mogao postati prednost jer je to neka vrsta kompleksa i rešenosti da nikada ne okonča na taj način.

Dva puta klinički mrtav

Doktor Savić je dva puta kao mlađi preživeo kliničku smrt. Od tada je, kažu njegovi nezvanični biografi, iskazivao veliko interesovanje za fenomen života posle smrti i pojedine okultne metode koje primenjuju u drugim kulturama. Prema rečima kolega, bio je priznat kao stručnjak na zapadu, posebno u Americi.

 ŠTA SU REKLI O DOKTORU SAVIĆU

Vesko je bio normalniji i pametniji od svih svojih gostiju na seansama, pravi genije. Imao je široko obrazovanje mimo psihijatrijskog. Gajio je neobičan imidž, a u isto vreme dobroćudan. Ne znam ni koliko puta sam išao od 1982. godine, kada me je prvi put odveo tamo Vuk Drašković. On je rekao da hoće da me vodi kod jednog interesantnog čoveka i pristao sam. Tamo sam sretao ljude raznih fela. Imao je velikog šarma i niste mogli na njega da se naljutite šta god da vam je u lice govorio iako to mnogo puta nije bilo nimalo prijatno.

Matija Bećković: Sećam se kad je Žarku Brozu opsovao oca

Bio je moj iskreni prijatelj i najbolji doktor za zdrave. Kod njega se okupljao ceo Beograd i pomagao je svima. Bio sam prisutan kad je Žarku Brozu opsovao oca, ali ga je Žarko više poštovao i više ga se plašio nego Tita. Sećam se jedne spiritističke seanse u njegovoj kući na Vračaru kada je dozivao duh Tita da mu se javi i pitao ga da li je konačno počeo nešto da radi na onom svetu.

Olivera Katarina: Terao me da snimim ploču s Đilasom

Izuzetna ličnost i moj veliki prijatelj. Veoma je radio na mirenju Srba i uvek nam govorio da smo budale što se svađamo. Originalan u svojim govorima koje je izlagao sa velikim šarmom, a među nama koji smo ga posećivali bio je jako voljen i pun razumevanja. Sećam se da je imao ideju da snimim LP ploču za američko tržište sa Milovanom Đilasom, gde bi Đilas s jedne strane svirao gusle, a ja na drugoj strani pevala izvorne pesme. Nisam pristala na to! Zato sam njegovoj supruzi i njemu zauzvrat priredila koncert za pamćenje u svom stanu, sa tamburašima iz Skadarlije.

Dejan Lučić: Birao agente za britansku službu

Vesko Savić je za englesku obaveštajnu službu najpre radio kao tiper, a zatim kao profajler. Kao tiper on je obeležavao ljude kao potencijalne agente neke službe, a onda ih namamljivao da budu njegovi prijatelji i pacijenti da bi mu se poveravali. Britanska služba zadužila ga je da beleži njihove psihičke karakteristike da bi saznala na koji način se može njima manipulisati.

(republika.rs)

BONUS VIDEO: 

KOMENTARI19 komentara

 1. Aleksandar says:

  Nemojte biti naivni. Koji mag? To što je "lečio" Vuka Draškovića (lečio ga je i Jova Rašković, eno vam slike u "Dugi") ne čini ga vladarem iz senke. Vesa je bio pičnut i nedopečen, a sedamdesetih su bila u modi New Age trabunjanja.

 2. Ivan Grozni says:

  Izgleda da koga je god "lecio"nije ga izlecio. Ostali ono sto su i bili

  • Mali Vuk says:

   ... ne da ih nije izlecio vec im se psihicko stanje drasticno pogorsalo.

 3. Ognjen says:

  Nema vladanja iz senke to je nebuloza za naivne. Vlast je realna stvar. Zar sad trebamo da skinemo krivicu sa nekih vladara i kazemo da su bili hipnotisani. Ali ovaj Maric zna da soli mozak narodu ovo je njegova tipicna metoda. Jos ce se posle kazati da je on iz senke upravljo Srbijom a jasno je da je on obican klovn. Ako nema hrabrosti da se bori protiv budala zasto nam onda maze oci.

 4. ilija says:

  ovo sve je istina

 5. goran says:

  Vlast jeste realna, ali joj izvori nisu vidljivi. Glupi se pecaju na ono sto je predstavljeno kao vlast. Pametni znaju da sve ono sto se provlaci po medijima predstavlja samo teatar i nista vise. Da li ste ikada videli da mediji raspredaju o zivotu Rotsildove familije? A doticna familija je najbogatija na planeti. Za one koji misle da su Bil Gejts ili nas Miskovic bogatiji od Rotsilda, imam samo pozdrav.

  • hary neron says:

   Ima i mnogo bogatijih od Rothschilda a to su oni čiji novac Rothschildi plemenite diljem sveta. Rothschildi su samo bankari, posrednici, i ništa više.

 6. Milutin says:

  Takozvani ludi Vesko.

 7. Rade says:

  Ma obična prozapadna drukara koja je radila protiv svog naroda,naravno protiv Srba.

  • dragana says:

   bio je vrhunski strucnjak I Srbin

 8. Neša says:

  Po običaju preterujemo. Kako je izlečio Draškovića videli smo. Ali svakako zanimljiva figura i dobra kao turistička atrakcija Srbije.

  • Mirjana Janiš says:

   Kupova je zanata, lutanjem po gužvama. A ja čitala, i čitala u Univerzitetskoj biblioteci, diplomirala Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik i danas gledam kako su svi novinari, bez pismenosti učeni ljudi. Kako se postaje novinar? Lutanjem po svetu.

 9. miki says:

  Jos jedan razlog zasto smo tu gde jesmo.

 10. stari doktor says:

  Lično sam ga poznavao, vodio nas je po ludnici,nas studente medicine starijih semestara, na vežbama iz psihijatrije. Tada smo imali prilike da ga upoznamo, i diveći njegovoj britkoj misli, zavolimo. Između ostalog, u ono ludo komunističko vreme, on nam je priopovedao o ljudskoj duši i o njegovoj metodi kako je uspeo da izmeri njenu težinu u trenutku kada je napuštala tele umirućeg. Sve je to bilo tako fascinantno, a istovremeno duboko humano u svemu što je govorio, da sam ga za ceo svoj dugi život zapamtio i počesto sećao u svojim razmišljanjima o životu posle smrti. Neobičan kao čovek, vrhunski intelektualac uopšte, a posebno psihijatar, plenio je sve oko sebe.

 11. navijacica says:

  ovo je sve istina za ludog veska to znam iz prve ruke

 12. Tomislav Krsmanovic says:

  Dr. Veselin Savić je dalji srodnik majke moje majke, bio je predsednik naše organizacije Pokret za zaštitu ljudskih prava, o njemu sam govorio u mome autobiografskom romanu SAGA O ..IĆIMA ( 1940-2017) Saga o .. ićima Tom 1, VISKI, VOTKA, Šljivovica 1940-1953-http\\:enlite.org/sage/1.doc Saga o …ićima, Tom 2, BEOGRADSKA KOŠAVA, 1953-1965-http://enlite.org/sage/2.pdf Saga o … ićima Tom 3, ROMAN O BRISELU 1965-1978-http://enlite.org/sage/3.pdf Saga o … ićima Tom 4, ZAVERA JUGOSLAVIJE PROTIV JUGOSLAVIJE, 1979-1992.godine- http://enlite.org/sage/4.pdf Saga o …ićima Tom 5, PUZZLE-ISCELJENJE DUŠA BALKANSKIH NARODA, 1993-2004.godine, –http://enlite.org/sage/5.pdf Saga o …. ićima Tom 6 , PIJANAC KRIVE DRINE,Očekujući svetlost sa nekih dalekih zvezda, 2005-2017.godine-http://enlite.org/sage/6

 13. Aleh says:

  Sada polako počinjem da uviđam koje g Marić i drugi novinar Dmitrović je klasa ali Marić je izgleda u prvih 3 do 5 novinara u svijetu. Ona zla K.Amanpur Iranka Hazarka je u vrhu svijetskoga novinarstva. Sada kapiram zašto Marić može da ,,pljuje,,po svim političarima ali i kriminalcima.On je doveo Ali Agđu u Bg nebi me čudilo da dovede i mrtvoga Golubića ili Vojtilu u studio. On je nr 1 ali uopšteno.

 14. Tomislav Krsmanovic says:

  Intervju na Happy o dr. Veselinu Saviću, https://www.youtube.com/watch?v=ZcUoXmOyPEA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *