МАЛО КО ЗНА ЗА ОВО! Овај човек је две деценије ВЛАДАО СРБИЈОМ ИЗ СЕНКЕ!

МАЛО КО ЗНА ЗА ОВО! Овај човек је две деценије ВЛАДАО СРБИЈОМ ИЗ СЕНКЕ!

5 јануара 2018

Мистериозни маг, гуру и духовни вођа српске интелектуалне и политичке елите. Човек који је две деценије владао Србијом из сенке… Једини је смео да опсује Тита, довео са Американцима Слобу на власт и убрзо се окренуо против њега окупивши око себе будућу опозицију, која је годинама касније спровела Пети октобар. Пројекат рушења Милошевића није спровео јер га је претекла смрт 1990. године.

Психијатар Веселин Веско Савић, слажу се саговорници Српског телеграфа, од којих су се многи интензивно дружили с њим, годинама је владао из сенке. Салонску терапију код „лудог Веска“, како су га звали због несвакидашњих метода лечења, прошла су најзвучнија имена српске политичке сцене, посебно опозиционе, седамдесетих и осамдесетих година, а он их је, како је говорио, лечио од страха од Тита.

ЦРВЕНИ БЕОГРАД

Како сведочи новинар Миломир Марић, један од најбољих познавалаца тог доба, Весков чудни пут од руског агента до најповерљивијег америчког човека учинио га је митском фугуром српске политичке и интелектуалне сцене.

На сеансама у Савићевој ординацији смењивали су се, појединачно или групно, у истим или различитим периодима, Добрица Ћосић, Милован Ђилас, Матија Бећковић, Драгољуб Мићуновић, Вук Драшковић, Војислав Шешељ, песник Стеван Раичковић, мистериозна Јеврејка Клара Мандић… Њему је, кажу, Драшковић посветио своје најчитаније књиге, а „Доктор Арон“ Душка Ковачевића у ствари је Веселин.

– Комплексна личност Веска Савића изродила је опозицију деведесетих и све оне који су дошли на власт после Милошевића. Његова харизма, енергија и духовитост учинили су да усред Титовог црвеног Београда постоји јако антититоистичко језгро – каже за Српски телеграф Миломир Марић, који се детаљно бавио Савићевим ликом и делом и додаје:

– Као једини који је знао тајну ко је заправо Јосип Броз јер се причало да је то дознао као бивши члан Коминтерне и агент руске службе НКВД, Савић је ритуално окупљао све оне који су веровали да је отац нације манијак и фаталан за Србе и пред свима га сочно псовао.

МЛАДИ БАНКАР

Управо се у Савићевом салону први пут појавило име Слободана Милошевића. Он је након повратка из Америке, у време када је као профајлер радио и за британске службе, кругу који је окупио објашњавао да је тада непознати банкар права особа која ће ослободити Србију.

Тројица психијатара која су кројила судбину Срба

– Веселин Савић

– Јован Рашковић

– Радован Караџић

– По неким америчким изворима, наводно су се доктор Савић и Милошевић срели управо у Америци онда када је Милошевић тамо био као банкар. О том сусрету ЦИА има врло мало података, али неки извори мисле да је управо Веско био тај који је америчке власти убедио да се овом човеку мора помоћи да дође на чело Комунистичке партије Србије. С друге стране, уколико можемо веровати једном америчком извору, Савић је од Американаца добио налог да проучи психолошки профил младог банкара након чега су га довели на власт – наводи Марић.

Ипак, врло брзо Веско схвата да Милошевић није човек који може да реши проблеме Србије и тада организује опозицију, али умире пре чувених демонстрација 9. марта 1991, које је сам и осмислио.

– Чињеница у ком је тренутку умро баца сенку сумње на цео случај. Да је остао у животу, 9. март би као преврат успео. Овако, он је био само бурлескна манифестација његових побуњених пацијената, који нису знали како даље, чега смо ми и данас сведоци – поручује Марић.

Неки од учесника сеанси

Добрица Ћосић
Милован Ђилас
Матија Бећковић
Драгољуб Мићуновић
Вук Драшковић
Војислав Шешељ
Стеван Раичковић
Клара Мандић
Метод лечења

Доктора Савића су звали „луди Веско“ због необичних метода лечења и необичности у облачењу. Имао је обичај да седи у столици или лежи у кревету окружен присталицама и да им прича. Умео је да се продере на пацијенте, али и да заурла на окупљене политичаре и интелектуалце и опсује им „мајку комунистичку“. Како је објашњавао, то је било у сврху јачања њихове личности, па су само они психички најстабилнији могли да дођу на следеће окупљање.

Психолошки профил Милошевића који је направио за ЦИА

Слободан Милошевић је врло занимљива особа са јаким егом и јаком ауром. Његов карактер мешавина је сасвим антиномичних особина које на први поглед могу изгледати конфузно, али су заправо идеалне за разбијање комунизма. Јаке социјалне и комунистичке идеје помешане су са архетипским националним осећањима, стога је моје мишљење да овај човек више него ико други из партије може извести промену над народом чије је ментално стање исто тако ровито и у супротностима. Потенцијални проблеми се тичу његове супруге, за коју је инфантилно везан. Проблем самоубистава у његовој породици би могао постати предност јер је то нека врста комплекса и решености да никада не оконча на тај начин.

Два пута клинички мртав

Доктор Савић је два пута као млађи преживео клиничку смрт. Од тада је, кажу његови незванични биографи, исказивао велико интересовање за феномен живота после смрти и поједине окултне методе које примењују у другим културама. Према речима колега, био је признат као стручњак на западу, посебно у Америци.

 ШТА СУ РЕКЛИ О ДОКТОРУ САВИЋУ

Веско је био нормалнији и паметнији од свих својих гостију на сеансама, прави геније. Имао је широко образовање мимо психијатријског. Гајио је необичан имиџ, а у исто време доброћудан. Не знам ни колико пута сам ишао од 1982. године, када ме је први пут одвео тамо Вук Драшковић. Он је рекао да хоће да ме води код једног интересантног човека и пристао сам. Тамо сам сретао људе разних фела. Имао је великог шарма и нисте могли на њега да се наљутите шта год да вам је у лице говорио иако то много пута није било нимало пријатно.

Матија Бећковић: Сећам се кад је Жарку Брозу опсовао оца

Био је мој искрени пријатељ и најбољи доктор за здраве. Код њега се окупљао цео Београд и помагао је свима. Био сам присутан кад је Жарку Брозу опсовао оца, али га је Жарко више поштовао и више га се плашио него Тита. Сећам се једне спиритистичке сеансе у његовој кући на Врачару када је дозивао дух Тита да му се јави и питао га да ли је коначно почео нешто да ради на оном свету.

Оливера Катарина: Терао ме да снимим плочу с Ђиласом

Изузетна личност и мој велики пријатељ. Веома је радио на мирењу Срба и увек нам говорио да смо будале што се свађамо. Оригиналан у својим говорима које је излагао са великим шармом, а међу нама који смо га посећивали био је јако вољен и пун разумевања. Сећам се да је имао идеју да снимим ЛП плочу за америчко тржиште са Милованом Ђиласом, где би Ђилас с једне стране свирао гусле, а ја на другој страни певала изворне песме. Нисам пристала на то! Зато сам његовој супрузи и њему заузврат приредила концерт за памћење у свом стану, са тамбурашима из Скадарлије.

Дејан Лучић: Бирао агенте за британску службу

Веско Савић је за енглеску обавештајну службу најпре радио као типер, а затим као профајлер. Као типер он је обележавао људе као потенцијалне агенте неке службе, а онда их намамљивао да буду његови пријатељи и пацијенти да би му се поверавали. Британска служба задужила га је да бележи њихове психичке карактеристике да би сазнала на који начин се може њима манипулисати.

(republika.rs)

БОНУС ВИДЕО: 

KOMENTARI18 коментара

 1. Aleksandar says:

  Немојте бити наивни. Који маг? То што је "лечио" Вука Драшковића (лечио га је и Јова Рашковић, ено вам слике у "Дуги") не чини га владарем из сенке. Веса је био пичнут и недопечен, а седамдесетих су била у моди New Age трабуњања.

 2. Ivan Grozni says:

  Izgleda da koga je god "lecio"nije ga izlecio. Ostali ono sto su i bili

  • Мали Вук says:

   ... ne da ih nije izlecio vec im se psihicko stanje drasticno pogorsalo.

 3. Ognjen says:

  Nema vladanja iz senke to je nebuloza za naivne. Vlast je realna stvar. Zar sad trebamo da skinemo krivicu sa nekih vladara i kazemo da su bili hipnotisani. Ali ovaj Maric zna da soli mozak narodu ovo je njegova tipicna metoda. Jos ce se posle kazati da je on iz senke upravljo Srbijom a jasno je da je on obican klovn. Ako nema hrabrosti da se bori protiv budala zasto nam onda maze oci.

 4. goran says:

  Vlast jeste realna, ali joj izvori nisu vidljivi. Glupi se pecaju na ono sto je predstavljeno kao vlast. Pametni znaju da sve ono sto se provlaci po medijima predstavlja samo teatar i nista vise. Da li ste ikada videli da mediji raspredaju o zivotu Rotsildove familije? A doticna familija je najbogatija na planeti. Za one koji misle da su Bil Gejts ili nas Miskovic bogatiji od Rotsilda, imam samo pozdrav.

  • hary neron says:

   Ima i mnogo bogatijih od Rothschilda a to su oni čiji novac Rothschildi plemenite diljem sveta. Rothschildi su samo bankari, posrednici, i ništa više.

 5. Milutin says:

  Такозвани луди Веско.

 6. Rade says:

  Ma obična prozapadna drukara koja je radila protiv svog naroda,naravno protiv Srba.

  • dragana says:

   bio je vrhunski strucnjak I Srbin

 7. Neša says:

  Po običaju preterujemo. Kako je izlečio Draškovića videli smo. Ali svakako zanimljiva figura i dobra kao turistička atrakcija Srbije.

  • Mirjana Janiš says:

   Kupova je zanata, lutanjem po gužvama. A ja čitala, i čitala u Univerzitetskoj biblioteci, diplomirala Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik i danas gledam kako su svi novinari, bez pismenosti učeni ljudi. Kako se postaje novinar? Lutanjem po svetu.

 8. miki says:

  Jos jedan razlog zasto smo tu gde jesmo.

 9. stari doktor says:

  Lično sam ga poznavao, vodio nas je po ludnici,nas studente medicine starijih semestara, na vežbama iz psihijatrije. Tada smo imali prilike da ga upoznamo, i diveći njegovoj britkoj misli, zavolimo. Između ostalog, u ono ludo komunističko vreme, on nam je priopovedao o ljudskoj duši i o njegovoj metodi kako je uspeo da izmeri njenu težinu u trenutku kada je napuštala tele umirućeg. Sve je to bilo tako fascinantno, a istovremeno duboko humano u svemu što je govorio, da sam ga za ceo svoj dugi život zapamtio i počesto sećao u svojim razmišljanjima o životu posle smrti. Neobičan kao čovek, vrhunski intelektualac uopšte, a posebno psihijatar, plenio je sve oko sebe.

 10. Tomislav Krsmanovic says:

  Dr. Veselin Savić je dalji srodnik majke moje majke, bio je predsednik naše organizacije Pokret za zaštitu ljudskih prava, o njemu sam govorio u mome autobiografskom romanu SAGA O ..IĆIMA ( 1940-2017) Saga o .. ićima Tom 1, VISKI, VOTKA, Šljivovica 1940-1953-http\\:enlite.org/sage/1.doc Saga o …ićima, Tom 2, BEOGRADSKA KOŠAVA, 1953-1965-http://enlite.org/sage/2.pdf Saga o … ićima Tom 3, ROMAN O BRISELU 1965-1978-http://enlite.org/sage/3.pdf Saga o … ićima Tom 4, ZAVERA JUGOSLAVIJE PROTIV JUGOSLAVIJE, 1979-1992.godine- http://enlite.org/sage/4.pdf Saga o …ićima Tom 5, PUZZLE-ISCELJENJE DUŠA BALKANSKIH NARODA, 1993-2004.godine, –http://enlite.org/sage/5.pdf Saga o …. ićima Tom 6 , PIJANAC KRIVE DRINE,Očekujući svetlost sa nekih dalekih zvezda, 2005-2017.godine-http://enlite.org/sage/6

 11. Алех says:

  Сада полако почињем да увиђам које г Марић и други новинар Дмитровић је класа али Марић је изгледа у првих 3 до 5 новинара у свијету. Она зла К.Аманпур Иранка Хазарка је у врху свијетскога новинарства. Сада капирам зашто Марић може да ,,пљује,,по свим политичарима али и криминалцима.Он је довео Али Агђу у Бг неби ме чудило да доведе и мртвога Голубића или Војтилу у студио. Он је нр 1 али уопштено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u