Малог принца не би било да није било издавачке куће браће Јовановић из Њујорка

Малог принца не би било да није било издавачке куће браће Јовановић из Њујорка

26 октобра 2016

000_0_620x0-3-45tg

На 61. Београдском сајму књига данас је организовано предавање поводом 70 година од превођења на српски језик култне књиге „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија на коме су деца могла да чују неке необичне податке о једној од најпознатијих дечјих књига којом су и данас очарани и одрасли.

„‘Мали принц’ преведен је на више од 200 језика и продат у више од 80 милиона примерака, и то је једна од најпродаванијих књига на свету“, рекла је књижевница Гордана Малетић, али је додала да без обзира на плантерани успех који је постигла у свету, њен пут ка срцима читалаца није био нимало лак.

Она је подсетила да је Егзипери рукопис без успеха нудио бројним издавачима, не само у Француској већ и у другим земљама Европе, а онда је једног дана стигао до Америке, до Њујорка, где је издала издавачка кућа браће Јовановић, досељеника из Панчева, Harcourt brace Jovanovic. (Харкорт брејс Јовановић).

Малетићева је истакла да је то књига о доброти, љубави и одговорности која је постала узор за размишљање и писање књига за децу, то је књига која је у целом свету ула у лектиру, а Мали принц постао је велики узор и један од најсветлијих ликова у светској књижевности за децу.

На предавању у сали „Јанко Веселиновић“, која носи име по писцу најчитаније књиге на српском језику „Хајдук Станко“, ученицима Основне школе „Владан Аксентијевић“ о значају „Малог принца“ говорио је и дечји писац Дејан Алексић, добитних бројних награда, од Невена, Доситејевог пера, награде за најбољу књигу Београдског сајма, али и регионалне награде Мали принц.

Он је навео да му је управо та књига била узор у писању јер је желео да код читалаца остави исти утисак зачуђујуће доброг дела као што је „Мали принц“.

Дечје књиге имају неколико задатака – да подуче децу, да буду забавне и духовите, а све је то „Мали принц“, рекао је Алексић.

Антоан де Сент Егзипери рођен је у Лиону 29. јуна 1900. године. Био је писац и пилот. Погинуо је у Другом светском рату 1944. године када су га изнад Средоземног мора оборили немачки авиони.

Објавио је неколико романа и приповедака, „Ноћни лет“, „Земља људи“, „Ратни пилот“, у којима говори о величини човека, снази, жељи за истином и упознавању самог себе и света у којем живи. Највећу популарност је стекао делом „Мали принц“ у којем на сликовит и оригиналан начин говори о потреби човека за блискошћу, пријатељством и љубављу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u