МАНЕВАР КОЈИ ЈЕ ЗАПРЕПАСТИО ЗАПАД: Путин и Лукашенко доносе одлуку о почетку…

MANEVAR KOJI JE ZAPREPASTIO ZAPAD: Putin i Lukašenko donose odluku o početku…

18 juna 2019

Ruski i beloruski pristupi pitanjima integracije trenutno se podudaraju na 90%. Diskusija će se nastaviti na nivou premijera naredne sedmice, u Minsku, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin. To znači da se postiže sve veći nivo sporazuma između dve države.

Oreškin je 15. juna u Moskvi održao sastanak radne grupe Rusije i Belorusije, kako bi se rešili problemi vezani za integraciju. Belorusku stranu predstavljao je Dmitri Krutoi.“Ako se sećate, pre tri nedelje, kada je stigao beloruski premijer, u svojim prvim komentarima u razgovorima sa Dmitrijem Medvedevom, on je procenio da smo postigli oko 70 odsto sporazuma. Mislim da sada možemo reći da smo na 90”, rekao je Oreškin nakon sastanak, koji je trajao oko četiri sata.

Sporazum o osnivanju Saveza Rusije i Belorusije potpisan je 1997. godine, nakon čega je potpisano više sporazuma o većoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj integraciji.

Minsk i Moskva imaju zajednički sistem odbrane, u kom je Beloruska vojska glavna karika u zapadnim operacijama.

U međuvremenu je, predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, manevrisao i postavio pitanje da li njegov ruski kolega Vladimir Putin namerava da “pripoji” njegovu zemlju.

“Nije bilo takvih namera, bar ne od strane predsednika Rusije. Nikada nisam čuo da je neophodno inkorporisati Belorusiju, uključiti je u Rusiju, primetio bih taj stav”, rekao je Lukašenko kada se sreo sa predstavnicima različitih nevladinih organizacija i medija.Predsednik je dodao da ova “velika zemlja nema nameru da inkorporira Belorusiju”.

Lukašenko je takođe primetio da Belorusi žele da budu sa Rusijom, ali „bez kohabitacije“.

Belorusija i Rusija potpisale su Sporazum o državnoj uniji 1999. godine, koji je stupio na snagu naredne godine, nakon što su ga ratifikovali njihovi parlamenti.

Webtribune.rs

KOMENTARI7 komentara

 1. riba says:

  sto se rusi dele kad im je ista vera u boga

 2. Budi Bog s nama says:

  Dirnut sam, prosto mi suze same idu, e kada bi i naša Srbija u tu lepu belo-uniju. Rusija, Belorusija, Kina i Srbija e kako to lepo zvuči, pa čak i Turska, neka brate i s njima smo se do sada i unazad za pet generacija lepo orodili pa su od naše vekovne veze sa Sulejmanom nastali (srpski) Bosanci koji i dalje tvrdoglavo pričaju bosansko-srpski jer ih mrzi da uče turski, pa kad su Srbi bar 96%. Neka Bog blagoslovi ove bračne međunarodne veze.

 3. milorad2 says:

  podela je napravljena zatto što je belorusija praktično vojna granica i trenutno je nemoguće graditi bilo kakav demokratski sistem u toj državi, špijunski i propagandni napadi i direktna vojna pretnja od NATO snaga je PREVELIKA.Belorusija je važna vojna zona i u suštini se žrtvuju za CELU rusiju direktno braneći zapadnu granicu RUSIJE kojoj realno po svim atributima i pripada neodvojivo.Rusi u belorusiji se DOBRO sećaju i hitlera i vermahta i sada uglavnom mogu da prepoznaju šta je NATO i čije TRADICIJE ta vojna plaćenička mašina primenjuje:)Dok je belorusije ovakava kakava je napad na rusiju je VEOMA komplikovana stvar i t one samo vojni napad radi se o specijalnom ratu koji lukašenko tako dobro igra:)

 4. Kulak says:

  Aleksandar Lukašenko je dokazano veliki kalkulant. Oprezno s njim.

 5. Cp6a says:

  Bio na RTS portalu pre dva dana članak o Belorusiji. Ja napišem komentar, naravno, sve najbolje o našoj braći, pazeći da sve izgleda pristojno jer znam sa kakvim nacističkim moderatorima imam posla. I opet naravno, komentar nije objavljen, a vidim sad da je tamo objavljena masa ustaških komentara, gde kažu da u Belorusiji nema kilometar autoputa. Testiram ja te naciste poodavno, da vidim dokle nacizam ide. Otprilike, na mojih 200 kometara, objavili su mi desetak, i to o belim medvedima, ambroziji i sl. Eto moj narode, zbog toliko domaćih nacista raspoređenih na ključnim mestima, nama je ovako već ceo vek. Tu raspodelu uvek odobrava vlast, koja je najveći krivac. Bruka živa.

  • Kulak says:

   Da,to je istina. Sećam se kad je bila utakmica između Rusije i hrvatske kako je komentator na RTS-u sav ushićen navijao za ustašiju.Narod je navijao za Rusiju, a komentator RTS-a za ustašiju.Tamo na tom RTS-u se još od vremena komunizma formirao jaki ustaški brlog.

  • disi says:

   Da bi proverio ko ti ne pusta text, pogledaj dobro 2h i 13m: Milan Paroski-Imamo jedan od najstarijih kalendara ali nam vreme istice. Naime drzavne sluzbe bivse Yu i svi bivsi sunarodnici koji nisu Srbi, odrzavaju sistem pljacke, plijen-a koji se neguju stotinu godina. U parlamentu nije prosao nijedan njegov predlog da se nesto resi, dali je moguce da nema vecine da se spasu narod, domacinstva i drzava. Izgleda da je ukradeni deo vise puta veci nego Bruto Produkt Drzave. Koloko je to bogatstvo kad vec generacijama kradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *