Manevri ruske i kineske mornarice uzburkali more i američku javnost

Manevri ruske i kineske mornarice uzburkali more i američku javnost

6 jula 2013

China-Russia-Navy-Dri_Crav-621x301-674984294Zajednički manevri ruske i kineske vojske biće izvedeni od 5. do 12. jula u vodama Zaliva Petra Velikog blizu Vladivostoka, glavne luke ruskog Dalekog Istoka.

U Rusiju će iz Ćingdaoa doploviti kineska flotila od četiri razarača, dva patrolna broda i jednog pratećeg broda za snabdevanje. Dve zemlje se neće ograničiti zajedničkom vojnom vežbom u vodi i vazduhu. Naime, od 27. jula do 15. avgusta Moskva i Peking će izvesti kopnene antiterorističke manevre pod nazivom „Mirovna misija 2013“ u području Čebarkuljskog poligona.

Prethodna zajednička vojna vežba ratnih mornarica Kine i Rusije izvedena je u aprilu 2012. u vodama Žutog mora.

Moskva i Peking pred „istim izazovima“

Načelnik Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine Fang Fenghui posle posete Rusiji izjavio je prošlog ponedeljka da predstojeća vojna vežba nije usmerena protiv trećih zemalja i da je njen cilj jačanje kontakata u oblasti vojne obuke i poboljšanje koordinacije delovanja oružanih snaga dveju zemalja. Kako pretpostavlja Li Šujin, ekspert za vojna pitanja Centralne Azije i Rusije iz Akademije vojnih nauka Narodnooslobodilačke armije Kine, čije reči navodi ITAR-TASS, kineska flota i Pacifička flota Rusije su „pred istim izazovima u sferi bezbednosti i imaju dovoljno motiva za saradnju“.

Tokom manevara mornaričke snage dveju zemalja simuliraće oslobađanje broda koji su oteli pirati i spasilačku operaciju potrage za brodom koji je zatražio pomoć, a uvežbaće i zajedničko organizovanje protivpodmorničke, protivvazdušne i protivbrodske odbrane.Kako ističe kineska državna agencija „Sinhua“, u predstojećoj vežbi će se prvi put dogoditi da velika flotila ratne mornarice Kine učestvuje u zajedničkoj vojnoj vežbi u drugoj zemlji, daleko od svojih baza i svoje logističke podrške.

„Uzburkane“ pomorske granice KineTakav korak može se objasniti obiljem tinjajućih konflikata između Pekinga i niza susednih zemalja koje osporavaju pravo Kine na teritorije i čitava ostrva u morima koja je okružuju i obiluju naftom i gasom. Posebno je aktuelan teritorijalni spor oko arhipelaga Spratli u Južnom kineskom moru koji sa Kinom vode Vijetnam, Brunej, Malezija i Tajvan.Godine prolaze, ali ne jenjava večita konfrontacija između Japana i Kine zbog ostrva Dijaoju (Senkaku) u Istočnom kineskom moru, koja se ponovo rasplamsala prošle jeseni, posle najave Japana da će nacionalizovati tu teritoriju.Tada su u Kini održane masovne antijapanske demonstracije, praćene pogromima, i mada su obe strane postigle dogovor da otpočnu pregovore, rešenje konflikta još uvek nije na vidiku.

Drugi razlog aktiviranja Kine u izvođenju vojnih vežbi može biti i želja Pekinga da pred SAD demonstrira svoju vojnu moć i partnerske odnose sa Rusijom, s obzirom da su Amerikanci najžešći protivnici sve izrazitije dominacije Kine u svetu.

Poslednji povod za kvarenje američko-kineskih odnosa bila je pomorska vojna vežba koju su u maju Južna Koreja i SAD izvele u Žutom moru. Iako je cilj vojne vežbe bilo zastrašivanje Severne Koreje, koja je početkom 2013. vršila nuklearne probe, ipak su manevri vršeni u neprijatnoj blizini kineske granice.

Toj vojnoj vežbi se pored Pekinga protivila i Moskva. Stari saveznici Pjongjanga apelovali su da se dodatno ne podiže tenzija koja je na Korejskom poluostrvu već uveliko prisutna.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *