МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА МИЈИ АЛЕКСИЋУ: Уметничко наслеђе великана

МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА МИЈИ АЛЕКСИЋУ: Уметничко наслеђе великана

15 септембра 2018

СТОТУ представу играј као прву, али боље! – саветовао је млађим колегама наш велики уметник Мија Алексић. Поводом деведесет пет година од његовог рођења, у завичају глумачког барда Горњем Милановцу, од 26. до 30. септембра, први пут одржаће се манифестација „Дани Мије Алексића“.

У великој сали Културног центра завесу ће подићи представа Народног позоришта из Београда „Сирано“, а током наредних дана пред милановачком публиком наћи ће се и монодрама „Светозар трећи“ НАС театра, пројекција рестаурираних копија филмова „Маратонци трче почасни круг“ и „Скупљачи перја“, као и балетска представа националног театра „Ко то тамо пева“.

– Велика је привилегија што је мој отац „добио“ манифестацију у свом завичају. Посебно ми је драго што ће баш представа његове матичне куће Народног позоришта отворити „Дане“ – истакао је Велибор Алексић, син популарног глумца.

Иначе, за почетак ове манифестације најављено је и отварање изложбе фотографија, докумената и уметничких радова под називом „Мија Алексић – бити глумац“, аутора Бобана Стефановића (у продукцији Културног центра Горњи Милановац). У оквиру изложбе биће представљене и слике и цртежи нашег познатог глумца.

Занимљиво је да су Алексићеви земљаци на сасвим несвакидашњи начин открили његов таленат и хоби: пре двадесетак година позвали су га на тек покренуту Ликовну колонију посвећену Вуковој кћери Мини Караџић.

Пошто је био већ у одмаклим годинама, није могао да дође на Савинац као почасни гост, али је земљацима даривао поклон који нико није очекивао – из Београда је послао цртеже, аквареле, темпере и пастеле са својим потписом. Тек тада се открило да се Мија упоредо с великом глумачком каријером, повремено бавио цртањем и сликањем. Уз призоре мртве природе, посетиоци изложбе видеће и Алексићеве пејзаже, портрете синова Велибора и Станка, па и глумчев аутопортрет из 1977. године.

НАГРАДА ЈЕЗДИЋУ

УПРАВНИ одбор милановачког Културног центра одлучио је да установи годишњу награду „Мија Алексић – бити глумац“. Признање ће се додељивати за изузетан допринос уметности глуме, а први добитник је Ненад Јездић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u