МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА МИЈИ АЛЕКСИЋУ: Уметничко наслеђе великана

MANIFESTACIJA POSVEĆENA MIJI ALEKSIĆU: Umetničko nasleđe velikana

15 septembra 2018

STOTU predstavu igraj kao prvu, ali bolje! – savetovao je mlađim kolegama naš veliki umetnik Mija Aleksić. Povodom devedeset pet godina od njegovog rođenja, u zavičaju glumačkog barda Gornjem Milanovcu, od 26. do 30. septembra, prvi put održaće se manifestacija „Dani Mije Aleksića“.

U velikoj sali Kulturnog centra zavesu će podići predstava Narodnog pozorišta iz Beograda „Sirano“, a tokom narednih dana pred milanovačkom publikom naći će se i monodrama „Svetozar treći“ NAS teatra, projekcija restauriranih kopija filmova „Maratonci trče počasni krug“ i „Skupljači perja“, kao i baletska predstava nacionalnog teatra „Ko to tamo peva“.

– Velika je privilegija što je moj otac „dobio“ manifestaciju u svom zavičaju. Posebno mi je drago što će baš predstava njegove matične kuće Narodnog pozorišta otvoriti „Dane“ – istakao je Velibor Aleksić, sin popularnog glumca.

Inače, za početak ove manifestacije najavljeno je i otvaranje izložbe fotografija, dokumenata i umetničkih radova pod nazivom „Mija Aleksić – biti glumac“, autora Bobana Stefanovića (u produkciji Kulturnog centra Gornji Milanovac). U okviru izložbe biće predstavljene i slike i crteži našeg poznatog glumca.

Zanimljivo je da su Aleksićevi zemljaci na sasvim nesvakidašnji način otkrili njegov talenat i hobi: pre dvadesetak godina pozvali su ga na tek pokrenutu Likovnu koloniju posvećenu Vukovoj kćeri Mini Karadžić.

Pošto je bio već u odmaklim godinama, nije mogao da dođe na Savinac kao počasni gost, ali je zemljacima darivao poklon koji niko nije očekivao – iz Beograda je poslao crteže, akvarele, tempere i pastele sa svojim potpisom. Tek tada se otkrilo da se Mija uporedo s velikom glumačkom karijerom, povremeno bavio crtanjem i slikanjem. Uz prizore mrtve prirode, posetioci izložbe videće i Aleksićeve pejzaže, portrete sinova Velibora i Stanka, pa i glumčev autoportret iz 1977. godine.

NAGRADA JEZDIĆU

UPRAVNI odbor milanovačkog Kulturnog centra odlučio je da ustanovi godišnju nagradu „Mija Aleksić – biti glumac“. Priznanje će se dodeljivati za izuzetan doprinos umetnosti glume, a prvi dobitnik je Nenad Jezdić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *