Manja rata u švajcarcima sada – na kraju veća

Manja rata u švajcarcima sada – na kraju veća

19 juna 2013

Franci - evriUkoliko građani, koji imaju stambeni kredit u francima, prihvate ponudu banke na bazi preporuke NBS, privremeno će imati nižu ratu, ali će im ukupna obaveza posle tri godine biti veća, saznaje “Blic“.

Olakšice koje bi banke trebalo da primenjuju od 1. avgusta, donose, zapravo, samo odlaganje svih obaveza. Računica za stambeni kredit u francima podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka, tri godine plaćao umanjenu za 67 franaka, a da bi nakon toga izdvajao 415 švajcaraca. Zato je preporuka samo jedna vrsta grejs perioda od tri godine.

Ekonomisti preporučuju da svi oni koji nisu u finansijskom problemu ne bi trebalo da privremene olakšice prihvataju.

“Jasno je da je predlog skrojen po meri banaka jer one dobijaju mogućnost dodatne kamate nakon isteka grejs perioda, čime ostvaruju dodatni profit“, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”.

Ova preporuka, zapravo, koristi građanima kojima su smanjena primanja i imaju problem sa otplatom rata. U Srbiji ima 22.000 stambenih kredita u francima, a procenjuje se da 2.400 korisnika ima problem u otplati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *