Мање познате чињенице о “Исијавању“ Стенлија Кјубрика

Мање познате чињенице о “Исијавању“ Стенлија Кјубрика

9 јануара 2017

dzek_620x0

„Исијавање“ је култно остварење режисера Стенлија Кјубрика из 1980. године, базирано на истоименом роману неприкосновеног мајстора хорор жанра – Стивена Кинга.

Филм говори о писцу Џеку Торенсу (Џек Николсон), који је са супругом Венди (Шели Дувал) и сином Денијем (Дени Лојд), провео неко време у напуштеном хотелу у планинама Колорада.

После више од три и по деценије од његове премијере, откривамо вам неке чињенице које можда нисте знали о њему.

1. Будући да је Дени Лојд у време снимања филма био седмогодишњак, Кјубрик је био заштитнички настројен према њему. Малишан није знао да је “Исијавање“ хорор – мислио је да се ради о драми. Иначе, није га погледао све до своје седамнаесте године.

2. Филмско удружење Америке (МПАА) у оно време није одобравало трејлере у којима се приказује крв. Зато је Кјубрик, како не би морао да одустане од рекламе у којој крв избија из лифта, “убедио“ комисију да се ради о води пуној рђе.

3. Чувена реченица из филма “Ево га Џони“ преузета је из славног увода за шоу Џонија Карсона, а Николсон ју је додао на властиту иницијативу.

4. Кинг није био задовољан “Исијавањем“. У интервјуу који је дао за магазин “Плејбој“ 1983. године, изјавио је да се одувек дивио Кјубрику и да је стога имао велика очекивања у вези с тим пројектом. Међутим, био је “веома разочаран крајњим резултатом“, па је 1997. године снимио истоимену мини-серију.

5. Поред тога, он је идеју за своје ремек-дело добио 1974. године, када је са супругом Табитом провео једну ноћ у изолованом хотелу “Стенли“. Тада је имао застрашујуће снове, на основу којих је три године касније написао књигу која му је донела светску славу.

6. Кјубрик је својевремено размишљао о томе да улогу Џека Торенса додели Роберту де Ниру и Робину Вилијамсу. Након што је одгледао “Таксисту“ и “Морка и Минди“, одустао је од те идеје.

7. Један од његових омиљених филмова био је “Глава за брисање“ у режији Дејвида Линча. Навео га је као инспирацију за своје хорор остварење.

8. Судећи по магазину “Варајети“, филм је снимљен за око 200 дана. Помоћник уредника Гордон Стејнфорт је, са друге стране, рекао да је снимање трајало скоро годину дана. Било како било, због “Исијавања“ су одложена остварења “Црвени“ Ворена Битија и “Отимачи изгубљеног ковчега“ Стивена Спилберга, јер су чекала на свој ред у студију “Elstree“.

9. Према Гинисовој књизи рекорда, “Исијавање“ је првак међу филмовима у којима се највише пута понављала једна сцена (укључујући дијалог). Реч је о тренутку у ком Шели Дувал замахује бејзбол палицом на Џека Николсона, а он је поновљен чак 127 пута.

10. Филм је нарочито инспирисао музичаре. Тако му је, примера ради, популарни хеви-метал бенд “Slipknot“ одао почаст спотом за нумеру “Spit It Out“, док је његова радња била основа за “The Kill“, бенда “Thirty Seconds to Mars“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u