Manjinama u Srbiji može i većina da pozavidi

Manjinama u Srbiji može i većina da pozavidi

31 avgusta 2014

manjine5Pripadnici nacionalnih manjina, kojih u Srbiji ima više od milion, biraće 26. oktobra nove predstavnike u savetima nacionalnih manjina. Za njih su ovi izbori važniji od parlamentarnih, pa je i žestoka predizborna borba već počela. Od toga ko će upravljati nacionalnim savetima i kako, zavisiće i ostvarivanje prava te zajednice, zagarantovana zakonom. A bar na papiru, Srbija nacionalnim manjinama daje veća prava nego države Evropske unije, što su više puta potvrdili i izveštaji različitih evropskih institucija.

Već se zna da će 21 nacionalna manjina birati svoje predstavnike, od kojih će 17 glasati direktno, a Poljaci, Hrvati, Makedonci i Crnogorci putem elektora. Ovo su treći izbori za nacionalne savete, ali će ih prvi put nadgledati Republička izborna komisija.

– Koliko su manjine važne, pokazuje i činjenica da je prvi zakon usvojen u Skupštini Srbije, u sadašnjem sazivu Vlade, bio upravo Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina – kaže za „Novosti“ Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. – Ovaj zakon doneće kontrolu trošenja sredstava iz budžeta Republike Srbije, jer smo u proteklom periodu imali primere nedomaćinskog i nezakonitog trošenja, gde su se pojedinci ponašali kao da raspolažu privatnim novcem. Neće više moći ni da se dogodi da neko u tehničkom sazivu provede ceo jedan mandat, jer su pravila za izbore sasvim jasna.

On novog saziva nacionalnih saveta Omerović očekuje da će se baviti isključivo kulturom, informisanjem, obrazovanjem i zaštitom jezika, a ne politikom.

– Do sada je Bošnjačko nacionalno veće bilo ekspozitura SDA, stranke Sulejmana Ugljanina. Opasno je kada neko ko je šest godina bio u vladi i nije se žalio na ugroženost Bošnjaka, sada kaže da je Srbija maćeha i da ugnjetava Bošnjake – upozorava Omerović. – Nije posao nacionalnog saveta da predlaže ukidanje „ić“ u prezimenu, čime se u BNV savetu bavio Esad Džudžević. To su trikovi da se Bošnjaci prevare. Manipulacija njihovim interesima može samo doneti štetu celom narodu.

Omerović potvrđuje da je Srbija ratifikovala sve evropske konvencije koje se tiču ljudskih prava, ali kao i u drugim oblastima i ovde, dodaje, ponekad zatajimo u primeni. Najveći problem manjina ne razlikuje se, dodaje, mnogo od muke koju muče Srbi, a to je velika nezaposlenost.

– Nije Bošnjak u Tutinu nezaposlen zato što je Bošnjak, već zato što nema posla. Isto kao i Srbin u, na primer, Vladičinom Hanu – dodaje on.

Velika očekivanja od predstojećih izbora ima i Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Parlamentu Srbije. I on se slaže da su zakoni, manje-više, dobri, a da problemi, kao i u drugim oblastima, nastaju u sprovođenju manjinskih prava.

– Nakon izbora, moći će da bude formirana radna grupa za izmene zakona, kako bi se nacionalnim savetima vratile neke nadležnosti, koje je ukinuo Ustavni sud – objašnjava Pastor. – Reč je o pravima iz oblasti obrazovanja, statusa institucija od posebnog značaja i još nekih pitanja.

On dodaje da ovi izbori sve više liče na parlamentarne, ali i da učešće manjinskih stranaka nije zabranjeno. Ipak, kaže, neće nastupati sa stranačkom listom, već će na njoj biti čelnici važnih mađarskih institucija i nezavisni intelektualci.

A da su manjinska prava umnogome iznad evropskih standarda, potvrđuju i u Kancelariji za ljudska i manjinska prava, što su potvrdili i nalazi brojnih međunarodnih institucija.

– U praksi ponekad ostaje ograničena implementacija pojedinih zakonskih odredaba kojima se reguliše način ostvarivanja manjinskih prava – kažu u Kancelariji. – Iako ovo nije problem koji je uočljiv samo u Srbiji, u odnosu na neke razvijene evropske demokratije, u našoj državi praksa ostvarivanja pojedinih manjinskih prava nije uvek na jednako visokom nivou kakav je zakonodavni okvir tih prava.

U Srbiji je u službenoj upotrebi 11 manjinskih jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) u 42 opštine i grada, dok je u 19 naselja sa područja osam opština u službenu upotrebu uvedeno šest jezika nacionalnih manjina. Statutom Vojvodine, u službenoj upotrebi u Pokrajini su i mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik i njihova pisma.

Časove u školama, osim na srpskom, nastavnici drže na još 14 jezika. Đaci uče na albanskom, bosanskom, bunjevačkom, bugarskom, mađarskom, makedonskom, nemačkom, romskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, hrvatskom i češkom. Neki od njih sve predmete uče na svom jeziku, a drugi samo izučavaju maternji jezik sa elementima kulture. U protekloj školskoj godini na manjinskim jezicima učilo je 65.887 dece u 53 lokalne samouprave.

Kada je reč o informisanju, 15 manjina ima glasila putem kojih se informišu na maternjim jezicima. Albanci, Bošnjaci, Bunjevci, Egipćani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nemci, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci i Hrvati informišu se putem 143 štampana medija, a dvojezično se štampa još 45 glasila. Programe na manjinskim jezicima emituje 120 radio-stanica. Javni servisi imaju emisije na devet jezika, a emisije za manjine prikazuje još čak 45 TV stanica.

KOMENTARI3 komentara

  1. marko says:

    Mnogo ste se razbacali hvalisanjem. Bar da je pola toga tacno.

  2. Ivan says:

    Tzv. manjine imaju u Srbiji prava koja nema nijedna u svetu!

  3. buchkalo says:

    Bas i nemaju prava kako se govori, jedino sto ima puno njih koji to zloupotrebljavaju, i od manjinskih i koji to nisu ali se tako predstavljaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *