MANOJLO MILOVANOVIĆ: Ratko Mladić je orijaš golubljeg srca

MANOJLO MILOVANOVIĆ: Ratko Mladić je orijaš golubljeg srca

20 septembra 2013

Manojlo-Milovanovic010312Nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ general Manojlo Milovanović izjavio je danas pred Haškim tribunalom da general Ratko Mladić tokom rata nikada nije naredio da se muče ili ubijaju civili.

U završnici svjedočenja u Haškom tribunalu, Milovanović je opisao generala Mladića kao „harizmatičnog, orijaša golubljeg srca“.

„Nije bio zlopamtilo, bio je strog i pravedan komandant, štitio je potčinjene“, rekao je Milovanović tokom unakrsnog ispitivanja glavnog branica Branka Lukića.

Milovanović je rekao da sa Mladićem nikada nije razgovarao o dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

On je naveo da se 23. jula 1995. godine vratio na zapadni front, gdje mu se general Mladić pridružio početkom avgusta.

Milovanović je rekao da mu u to vrijeme „nije bilo ni do Mladića, ni do Srebrenice“, budući da su hrvatske snage nastavile sa operacijom „Oluja“ i došlo je do pada Republike Srpske Krajine.

On je posvjedočio da mu general Mladić nikada nije rekao da je umiješan u ubistva u Srebrenici, kao i da od drugih generala nikada nije čuo da je Mladić bio umiješan u ubistva zarobljenih muslimana iz Srebrenice.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, Milovanović je rekao da general Mladić tokom rata nikada nije naredio da se muče ili ubijaju civili, te dodao da je „samo preko Radio Sarajeva čuo njegovu izjavu s početka rata da se gađa zgrada Predsjedništva i razvuče pamet muslimanima“.

On je pomenuo i Mladićev presretnuti razgovor sa generalom Rajkom Balaćem koga je pitao: „Klaso, ima li Turaka“, a ovaj je odgovorio: „Ima šefe, kao žutih mrava“, na šta je Mladić uzvratio sa: „Udri Turke, dok ih ima“.

Uz napomenu da se radilo o šaljivom razgovoru, Milovanović je ispričao da je general Zdravko Tolimir povukao Mladića za rukav i upozorio da pazi šta priča, jer je moguće da se razgovor snima.

„Razgovor su snimili Unprofor ili Hrvati i narednih dana je na Radio Sarajevu emitovan kao špica“, rekao je Milovanović.

General Milovanović, koji je bio Mladićev zamjenik, pojavio se kao svjedok optužbe na suđenju na osnovu obavezujućeg naloga Haškog tribunala, koji mu je predat u Banjaluci u julu ove godine.

Novi svjedok optužbe na suđenju generalu Mladiću je nekadašnji pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS inženjer Milomir Šoja, koji je u Tribunalu ranije svjedočio na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću i Radovanu Karadžiću.

Šoja je učestvovao u usavršavanju sistema ispaljivanja modifikovanih avio-bombi, koje su, zbog velike razorne moći i nepreciznosti, nazvane „krmače“.

Prema sažetku izjave koju je pročitala zastupnik optužbe Rejčel Hohauzer, svjedok se, poslije demobilizacije 1994. godine, zaposlio u „Energoinvestu“ na Ilidži, gdje je kao inženjer elektrotehnike radio i prije izbijanja sukoba.

Svjedok je naveo da se protivio modifikaciji sistema ispaljivanja avio-bombi, jer ih je to činilo manje preciznim.

Modifikovana avio-bomba, čijem je ispaljivanju svjedok prisustvovao, promašila je cilj i, kako je naveo, pala na teritoriju pod kontrolom VRS.

Prema svjedokovim saznanjima, VRS je raspolagala sa pet lansera modifikovanih avio-bombi, od kojih su se dva nalazila na Ilidži, a po jedan u Vogošći, Ilijašu i Blažuju.

Glavni pretres biće nastavljen u ponedjeljak, 23. septembra saslušanjem novog svjedoka tužilaštva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *