МАПА АМЕРИЧКОГ СИЛЕЏИЈСТВА: Чак 36 држава биле су мете САД само ове недеље

MAPA AMERIČKOG SILEDŽIJSTVA: Čak 36 država bile su mete SAD samo ove nedelje

1 juna 2019

Američka diplomatija imala je nekoliko burnih dana, sa tridesetak država kojima je na neki način prećeno samo tokom ove nedelje, prenosi RT.

Najnovija meta je Meksiko, kojem je zaprećeno tarifama od pet odsto, koje bi mogle da narastu na 25 odsto ako ta zemlja ne zaustavi priliv latinoameričkih migranata u SAD, čime bi Donald Tramp ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja. Većina tih migranata čak i nije iz Meksika.Na drugoj strani sveta, Indija je navodno primorana da bira: ili da odbaci kupovinu ruskog sistema S-400 ili da se suoči sa sankcijama.

Turska je pred sličnim ultimatumom: mora da napusti S-400 ili da izgubi pristup avionima F-35. Ankara je u kupovinu superskupih američkih letelica već uložila 1,25 milijardi dolara.

Cela EU mogla bi da se suoči sa kaznama ako pokuša da nastavi trgovinu sa Iranom. Nakon što su uložile veliki trud u nuklearni sporazum s Iranom, države EU nisu voljne da tek tako odustanu od trgovine sa Teheranom.

Na udaru se našla i Kuba, zbog podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru. Potpredsednik SAD Majk Pens je tokom posete Kanadi rekao da bi Otava mogla da uradi više da zaustavi „maligni uticaj“ Havane na Karakas, uprkos tome što je kanadski premijer Džastin Trudo prigovorio da bi Havana zapravo mogla da odigra pozitivnu ulogu u rešenju krize.

Na ovaj način su za samo jedan dan čak 32 države dobile pretnje od Amerike, ako se računa 28 država EU. A da se ne spominju stalne mete: Iran, Rusija, Kina, Venecuela…

KOMENTARI2 komentara

  1. harry neron says:

    To se ne zove sileđistvo nego poštovanje ugovora ( vladavina prava).

  2. teoretičar says:

    Pa Amerika je mama tata sa 200 usvojene dece. Cela planeta je pod nadzorom i u milosti Amera što je dobro za usvojenu, žgoljavu dečurliju. Ima debelu batinu i mlati svako žgoljavče ako ne sluša. Najmanje 199 dece jedva čeka da tata ostari i da ga gurnu u furunu pa da onda najzad prodišu. Eh, nažalost, takve tate znaju da stare i po hinjadu godina. A ova Merički tata tek što je rođena. Nema ni par stotina godina još. Ona je višepolna, rodnoravnopravna, gejevska...i tako to. Sve najdemokratskije što se moglo izmisliti i što se moglo strpati u demokratiju. Sada je tek stigla u fazu vrhunskog bildovanja a da li će je neko pomeriti videćemo. Negde kroz trista četristo godina. Osim ako Putinu ne pukne pa uzme oštru atomsku četku i oriba planetu, pa malo baci hlora da se sve dezinfikuje i da počnemo život izpočetka. Ja ću preživeti, iako to nema ama baš nikakve svrhe, jer sam radio sa masnom sodom. Ribao patose sa njom pa se sve žute. Ne znate za takve stvari? Pa onda ste tu negde ispod 70 godina. Mladi momci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *